Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

H σχιζοφρένεια της αμερικανικής πολιτικής



Η σχιζοφρένεια που επικρατεί στους κόλπους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών του Πενταγώνου αλλά και της CIA αναφορικά με την κατάσταση στη Συρία καταδεικνύεται από τις αντιφατικές κινήσεις που αναλίσκεται ο Λευκός Οίκος. Κινήσεις οι οποίες αργά ή γρήγορα θα προκαλέσουν περαιτέρω ανάφλεξη στην περιοχή.


Όπως αναφέρει η Wall Street Journal η CIA επεκτείνει τη συνεργασία με την ιρακινή αντιτρομοκρατική μονάδα CTS για την αντιμετώπιση ομάδων οι οποίες σχετίζονται με την al-Qaeda στο Ιράκ και δρουν στη Συρία όπως είναι η οργάνωση Jabhat al Nusra η οποία χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική από τις ΗΠΑ.


Η al Nusra η οποία είναι γνωστή και ως “Nusra Front” δρα στη Συρία εναντίον της συριακής κυβέρνησης – ανήκει δηλαδή στο γενικότερο μέτωπο των «ακτιβιστών» που μάχονται τον Bashar Al Assad για μια «ελεύθερη και δημοκρατική» Συρία- τη στιγμή που η ίδια μπαίνει στο στόχαστρο της CIA και της CTS. Όπως αναφέρει η WSJ η αναβάθμιση του ρόλου της CIA στο Ιράκ «επεκτείνει τις μυστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στα όρια του πολέμου στη Συρία που κρατά δύο χρόνια σε ένα διάστημα που η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την αυξανόμενη δύναμη των εξτρεμιστών στην Συρία».


Από τα παραπάνω συνάγεται ότι πράκτορες της CIA μαζί με ιρακινούς της επίλεκτης –όπως αναφέρεται CTS- θα επιχειρούν στα σύνορα Συρίας και Ιράκ με σκοπό την εξουδετέρωση ομάδων ισλαμιστών εξτρεμιστών οι οποίες θα μπαίνουν από το Συρίας στο Ιράκ και το αντίθετο, ενώ επιπρόσθετα θα προσπαθήσουν να εξουδετερώσουν τόσο την al-Qaeda στο Ιράκ όσο και τους θύλακες της al Nusra στο Ιράκ αλλά και μέσα στη Συρία.


Σύμφωνα με Αμερικανούς επισήμους κάθε μήνα 300 μαχητές της al Qaeda του Ιράκ –ενδεχομένως και της al – Nursa- εισέρχονται στη Συρία για να πολεμήσουν κατά του Assad και προφανώς τη ροή αυτή θέλουν οι ΗΠΑ να ελέγξουν και να εξουδετερώσουν.


Με άλλα λόγια οι ΗΠΑ δημιουργούν ένα δεύτερο μέτωπο μέσα στο μέτωπο κατά του Assad. Μαχητές της al Nusra τους τελευταίους μήνες έχουν καταλάβει μια βάση του συριακού Στρατού και μια βάση της Αεροπορίας στην βόρεια Συρία με την οργάνωση να θεωρείται η πιο ισχυρή στην περιοχή των συνόρων η της Συρίας με την Τουρκία και το Ιράκ.


Η παράνοια βέβαια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μόλις τώρα αρχίζει. Όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο της WSJ η διοίκηση Obama αποφεύγει να εξοπλίζει τους αντάρτες στη Συρία φοβούμενη μήπως μέρος των όπλων αυτών πέσει στα χέρια ισλαμιστών εξτρεμιστών περιοριζόμενη σε άλλου είδους βοήθεια κυρίως υποστήριξης. Αυτή η επίσημη θέση. Είναι όμως έτσι;


Όπως αναφέρει η εφημερίδα Pakistan Observer οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα στους αντάρτες της Συρίας, τα οποία συνίστανται σε στοιχεία πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα οπλικά συστήματα, όπλα τα οποία προέρχονται από το Αφγανιστάν που χρησιμοποιούσαν οι αμερικανικές δυνάμεις εκεί. Με τη σταδιακή αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν τα όπλα αυτά δεν επιστρέφουν πίσω στις ΗΠΑ αλλά προωθούνται στους αντάρτες της Συρίας!


Αυτό αποκάλυψε ένα ανώτατος αξιωματικός των Αμερικανών Πεζοναυτών λέγοντας πως το Πεντάγωνο πήρε την απόφαση να στέλνει βα;ρύ οπλισμό στους αντάρτες της Συρίας.


«Η απόφαση να σταλούν τα όπλα που χρησιμοποιούμε στο Αφγανιστάν σε ομάδες ανταρτών στη Συρία ελήφθη για πρώτη φορά επι θητεία στο υπουργείο Άμυνας του πρώην υπουργού Leon Panetta αλλά το Πεντάγωνο έλαβε την ίδια εντολή και από τον νέο υπουργό Άμυνας Chuk Hagel»δήλωσε ο ίδιος ανώτατος αξιωματικός.


Ό ίδιος εξήγησε πως τα φορτία όπλων είναι αποθηκευμένα στην αεροπορική βάση της Κανταχάρ στο Αφγανιστάν και αυτά στέλνονται στη Συρία μέσα Τουρκίας και Ιορδανίας είτε αεροπορικώς είτε οδικώς.


Μάλιστα διευκρίνισε πως τέτοια φορτία απαρτίζονται από αντιαρματικούς πυραύλους, συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών και δεκάδες οχήματα HUMVEEs!


Η... παράνοια όμως έχει και συνέχεια. Όπως αναφέρει σήμερα η τουρκική hurriyet οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας ήρθαν σε επαφή με την –τρομοκρατική για τις ΗΠΑ- οργάνωση al-Nursa για να συλλάβουν τα πέντε άτομα τα οποία τον περασμένο μήνα είχαν πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση στο Cilvegözü ένα συνοριακό φυλάκιο με τη Συρία.


Η συνεργασία των τουρκικών αρχών με την al-Nursa είχε ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση ειδικής επιχείρησης από τουρκικές ειδικές δυνάμεις μέσα στη Συρία και τη σύλληψη των πέντε ατόμων βάσει των πληροφοριών που έδωσε η al-Nursa αλλά και άλλες οργανώσεις. Τι έχει να πει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών που ένας εκ των στενών συμμάχων του στην περιοχή συνεργάζεται με τρομοκράτες;


Μάλιστα στο δημοσίευμα της WSJ αναφέρεται πως η CIA διατηρεί στην Τουρκία πράκτορες οι οποίοι συνεργάζονται με ειδικές επιλεγμένες οργανώσεις της Συρίας που μάχονται στο Assad.


Έτσι αυτό που συνολικά εξάγεται από τα παραπάνω δεν μπορεί παρά να οδηγήσει ουσιαστικά στα παρακάτω αντιφατικά δεδομένα.


Από τη μια οι ΗΠΑ στέλνουν πράκτορες της CIA σε Ιράκ και Τουρκία να κυνηγήσουν στα συρο-ιρακινά σύνορα την al-Nursa, αρνούνται –μέσω των αμερικανικών ΜΜΕ- ότι στέλνουν όπλα στους αντάρτες της Συρίας, αλλά τελικά στέλνουν, οι τουρκικές υπηρεσίες συνεργάζονται με την al-Nursa την οποία καταδιώκουν οι Αμερικανοί , φοβούνται την εξάπλωση της τρομοκρατίας μέσα στο Ιράκ, αλλά δεν τους απασχολεί ότι η τρομοκρατία κυριαρχεί στη Συρία με βομβιστικές επιθέσεις στη Δαμασκό και αλλού και απο την άλλη ζητούν από τον Assad να παραιτηθεί λέγοντας πως επιθυμούν μια ελεύθερη και δημοκρατική Συρία!


Είναι αυτό που λέμε ότι οι ΗΠΑ έχουν «χάσει» κυριολεκτικά «την μπάλα». Είναι τέτοια η σύγχυση και τόσο παιδαριώδης στη σύλληψή της η αμερικανική εξωτερική πολιτική που θεωρείται σίγουρο πως για μια ακόμη φορά πρόκειται απλά να τα κάνουν θάλασσα.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :