Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ με βάση την πρόταση Juncker και ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ (Μπράβο που θα καταργούσες το Μνημόνιο) – Ο ESM θα πληρώσει ΔΝΤ και ΕΚΤ

euro

Διαβάστε το…. απλά και κατανοητά!
Η κυβέρνηση βάζει τέλος στα σενάρια χάους και capital controls και αποφασίζει να κλειδώσει την συμφωνία 18 Ιουνίου
Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχουν αποφασίσει να κλειδώσουν την συμφωνία 18 Ιουνίου αναφέρει αξιόπιστη πηγή της κυβέρνησης στο bankingnews.gr.
Στην κρίσιμη συνάντηση που υπήρξε στο Μαξίμου την Παρασκευή 12 Ιουνίου με Τσίπρα, Δραγασάκη, Βαρουφάκη και Τσακαλώτοαποφασίστηκε να κλειδώσει η συμφωνία και η ελληνική αντιπροσωπεία που θα πραγματοποιήσει τις επαφές έχει ένα στόχο ΣΥΜΦΩΝΙΑ 18 Ιουνίου με άμεση εμπλοκή του ESM o οποίος με τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ πληρώνει άμεσα τα 1,953 δισεκ. της ενοποιημένης δόσης στο ΔΝΤ νωρίτερα από τις 30 Ιουνίου και αναλαμβάνει να καλύψει τα δύο ομόλογα που λήγουν 20 Ιουνίου και 20 Αυγούστου της ΕΚΤ ύψους 6,7 δισεκ. ευρώ.
Η συμφωνία θα στηρίζεται στην πρόταση Juncker ίσως οριακά τροποποιημένη αλλά τουλάχιστον το 85% της πρότασης Juncker θα υιοθετηθεί.
Επίσης έχουν εξεταστεί δύο σενάρια παράτασης ένα μέχρι τον Μάρτιο του 2016 και ένα πολύ βραχυχρόνιο ώστε να κλειδώσει η οριστική συμφωνία και με ρήτρα χρέους δηλαδή να υπάρχει αναφορά ότι οι δανειστές θα εξετάσουν με την Ελλάδα το ζήτημα του χρέους σε επόμενη φάση.
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν συμφωνία
-    Έκτακτη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με Παππά, Τσακαλώτο και Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες Σάββατο 13 Ιουνίου με εκπροσώπους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και με τον επικεφαλής της Κομισιόν Juncker.
-    Ο ESM συνεδριάζει στις 18 Ιουνίου για να αποφασίσει την οικονομική στήριξη της Ελλάδος.
-    Το γερμανικό κοινοβούλιο έχει συγκληθεί για τις 18 Ιουνίου για να….επικυρώσει την συμφωνία.
Υπάρχουν και αποδείξεις.
Το ΔΝΤ σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στην Lagarde την επικεφαλής του Ταμείου αναφέρει ότι «το ΔΝΤ εργάζεται για να επέλθει συμφωνία Ελλάδος με τους δανειστές.
Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει στην συμφωνία και ρήτρα χρέους πως δηλαδή θα αντιμετωπιστεί η επιδεινούμενη σχέση χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδος».
Η κυβέρνηση με πρωτοβουλία Τσίπρα, αποφάσισε, δίνει οριστικό τέλος στα σενάρια των capital controls και αποφασίζει συμφωνία ενώ καταθέτει αντιπροτάσεις.

Με βάση πληροφορίες υπάρχει αντιπρόταση από την ελληνική πλευρά για να καλυφθεί η διαφορά του 0,25% στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Η Ελλάδα προτείνει 0,75% οι δανειστές 1% και η διαφορά 0,25% θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της έκτακτης διαπραγμάτευσης.
Μέχρι τις 14 ή το αργότερο 15 Ιουνίου θα έχουν διευθετηθεί ορισμένα ζητήματα όπως το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει
1)Θα είναι μια ενδιάμεση μεταβατική συμφωνία 9 μηνών έως τον Μάρτιο του 2016 ή πιο βραχυχρόνια.
Εναλλακτικά έχει εξεταστεί να δοθεί παράταση 20-25 ημερών στις διαπραγματεύσεις αλλά το σενάριο αυτό πλέον δεν παίζει καθώς η συμφωνία θα είναι καθολική.
2)Θα φέρει σημαντικές μνημονιακές ρήτρες περίπου το 85% της πρότασης Juncker και 15% της ελληνικής πρότασης.
3)Δεν θα περιλαμβάνει νέο δάνειο και η παράμετρος αυτή είναι καταλυτική.
Το bankingnews.gr στις 7 Ιουνίου αποκάλυψε ότι υπάρχει πηγή κεφαλαίων 28 δισεκ. την οποία η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει χωρίς να δανειστεί.
1)Τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ που κατέχει ο ESM μαζί με το 1,2 δισεκ. των κερδών του ΤΧΣ.
2)Τα 7,2 δισεκ., της τελευταία δόσης του δεύτερου προγράμματος
3)Τα 1,92 δισεκ. από τα κέρδη των ομολόγων
4)Αύξηση του προγράμματος Juncker από 2 σε 5 δισεκ με εμπροσθοβαρή χαρακτηριστικά
5)Αύξηση των εντόκων από 14,9 σε 18 δισεκ..
6)Στις πηγές δεν περιλαμβάνονται τα όποια πρωτογενή πλεονάσματα επιτυγχάνει η Ελλάδα.
Συνολικά η Ελλάδα θα μπορούσε να συγκεντρώσει 28 δισεκ. χωρίς να δανειστεί ούτε 1 ευρώ σε νέο δάνειο αλλά θα αξιοποιήσει τις παλαιές πηγές εσόδων.
Ωστόσο υπάρχει και παραλλαγή αυτής της πρότασης των 28 δισεκ. χωρίς νέο δάνειο
1)Τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ που κατέχει ο ESM μαζί με τα 1,2 δισεκ. των κερδών του ΤΧΣ.
2)Τα 3,3 δισεκ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Κεντρικές τράπεζες 1,92 δισεκ. αφορούν το 2014 και 1,4 δισεκ. το 2015.
3)Αύξηση των εντόκων γραμματίων από 14,9 δισεκ. στα 18 δισεκ. ευρώ.
4)Από την μετακύλιση ομολόγων agreement on net financial assets ANFA ύψους 3,5 δισεκ. τα οποία δεν υπέστησαν haircuts με το PSI+.
Η μετακύλιση ωστόσο απαιτεί ειδική διαδικασία σε συνεννόηση με τους κατόχους.
5)Την μετάθεση καταβολής τόκων 4 δισεκ. από το πρώτο δάνειο του EFSF των 50 δισεκ.
Η Ελλάδα στην μια ή άλλη περίπτωση δεν θα συνάψει νέο δάνειο αλλά θα στηριχθεί σε παλαιές πηγές χρηματοδότησης.
Η υποσημείωση ή ρήτρα χρέους
Οι δανειστές δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν σε αυτή την φάση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο στο κείμενο συμφωνίας μπορεί να υπάρχει αναφορά ότι το θέμα του ελληνικού χρέους θα εξεταστεί σε επόμενη φάση και βεβαίως εντός του 9μήνου της ενδιάμεσης, μεταβατικής περιόδου.
Ο ρόλος του ESM
O  ESM μπορεί να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στην χρηματοδότηση της Ελλάδος και στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος και έχει αποφασιστεί να εμπλακεί άμεσα.
Ο ESM θα μπορούσε να αποπληρώσει και όλες τις υποχρεώσεις της Ελλάδος προς την ΕΚΤ που ανέρχονται σε 27 δισεκ.
Αν αφαιρεθούν τα 6,7 δισεκ. ελληνικά ομόλογα στις 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου του 2015 απομένουν περίπου 21 δισεκ.
Ο ESM θα μπορούσε να αποπληρώσει την ΕΚΤ και η Ελλάδα να συνάψει νέο δάνειο προφανώς με καλύτερους όρους από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Ο εναλλακτικός ρόλος του ESM
Ο ESM με τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα γιατί εντάσσονται στο πρώτο και δεύτερο δάνειο θα μπορούσε να πληρώσει τα 1,53 δισεκ. ευρώ προς το ΔΝΤ και ταυτόχρονα ο ESM θα πληρώσει στις 20 Ιουλίου τα 3,49 δισεκ. και στις 20 Αυγούστου τα 3,18 δισεκ. ευρώ τα δύο ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Τα 1,53 δισεκ. προς το ΔΝΤ μπορούν να πληρωθούν συνολικά έως τις 30 Ιουνίου.
Με βάση τον σχεδιασμό
O ESM θα μπορούσε να καλύψει όλες τις βραχυχρόνιες υποχρεώσεις της Ελλάδος ειδικά προς το ΔΝΤ τα 1,53 δισεκ. και τα 6,7 δισεκ. προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου.
Ο ESM θα μπορούσε μετά την συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει χορηγήσει έως τώρα το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Σε σύνολο 35 δισεκ. που είναι το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα από το ΔΝΤ, μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί 27 δισεκ. μαζί με την δόση των 7,2 δισεκ. ή 20 δισεκ. χωρίς την δόση.
O ESM θα μπορούσε να αποπληρώσει τα 20 δισεκ. στο ΔΝΤ.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :