Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Η απελευθέρωση της Καλαμάτας και οι σύγχρονοι ραγιάδες


Η απελευθέρωση της Καλαμάτας και οι σύγχρονοι ραγιάδες
Στις 17 Μαρτίου του 1821 στην Αρεόπολη σηκώνεται η Σημαία της Επαναστάσεως και ευθύς αμέσως ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και χιλιάδες Ελλήνων κινούνται προς την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, την Καλαμάτα. Πέντε μέρες μετά καταλαμβάνουν τους γύρω λόφους. Ο Σουλεϊμάν αγάς Αρναούτογλου μόνο τότε καταλαβαίνει τι συμβαίνει και πιθανόν θυμάται την ιστορία με ένα φορτίο συνοδευόμενο από ενόπλους που είχαν αφήσει να περάσει οι αρχές πριν από μερικές μέρες. Είναι πλέον αδύνατο να διαφύγει και επιπλέον ακόμα και να μην ήταν αποκλεισμένος, καταλαβαίνει ότι η δύναμη που είχε φέρει από την Μάνη, υπό τον Ηλία Μαυρομιχάλη, μάλλον δεν έχει έρθει για τον σκοπό που την κάλεσε. Αναγκάζετε να παραδοθεί αμαχητί.
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας οι δυνάμεις των εξεγερμένων Ελλήνων θα πραγματοποιηθεί η Εθνική Συνέλευση στην Καλαμάτα, όπου θα συγκροτηθεί η πρώτη επαναστατική κυβέρνηση και οι οπλαρχηγοί θα κατευθυνθούν προς την Σκάλα Μεσσηνίας και την Καρύταινα (με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη), προς την Τριπολιτσά (με τους Παπαφλέσσα, Αναγνωσταρά και Κυριακούλη Μαυρομιχάλη) και προς τις Κορώνη και Μεθώνη. Παράλληλα στα Καλάβρυτα μαίνεται από τις 21 Μαρτίου μάχη για την απελευθέρωση της πόλης. Η Επανάσταση των Ελλήνων έχει ξεκινήσει…
Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, εκ μέρους του φιλογενούς αρχιστρατήγου των Σπαρτιατικών στρατευμάτων Πέτρου Μαυρομιχάλη και της Μεσσηνιακής Συγκλήτου.
Ο ανυπόφορος ζυγός της Οθωμανικής τυραννίας εις το διάστημα ενός και απέκεινα αιώνος, κατήντησεν εις μίαν ακμήν, ώστε να μην μείνη άλλο εις τους δυστυχείς Πελοποννησίους Γραικούς, ει μη μόνον πνοή και αυτή δια να ωθή κυρίως τους εγκαρδίους των αναστεναγμούς.
Εις τοιαύτην όντες κατάστασιν στερημένοι από όλα τα δίκαιά μας, με μίαν γνώμην ομοφώνως απεφασίσαμεν να λάβωμεν τα άρματα, και να ορμήσωμεν κατά των τυράννων. Πάσα προς αλλήλους μας φατρία και διχόνοια, ως καρποί της τυραννίας απερρίθφησαν εις τον βυθόν της λήθης, και άπαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας.
Αι χείρες ημών αι δεδεμέναι μέχρι του νυν από τας σιδηράς αλύσσους της βαρβαρικής τυραννίας, ελύθησαν ήδη, και υψώθηκαν μεγαλοψύχως και έλαβον τα όπλα προς μηδενισμόν υης βδελυράς τυραννίας.
Οι πόδες ημών οι περιπατούντες εν νυκτί και ημέρα εις τας εναγκαρεύσεις τας ασπλάγχνους τρέχουν εις απόκτησιν των δικαιωμάτων μας. Η κεφαλή μας η κλίνουσα τον αυχένα υπό τον ζυγόν τον απετίναξε και άλλο δεν φρονεί, ει μη την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ.
Η γλώσσα μας η αδυνατούσα εις το να προφέρη λόγον, εκτός των ανωφελών παρακλήσεων, προς εξιλέωσιν των βαρβάρων τυράννων, τώρα μεγαλοφώνως φωνάζει και κάμνει να αντηχή ο αήρ το γλυκύτατον όνομα της Ελευθερίας.
Εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν. Τούτου ένεκεν προσκαλούμεν επιπόνως την συνδρομήν και βοήθειαν όλων των εξευγενισμένων Ευρωπαίων γενών, ώστε να δυνηθώμεν να φθάσωμεν ταχύτερον εις τον Ιερόν και δίκαιον σκοπόν μας και να λάβωμεν τα δίκαιά μας.
Να αναστήσωμεν το τεταλαιπωρημένον Ελληνικόν γένος μας. Δικαίω τω λόγω η μήτηρ μας Ελλάς, εκ της οποίας και υμείς εφωτίσθητε, απαιτεί ως εν τάχει την φιλάνθρωπον συνδρομήν σας, και ευέλπιδες, ότι θέλει αξιωθώμεν, και ημείς θέλομεν σας ομολογή άκραν υποχρέωσιν, και εν καιρώ θέλομεν δείξη πραγματικώς την υπέρ της συνδρομής σας ευγνωμοσύνην μας.
1821: Μαρτίου 23 : Εν Καλαμάτα.
Εκ του Σπαρτιατικού Στρατοπέδου.
Πέτρος Μαυρομηχάλης, αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού και Μεσσηνιακού στρατού
Ελλάς, Μάρτιος 2013, και τα πράγματα δείχνουν σαν να μην έγινε ποτέ η Επανάσταση του Γένους εναντίον των δυναστών του. Η Ελλάς παραμένει υπόδουλη, μόνο που πλέον ο δυνάστης έχει αλλάξει τον τρόπο κατοχής. Και πάλι, όμως, η Ελληνική Φυλή είναι μη ανεξάρτητη και εν κινδύνω. Και πάλι άλλοι ορίζουν τις τύχες της και πάλι βρίσκεται ενώπιον γενοκτονίας, απαρτιζόμενη από ένα οξύ δημογραφικό πρόβλημα και μια ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα.
Ελλάς, Μάρτιος 2013 και παρότι το Αίμα των Ηρώων του Ελληνισμού είναι εξαιρετικά πρόσφατο και θυμίζει τι ακριβώς είναι ο τούρκος, οι σειρήνες της «ελληνοτουρκικής φιλίας» ακόμα προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε. Δεν τους συγκινεί το Αίμα των τριών Ελλήνων Αξιωματικών που μόλις το 1996 χύθηκε προκειμένου να υπερασπιστεί την Πατρίδα. Μάρτιος 2013 και όπως διαβάζουμε στο διαδίκτυο σε «πρότυπο» σχολείο των Αθηνών προβλήθηκε «ντοκιμαντέρ» το οποίο επικεντρωνόταν σε σφαγές εναντίον των Οθωμανών από τους Έλληνες και στην καταστροφή των «πολιτιστικών» μνημείων της τυραννίας. Όλα αυτά εντός ενός ελλαδικού σχολείου, εν έτει 2013. Στην εποχή που τα «ντοκιμαντέρ» που γυρίζουν οι ντόπιοι γραικύλοι χρησιμοποιούνται ως προπαγάνδα από αυτούς που εχθρεύονται την Ελλάδα. Λογικό, βέβαια, το τελευταίο, αφού έχουν κοινούς ιδεολογικούς προπάτορες και κοινούς σκοπούς, τους οποίους ήδη είδαμε.
Ελλάς, Μάρτιος 2013 και η Επανάσταση ποτέ δεν ευοδώθηκε ποτέ. Η πολυπόθητη εθνική ανεξαρτησία απεμπολήθηκε πολύ γρήγορα και λίγα χρόνια μετά ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έφτασε να κατηγορείται για «προδοσία». Η Επανάσταση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Με την Χρυσή Αυγή, μέχρι την Νίκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :