Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Οι Αλβανοτσάμηδες της Τουρκίας...!!



Οι απόγονοι των Αλβανοτσάμηδων που με την ανταλλαγή των πληθυσμών προσέφυγαν στην Τουρκία κατά τα έτη 1923-1924, έχουν ιδρύσει έναν σύλλογο στη Σμύρνη ‘για τον Πολιτισμό και την Ένωση των Αλβανών μεταναστών, ο οποίος θεωρείται παράρτημα του συλλόγου «Çameria» της Αλβανίας.

Στη συγκέντρωση των Αλβανοτσάμηδων της Σμύρνης, στην Τουρκία, μετέβη και ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων της Αλβανίας –PDIU, Σπετίμ Ίντριζι καθώς και ο πρόεδρος του συλλόγου των Cham και αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Επιστημών της Αλβανίας, Αρντιάν Τάνα.
Κατά τη διάρκεια της χαιρετιστήριας ομιλίας του ο πρόεδρος του PDIU, Σπετίμ Ίντριζι, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι Αλβανοί τσάμηδες συναντιούνται μετά από 90 χρόνια και έχουν διατηρήσει την αλβανική γλώσσα, τα έθιμα και τον αλβανικό πολιτισμό.

Τόνισε, ακόμη, ότι αυτή η συνάντηση καθώς και η δημιουργία ενός παραρτήματος της Ένωσης των τσάμηδων σε μία πόλη όπως είναι η Σμύρνη της Τουρκίας, όπου υπάρχουν Αλβανοί που εκτοπίσθηκαν από τα σπίτια τους, αποτελεί ένα βήμα προς την ενοποίηση των Αλβανών τσάμηδων, ώστε να διατηρηθούν οι αξίες και οι παραδόσεις της ταυτότητας τους σε εθνικό επίπεδο.

© Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος



infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :