Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ" ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ



stournaras
Το φυσικό αέριο άνοιξε την όρεξη για τελική πτώση της Κύπρου - Σύγκρουση δυνάμεων με επίκεντρο τους υδρογονάνθρακές μας, ενώ κάνουν τα πάντα για να «σκοτώσουν» τις τράπεζές μας
§ Ανοίγει η όρεξη της Τρόικας και για το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα § Έστησαν παγίδα στον Νίκο Αναστασιάδη για το «κούρεμα» των καταθέσεων - Αποκαλύψεις Αρχιεπισκόπου § Πιέσεις για την αναδιάρθρωση τραπεζών § Σοβαρά ερωτήματα για τις εκ των προτέρων πληροφορίες για κούρεμα
Το «παιγνίδι» είχε στηθεί εδώ και πολύ καιρό και η Κύπρος έπεσε στην παγίδα της Γερμανίας που ηγείται και καθοδηγεί την ευρωζώνη, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο ελέγχεται πλήρως από τις ΗΠΑ χαράσσει γραμμή επηρεάζοντας και τους υπόλοιπους.
Γερμανία και ΗΠΑ ήθελαν πάση θυσία να καθαρίσουν τον φορολογικό παράδεισο της Κύπρου από τους Ρώσους μεγιστάνες, για να ελέγχουν πλήρως την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την οποία θεωρούν δική τους, ιδιαίτερα τώρα που η Κύπρος βρήκε το θησαυροφυλάκιο των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων. Ιδιαίτερα, όμως, η Γερμανία προσδοκά να διευρύνει και τις σχέσεις της με τη Μόσχα, διευκολύνοντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην απόφασή του να πάρει πίσω τα λεφτά των Ρώσων φοροφυγάδων που συχνάζουν σε φορολογικούς παραδείσους.
Το διαπραγματευτικό χαρτί
Η Κύπρος ήταν η εύκολη λύση αλλά και το διαπραγματευτικό χαρτί της Μόσχας για να «παίξει» με τον κυπριακό λαό, ζητώντας σκληρά ανταλλάγματα σε περίπτωση που εζητείτο η στήριξη για τη δανειακή σύμβαση με την Τρόικα, χωρίς ωστόσο να είναι διατεθειμένη να στηρίξει αποφασιστικά τις κυπριακές προσπάθειες για απεγκλωβισμό από το μνημόνιο ή ένα μέρος από αυτό.
Ωστόσο, κανένας δεν περίμενε, πόσω μάλλον ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν με τόσο γρήγορους και απρόσμενους ρυθμούς, ώστε δεν μπορούσε να ελεγχθεί το «παιγνίδι» που στήθηκε σε βάρος της Κύπρου. Κάποιοι, βέβαια, ηθελημένα ή άθελά τους έπεσαν στη γερμανική παγίδα στo Eurogroup της προπερασμένης Παρασκευής, απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν τη βόμβα μεγατόνων που έβαλε «η φίλη της Κύπρου» Άγκελα Μέρκελ.
Το μικρό νησάκι του Νότου δεν κατάφερε να βρει ούτε υποστήριξη από την Ελλάδα για την οποία απομοιώθηκαν 4,25 δις ευρώ για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Η βόμβα μεγατόνων που έφερε ο ίδιος ο Υπουργός των Οικονομικών ενώπιον του Νίκου Αναστασιάδη εκείνο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, για την οποία δεν είχε τον χρόνο να σκεφτεί και να ανταλλάξει απόψεις με τους τραπεζίτες και τους πολιτικούς αρχηγούς, ήταν σε γνώση τεχνοκρατικών ομάδων υπό τον Μιχάλη Σαρρή και της ηγεσίας της Κεντρικής Τράπεζας τουλάχιστον μια βδομάδα προηγουμένως.
Το «κούρεμα» των καταθέσεων τέθηκε έντονα από το γερμανικό μπλοκ που ελέγχει την ευρωζώνη και έπρεπε πάση θυσία να επιβληθεί στην υπόθεση Κύπρος, που πήρε τον ρόλο του πρώτου πειραματόζωου της ευρωζώνης.
Από εκεί και πέρα οι εξελίξεις τρέχουν μέσα σε δευτερόλεπτα και ο Νίκος Αναστασιάδης, ο άνθρωπος που πέρασε στη συνείδηση του λαού τον τελευταίο καιρό, ως οραματιστής και ηγέτης, προδόθηκε από στενούς του συνεργάτες και τεχνοκράτες που τον έπεισαν να αποδεχθεί το «κούρεμα» των καταθέσεων και τον οδήγησαν στις οδυνηρές εξελίξεις που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του ιδίου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, που σε δηλώσεις του σε ελλαδικά κανάλια αποκάλυψε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αισθάνεται προδομένος από τους συνεργάτες του γιατί πήγαν αδιάβαστοι και απροετοίμαστοι».
Φοβερά αδιέξοδα
Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος του ομολόγησε ότι νιώθει πολύ προδομένος «από τους 'δικούς του' και από το Υπουργείο Οικονομικών και από την Κεντρική Τράπεζα, γιατί πήγαν αμελέτητοι στις Βρυξέλλες». Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, «ο Πρόεδρος, πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες, στηρίχθηκε πάνω στους εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, που δυστυχώς πήγαν εκεί αδιάβαστοι και βρέθηκαν προ φοβερών αδιεξόδων, τους απείλησαν, δεν είχαν εναλλακτική λύση και δέχθηκαν».
Ποια, όμως, είναι η πραγματική αλήθεια για την ομάδα που πήγε στις Βρυξέλλες; Ήταν πράγματι αδιάβαστοι ή ήξεραν και δεν ενημέρωσαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έγκαιρα και διεξοδικά ή ακόμη δεν συνεκτίμησαν τους κινδύνους και τις επιπτώσεις μιας απόφασης «κουρέματος» των καταθέσεων;
Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι σε όλους γνωστά, αλλά ιδιαίτερα οδυνηρές και απρόσμενες οι επιπτώσεις των κρίσιμων ημερών που έρχονται.
Τι θα γίνει, εάν μετά την απόφαση για εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας, θα προχωρήσει και η εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, τους μισθωτούς, τους αυτοτελώς εργαζομένους που εμπιστεύτηκαν τις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες και τώρα παρακολουθούν, χωρίς να αντιλαμβάνονται τι γίνεται επακριβώς, τις οδυνηρές επιπτώσεις που θα επιφέρουν οι αποφάσεις που λαμβάνονται γι' αυτούς χωρίς αυτούς;
Η φερεγγυότητα των βιώσιμων τραπεζών
Ήδη με το μνημόνιο που ετοιμάστηκε από τη διακυβέρνηση Χριστόφια και το οποίο δεν έκλεισε την τελευταία στιγμή, «η φερεγγυότητα των βιώσιμων τραπεζών θα ενισχυθεί με την αποκατάσταση του κεφαλαίου, τα μη εξυπηρετούμενα στοιχεία ενεργητικού θα τύχουν αντιμετώπισης και η χρηματοπιστωτική ρύθμιση και εποπτεία, περιλαμβανομένων των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, θα ενισχυθεί μαζί με τους μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων. Τα μη βιώσιμα ιδρύματα θα διαλυθούν ενώ, σύμφωνα με την Τρόικα, στο τέλος της διαδικασίας αναδιάρθρωσης ο τομέας θα γίνει μικρότερος, ισχυρότερος και ανθεκτικότερος».
Σε όλα αυτά προστίθενται και οι αποφάσεις των τελευταίων ημερών για την πώληση κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, όπως επίσης και οι έντονες πιέσεις για τη συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και τους προβληματισμούς για την εκκαθάριση, καθώς υπάρχουν καταθέσεις ασφαλιστικών ταμείων.
Η Τρόικα, κάθε λεπτό, σκληραίνει τη θέση της προσπαθώντας να μειώσει την έκθεσή της στον τραπεζικό τομέα, του οποίου οι ζημιογόνες διεθνείς δραστηριότητες υπονομεύουν, κατά την άποψή της, τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο πωλήθηκαν και υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Από τη στιγμή που η Λαϊκή Τράπεζα «σπάζει» στα δύο, σε «καλή» και «κακή», στην «καλή» τράπεζα υπάγεται το υγιές μέρος του χαρτοφυλακίου και οι προστατευόμενες καταθέσεις κάτω από €100.000, αλλά δυστυχώς συρρικνώνεται το μέγεθός της. Στην «κακή» τράπεζα μεταφέρονται τα κακά δάνεια του χαρτοφυλακίου και οι καταθέσεις πάνω από τις €100.000 που δεν προστατεύονται, εφόσον δεν βρεθεί άλλη πηγή χρηματοδότησης του «ρήγματος» που δημιουργείται.
Επώδυνες λύσεις
ΤΕΛΙΚΑ οι λύσεις που προτείνονται φαίνεται να είναι πιο επώδυνες για τους καταθέτες, από την αρχική πρόταση «κουρέματος» των καταθέσεων σε κάποιο ποσοστό, καθώς, στην «κακή» τράπεζα, ένα πολύ μεγάλο μέρος των καταθέσεων -πέραν των €100.000- πλήττεται από την απορρόφηση κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης της τράπεζας.
Με την έγκριση από τη Βουλή τού νομοσχεδίου για εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η Τρόικα κατέβαλε χθες ολοήμερες προσπάθειες και για την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου.
Λόγω των νέων κρίσιμων εξελίξεων η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής μετατίθεται για σήμερα Κυριακή, οπόταν και θα κριθεί το μέλλον των τελικών διαβουλεύσεων με την Τρόικα. Η αποστολή των τροϊκανών έθεσε προς συζήτηση «κούρεμα» και των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου με ποσοστό μεταξύ 22% - 25%, για καταθέσεις πάνω από €100.000. Η εξέλιξη αυτή κινητοποίησε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να διασώσουν τουλάχιστον την πρώτη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού.
Με την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η Κύπρος θα μπορεί να εξασφαλίσει €5,8 δις ενώ η Κυβέρνηση προβλέπει ότι θα επωφεληθεί με €1,5 δις από την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας και €1,5 δις από το Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης, και €2,8 δισ. από τη φορολόγηση των καταθέσεων.
Με το προτεινόμενο σχέδιο αναμένεται ότι δεν θα επηρεαστούν τα Ταμεία Πρόνοιας και οι συντάξεις. Η Τρόικα φέρεται να αποδέχεται την πρόταση της κυπριακής πλευράς για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και το κρίσιμο σημείο που απομένει είναι κατά πόσο θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Προνοίας. Η Κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων Πρόνοιας, αλλά η Τρόικα αποδέχεται μόνο εάν υπάρξει «κούρεμα» στις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.
Ωστόσο το σενάριο αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την πλευρά μας.
Αργά το απόγευμα φαίνεται ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου με ίδιους πόρους, μέσω «κουρέματος» των καταθέσεων. Παρόλα αυτά η πρόταση αυτή πρέπει να τύχει της έγκρισης του Eurogroup και εξακολουθεί να είναι «κόκκινη γραμμή».
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :