Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΤΟΥΜΠΕΚΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ



5203560393
Συνάντηση των εκδοτών μειονοτικών εφημερίδων στην Τουρκία, με περιοδεύοντα θίασο της Ε.Ε., έγινε τις προηγούμενες ημέρες. Οι εκδότες έκαναν πολλά παράπονα (σε ώτα μη ακουόντων…), αναφέροντας το μεγάλο πρόβλημα της λογοκρισίας που υφίστανται.
Πιο συγκεκριμένα, ο εκδότης της ελληνικής εφημερίδας «Απογευματινή», Μιχάλης Βασιλειάδης, δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα “Hurriyet Daily News”:
«Η ελευθερία της έκφρασης και η λογοκρισία του Τύπου στην Τουρκία συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης. Αναφέρθηκα στις αιτίες που οδηγούν στη λογοκρισία του μειονοτικού Τύπου, τονίζοντας ότι οι μειονοτικές εφημερίδες αυτολογοκρίνονται λόγω του φόβου. Ένα άλλο είδος μηχανισμού λογοκρισίας είναι εκείνος που επιβάλουν οι κυρίαρχες ομάδες στις κοινότητες των μειονοτήτων. Εφόσον εξαρτόμαστε οικονομικά από αυτές, δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε επικριτικά ρεπορτάζ. Εγώ δεν διαθέτω ακόμη την κίτρινη δημοσιογραφική ταυτότητα αν και εργάζομαι ως δημοσιογράφος επί 30 χρόνια. Πολλοί δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή. Ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν είχαν δημοσιογραφικές ταυτότητες και συνελήφθησαν για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Στη διάρκεια της συνάντησης εξήγησα ότι κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δεν θα έχουμε την ίδια μεταχείριση αν συλληφθούμε. Η Κρατική Ένωση Τύπου λέει ότι θα εκδώσει επίσημη ανακοίνωση προκειμένου να λάβουν δημοσιογραφικές ταυτότητες οι μειονοτικές εφημερίδες. Όμως δεν έχει κάνει τίποτε ακόμη».
Αυτά μαθαίνω και απορώ και εξίσταμαι πως η «Επιτροπή Δικαιωμάτων» του ΣΥΡΙΖΑ, που σκίζει τα ιμάτιά της για τα δικαιώματα των «μειονοτήτων» στην Ελλάδα, δεν έχει επέμβει ακόμα. Γιατί καθυστερεί άραγε;

Δεν υπάρχουν σχόλια :