Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Μάχη της Καλαμάτας


22 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
Μάχη της Καλαμάτας

Η απελευθέρωση της Καλαμάτας ήταν ένα από τα πρώτα επεισόδια της επανάστασης του 21 κατά το οποίο οι Τούρκοι χωρίς αντίσταση παρέδοσαν την πόλη στους επαναστάτες.
Στην Λακωνία είχαν συναθροιστεί διάφοροι οπλαρχηγοί Έλληνες και κρύβονταν στο σπίτι του ηγεμόνα της Μάνης Πέτρου Μαυρομιχάλη και των άλλων καπεταναίων της Μάνης. Ήταν όλοι μυημένοι από τους αποστόλους της Φιλικής Εταιρείας. Είχαν καταφύγει στην Μάνη και περίμεναν την εθνεγερσία, για να τρέξει ο καθένας στην πατρίδα του και να πάρει τα όπλα. Ανάμεσά τους ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Νάσης Φωτομάρας με τον γιο του, Χρήστος Σουλιώτης, Καλογεροτσάμης, Κώστας Χορμόβας, Χρυσοσπαθής και άλλοι.
Η κατάληψη της Καλαμάτας
Στις 22 Μαρτίου ο Πέτρος Μαυρομιχάλης με τους υπόλοιπους καπεταναίους Μανιάτες και ξένους και με 2500 άνδρες με τους οπλαρχηγούς τους μπήκε στην Καλαμάτα, ενώ οι κάτοικοι Οθωμανοί της πόλης παραδόθηκαν αμέσως. Η εισβολή αυτή ενθάρρυνε όλους τους Πελοποννήσιους Έλληνες και καταφόβισε τους Τούρκους. Ο Μαυρομιχάλης διέταξε και έγινε πανηγυρικός αγιασμός στις όχθες του ποταμού. Ακολούθως εκδόθηκε επαναστατική προκήρυξη, με την οποία εξέθετε στην Ευρώπη τα δίκαια αίτια τα οποία παρακίνησαν το έθνος των Ελλήνων να αρπάξει τα όπλα και να απελευθερωθεί από τον τυραννικό ζυγό. Μετά την διακήρυξη αυτή ο Μαυρομιχάλης συνέστησε διοικητική Γερουσία και έμεινε εκεί και ο ίδιος. Οι οπλαρχηγοί διασκορπίστηκαν προς άλλα τα μέρη, και κυρίως προς την Τρίπολη για την έναρξη της πολιορκίας.


ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΛΤΣΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :