Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Γενοκτονία των Ποντίων: Γιατί δεν εκδίδεται ο τόμος για τη Γενοκτονία των Ποντίων από την Ελληνική Βουλή;




Η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής έφερε για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο το θέμα της άρνησης έκδοσης Ντοκουμέντων της Γενοκτονίας των Ποντίων από το εκδοτικό τμήμα της Βουλής. Ο καθηγητής και πρόεδρος του Κέντρου Ποντιακών Μελετών κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης σε επιστολή του το 2008 στον Πρόεδρο της Βουλής είχε αναφερθεί στο θέμα αυτο. Στο τέλος του άρθρου επισυνάπτεται η επιστολή του καθηγητή.

Η υπονόμευση του Ποντιακού ζητήματος από το ελληνικό κράτος συνεχίζεται με την άρνηση της έκδοσης των Ντοκουμέντων της Γενοκτονίας των Ποντίων από το εκδοτικό τμήμα της Βουλής.

Ο καθηγητής Ιστορίας και πρόεδρος του Κέντρου Ποντιακών Μελετών κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης, καταθέσε στην Βουλή 11 τόμους με ντοκουμέντα γενοκτονίας των Ποντίων (8 τόμους με ελληνικά και 3 τόμους με ξένα -γερμανικά, αυστριακά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, ιταλικά, τούρκικα κ.α.).

Η ελληνική Βουλή αποφασίζει και εκδίδει έναν (1) περιληπτικό - περιεκτικό τόμο από τα παραπάνω (με ειδική επιμέλεια του κ. Φωτιάδη) και δεσμεύεται να εκδώσει την αγγλική μετάφραση για την προώθηση του ζητήματος στο εξωτερικό. Πράγματι εκδόθηκε στα ελληνικά από το εκδοτικό τμήμα της Βουλής των Ελλήνων.

Εδώ ξεκινάει η άρνηση και η υπονόμευση. Ο περιεκτικός τόμος έχει μεταφραστεί στα αγγλικά αλλά δεν εκδίδεται. Στην επιστολή του κ. Φωτιάδη το 2008 στον Πρόεδρο της Βουλής (επισυνάπτεται) ο καθηγητής σημειώνει ότι η Ελληνική Βουλή:

1) Αρνείται να εκδώσει τον αγγλικό τόμο ενώ η μετάφραση είναι έτοιμη (σελίδα 4 της επιστολής).

2) Δηλώνει ότι δεν είναι στο άμεσο εκδοτικό πρόγραμμά της να εκδώσει τον αγγλικό τόμο (σελίδα 4 της επιστολής).

3) Στα Ομογενειακά Ποντιακά Σωματεία ΗΠΑ - Καναδά που ζήτησαν τον αγγλικό τόμο η ελληνική Βουλή προσφέρει την ήδη υπάρχουσα αγγλική μετάφραση για να εκδώσουν τον τόμο σε δική τους εκδοτική εταιρεία, αρνούμενη να βάλει την εκδοτική της σφραγίδα στα ντοκουμέντα (σελίδα 4 της επιστολής).

4) Αρνείται να ξαναεκδώσει τον ελληνικό περιεκτικό τόμο ο οποίος από τη ζήτηση έχει εξαντληθεί! (σελίδα 4 της επιστολής). Δηλαδή κάποιος που θέλει να πάρει μια ιδέα για το ζήτημα της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού από τους Τούρκους, πρέπει να προχωρήσει στην σταδιακή αγορά του 11τομου έργου (το πρώτο σετ ξεκινά με τους 3 πρώτους τόμους) από τις εκδόσεις Ηρόδοτος. Αυτό βέβαια δεν είναι πρακτικό στο διάβασμα και κοστίζει περισσότερο.

Η συμπεριφορά αυτή εκ μέρους της ελληνικής Βουλής μάλλον οφείλεται στην ράθυμη Ποντιακή κοινότητα (σε εμάς τους ίδιους δηλαδή...). Τα σωματεία μας και οι προσωπικότητές μας, έχουν θέσει απ' ότι φαίνεται διαφορετικές προτεραιότητες και στόχους.

Κατεβάστε και δείτε την επιστολή εδώ:

Επιστολή Φωτιάδη προς την Βουλή2008



Δεν υπάρχουν σχόλια :