Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΡΟΜΑ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ- ΕΚΑΝΑΝ ΠΙΣΩ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΚΑΙ ΜΑΤ-ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ- “ΜΟΝΟΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ”(ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ & ΒΙΝΤΕΟ ΜΑKELEIO.GR) ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

51

NEΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Αναστέλλεται για εύλογο χρονικό διάστημα η μετεγκατάσταση των Ρομά του καταυλισμού του Χαλανδρίου στο όρος Πατέρα στα Μέγαρα, όπως αποφασίστηκε στην σύσκεψη που είχαν ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης, σύμβουλοι του δήμου και αντιπροσωπεία των Ρομά με την αστυνομία.
Οι αστυνομικές δυνάμεις δεσμεύθηκαν να μην πραγματοποιήσουν επέμβαση στον καταυλισμό ενώ αύριο, με την συναίνεση των Ρομά που κατοικούν στο Νομισματοκοπείο και υπό την παρουσία του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης και του δημάρχου Χαλανδρίου, θα κατεδαφιστούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές του καταυλισμού.
Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, η πολιτεία δεσμεύεται να βρει χώρο μετεγκατάστασης για τους Ρομά, που θα πληροί τις υγειονομικές προδιαγραφές και θα βρίσκεται κοντά σε δομές εκπαίδευσης.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Αποχώρούν από τη Μεσογείων οι Ρομά, οι οποίοι επιστρέφουν στον καταυλισμό τους κοντά στο Νομισματοκοπείο, που τουλάχιστον για σήμερα φαίνεται πως δεν απειλείται με κατεδάφιση.
Οχήματα της πυροσβεστικής έσβησαν τις φωτιές, υδροφόρες καθάρισαν το οδόστρωμα και η κάθοδος της λεωφόρου δόθηκε στις 13:20 και πάλι στην κυκλοφορία.
Οι συζητήσεις των εμπλεκομένων για την απομάκρυνση των αθιγγάνων από την περιοχή συνεχίζονται, καθώς διάφορες πλευρές εκφράζουν αντιρρήσεις για το σχέδιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που προβλέπει τη μετεγκατάστασή τους στο όρος Πατέρα, στα Μέγαρα
Ωστόσο η κατάσταση είναι έκρυθμη καθώς οι ρομά είναι αποφασισμένοι για όλα…
Εξέγερση τσιγγάνων που αρνούνται να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό του Χαλανδρίου…
12:41: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου, σχετικά με τον καταυλισμό των Ρομά στο Χαλάνδρι, ωστόσο οι συζητήσεις των εμπλεκομένων με την απομάκρυνση των αθιγγάνων από την περιοχή συνεχίζονται, καθώς …όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, φαίνεται να αναστέλλεται η λύση της μετεγκατάστασής τους στο όρος Πατέρας.
11:26 – Φωτιά έξω από παιδικό σταθμό: Έξω από τον παιδικό σταθμό της Τράπεζας της Ελλάδος άναψαν φωτιές οι Ρομά διαμαρτυρόμενοι για την κατεδάφιση του καταυλισμού τους. Ο παιδικός σταθμός βρίσκεται δίπλα τον καταυλισμό και πίσω από το σταθμό του μετρό στο Νομισματοκοπείο ενώ οι γονείς επισημαίνουν τον κίνδυνο για τα παιδιά καθώς η φωτιά άναψε μπροστά από την είσοδο του σταθμού.
11:15: Συνεχίζεται το “πολεμικό” σκηνικό με καμμένα λάστιχα και κάδους στην Μεσογείων, ενώ δόθηκε νεα διορία στους τσιγγάνους να απομακρυνθούν μέχρι τις 12:30.
10:30: Αυτή την ώρα απομακρύνονται κάποιοι κάδοι, αλλά παραμένει κλειστή η Μεσογείων στο ύψος του Νομισματοκοπείου. Επικρατεί διχογνωμία μεταξύ του γραμματέα της περιφέρειας κ. Αγγελάκα που επιμένει πως πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και να κατεδαφιστούν τα 12 από τα 26 παραπήγματα. Αντίθετη άποψη έχει ο δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Ρούσσος, που λέει ότι δεν πρέπει να γίνει η επιχείρηση κατεδάφισης για να μην…οξυνθούν τα πνεύματα.
Μάλιστα ο τελευταίος δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό «Δεν είναι λύση να μεταφέρουν μαθητές και γέροντες που μένουν εδώ 40 χρόνια στην κορυφή του βουνού», είπε και ζήτησε να αποσυρθούν τα σχέδια για κατεδάφιση και να υπάρξει νέος διάλογος.
ο κ.Σίμος Ρούσσος με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής επισημαίνει ότι ο χώρος όπου καλούνται να εγκατασταθούν οι Ρομά «είναι παντελώς ακατάλληλος και ανέτοιμος για να υποδεχτεί τις οικογένειες των Ρομά Χαλανδρίου στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, ο χώρος στα Μέγαρα βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν σχολεία ή άλλες βασικές υποδομές.


roma5

o9:30: Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα. Κλειστή η Μεσογείων,οι τσιγγάνοι αρνούνται να αποχωρήσουν, την ώρα που λήγει η διορία του εισαγγελέα. Οι τσιγγάνοι έχουν επιστρατεύσει ακόμα και μικρά παιδιά στην είσοδο του καταυλισμού, προκειμένου να μην μπουν τα μηχανήματα κατεδάφισης.


roma8
roma2κα
roma-paidi
roma-paidi2
09:07: Έκλεισε η Μεσογείων στο ύψος του Νομισματοκοπείου, ένταση επικρατεί  αυτή την ώρα στον καταυλισμό, με τους τσιγγάνους που έχουν την αρωγή των αλληλέγγυων του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αρνούνται κάθε είδους διαπραγμάτευση για να αποχωρήσουν προκειμένου να γίνει η κατεδάφιση και η μετεγκατάσταση τους. Ο δήμαρχος Χαλανδρίου επισημάνει πως υπάρχει κίνδυνος να γενικευτούν τα επεισόδια εάν μπουν μέσα τα συνεργεία.
08:10: Ξεκινάει σε λίγο η κατεδάφιση του καταυλισμού των τσιγγάνων στο Χαλάνδρι. Οι τσιγγάνοι παραμένουν στην περιοχή του Νομισματοκοπείου και αρνούνται να αποχωρήσουν, έχουν βάλει φωτιές σε κάδους και παραμένουν σε κατάσταση “επιφυλακής”. Στην περιοχή υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση αφού  ανοικτά είναι τα δύο από τα τρία ρεύματα στην Μεσογείων στο ύψος μεταξύ του Νομισματοκοπείου και της ΔΕΣΦΑ.
Νωρίτερα: Γύρω στα 100 άτομα βρίσκονται προς το παρόν εκεί. Περίπου 20 άτομα βρίσκονται περιμετρικά σε κάθε είσοδο του καταυλισμού, μαζί τους και ο Π.Κωνσταντίνου με κλιμάκιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Sep 30, 2014 @ 7:29
Δείτε φώτο και βίντεο από την κάμερα του makeleio.gr:
 


roma6roma7roma8roma4roma5roma40 roma30 roma20 roma10 roma3 roma2 roma2 roma6 roma7 roma8roma9
roma3
roma4

Δεν υπάρχουν σχόλια :