Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ανησυχία Ισραήλ και για την εξέδρα «Όμηρος» από βλήματα Yakhont της Hezbollah!!!




Επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία βλέπουν αμερικανικοί κύκλοι του Πενταγώνου αλλά και Ισραηλινοί αξιωματούχοι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.

Επιπρόσθετα Ισραηλινοί επίσημοι εκφράζουν φόβους πως οι ρωσικοί πύραυλοι P-800 Oniks (Yakhont) είτε βρίσκονται ήδη στα χέρια της Hezbollah είτε πρόκειται να μεταφερθούν εκεί σύντομα και σε μια τέτοια περίπτωση αυτοί μπορεί να απειλήσουν όχι μόνο τα ισραηλινά πολεμικά σκάφη αλλά και την εξέδρα γεώτρησης «Όμηρος» της Noble Energy στο κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη».

Για αυτό το λόγο οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών αλλά και η Αεροπορία της χώρας διεξάγουν ένα αγώνα δρόμου προκειμένου να διαπιστώσουν το πότε νέα φορτία με προηγμένα όπλα πρόκειται να διασχίσουν τα σύνορα Συρίας Λιβάνου και να προχωρήσουν στην προσβολή τους πριν αυτά καταλήξουν στα χέρια της Hezbollah. 

Όπως αναφέρεται οι πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία με στόχο όπλα αλλά και το χημικό οπλοστάσιο του Στρατού της Συρίας σηματοδοτούν μια αλλαγή στάσης του Ισραήλ πιο επιθετική έτσι ώστε να προλάβει μελλοντικές μεταφορές όπλων από τη Συρία στην οργάνωση Hezbollah του νοτίου Λιβάνου.

Η ετοιμότητα του Ισραήλ να χτυπήσει ξανά εάν χρειαστεί αντανακλά μια νέα και πιο βίαιη φάση στο πλαίσιο των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στη Συρία. Αυτό εκτιμούν κύκλοι του Πενταγώνου οι οποίοι επισημαίνουν και την παραδοχή του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Ehud Barak ο οποίος αναφερόμενος στην επίθεση είπε: «ότι αυτό είναι μια απόδειξη ότι όταν λέμε κάτι το εννοούμε». Πριν από την επίθεση Ισραηλινός αξιωματούχο είχε δηλώσει πως σε περίπτωση μεταφοράς χημικών όπλων από τη Συρία προς το Ν. Λίβανο η χώρα του θα αντιδράσει.

Το Ισραήλ έχει αναφερθεί σε τέσσερις τύπους όπλων η μεταφορά των οποίων στη Hezbollah δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Οι τύποι αυτοί είναι: προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα, βαλλιστικοί πύραυλοι, προηγμένα βλήματα εδάφους-επιφανείας και χημικά όπλα. 

Ο Amos Yadlin πρώην αρχηγός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε σχετικά: «Κάθε φορά που το Ισραήλ θα έχει αξιόπιστες πληροφορίες ότι κάποια από αυτές τις κατηγορίες των όπλων πρόκειται να μεταφερθούν στο Ν. Λίβανο θα δράσει» αν και όπως διευκρίνισε «συγκεκριμένες αποφάσεις πριν από την κάθε επίθεση θα γίνουν πρώτα αντικείμενο εκτίμησης της στρατιωτικής αξίας του στόχου, του ρίσκου της ενδεχόμενης κλιμάκωσης και της θέσης των ξένων δυνάμεων». 

«Καθώς ο Στρατός της Συρίας γίνεται όλο και πιο αδύναμος και η Hezbollah απομονώνεται όλο και πιο πολύ εξαιτίας της αδυναμίας της Συρίας να την υποστηρίξει έχω την αίσθηση ότι αυτές οι επιθέσεις του Ισραήλ θα συνεχιστούν» αλλά πρόσθεσε «πως όλες οι παράμετροι θα συνυπολογιστούν».

«Το μεγάλο δίλλημα» συνεχίσει ο Yadlin δεν είναι εάν το Ισραήλ προβεί σε νέες επιθέσεις αλλά εάν η απραξία θα σημάνει ένα μεγαλύτερο κίνδυνο αύριο. Το ρίσκο με άλλα λόγια είναι το ρίσκο μιας κλιμάκωσης από τη μια ή να έχουμε ένα μεγαλύτερο και πιο επίφοβο εχθρό αλλά και πιο πολλές απώλειες στο μέλλον από την άλλη». 

Την ίδια εκτίμηση για την επανάληψη των ισραηλινών επιθέσεων σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα έχουν και αναλυτές στο Λίβανο.

«Το Ισραήλ επιχειρεί να δημιουργήσει την αίσθηση της αποτροπής» εξηγεί ο Elias Hanna στρατηγός ε.α. του λιβανικού Στρατού και τώρα καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βηρυτού «η άλλη πλευρά επιχειρεί να δοκιμάσει αλλά και να διαβρώσει το σύστημα» συμπλήρωσε.

Με βάση ισραηλινές εκτιμήσεις η Hezbollah έχει συγκεντρώσει πάνω από 60.000 ρουκέτες και πυραύλους από τον προηγούμενο πόλεμο του 2006. Ισραηλινοί επίσημοι θεωρούν πως στο οπλοστάσιο αυτό περιλαμβάνονται και πύραυλοι Scud-D με εμβέλεια πάνω από 750 χλμ. οι οποίοι έχουν προέλθει από τη Συρία τους τελευταίους μήνες. Το πυροβολικό της Hezbollah μπορεί να φτάσει οπουδήποτε μέσα στο Ισραήλ επισημαίνουν οι ισραηλινές εκτιμήσεις. 

Η μεταφορά στη Hezbollah των προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων SA-17 όπου έγινε στόχος επίθεσης της ισραηλινής Αεροπορίας στις 30 Ιανουαρίου όχι θα απειλούσε τις αναγνωριστικές πτήσεις του Ισραήλ πάνω από το Λίβανο αλλά θα απειλούσε και τις πτήσεις μέσα στον ισραηλινό εναέριο χώρο, τονίζει Ισραηλινός αξιωματούχος. . 

«Είναι κινούμενοι. Μπορούν να παραλλαχθούν χωρίς να τους εντοπίσουμε μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στην ισραηλινή Αεροπορία, ένα δεν τους καταστρέφαμε» δήλωσε ο ίδιος στην Washington Post ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. 

Τους Ισραηλινούς φαίνεται πως τους απασχολεί και το πρόβλημα μεταφοράς στην παράλια ζώνη του Λιβάνου από τη Hezbollah του προηγμένου βλήματος εδάφους-επιφανείας Yakhont βλήμα το οποίο έχει εμβέλεια 290 χλμ. και μπορεί να απειλήσει όχι μόνο τα ισραηλινά πολεμικά σκάφη και τις εξέδρες αλλά μέχρι και την εξέδρα «Όμηρος» στο πεδίο γεώτρησης 12 άντλησης πετρελαίου νότια της Κύπρου! Υπενθυμίζεται ότι το 2006 κινεζικό βλήμα εδάφους-επιφανείας στα χέρια της Hezbollah είχε κτυπήσει ισραηλινό πολεμικό σκάφος. 

«Καθώς οι μάχες στη Συρία συνεχίζονται υπάρχουν όλο και πιο σαφείς ενδείξεις ότι τέτοια όπλα μπορεί να φθάσουν στα χείρα της Hezbollah» δήλωσε ο ίδιος Ισραηλινός αξιωματούχους. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :