Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΨΩΝΙ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΘΕΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ. ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΞΕ ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

poutin-vyzantino-mouseio3
 http://www.makeleio.gr/wp-content/uploads/2016/05/poutin12-600x540.jpg
poutin12

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥΣ
Μέσα στη νύχτα κατέληξε να κάνει την επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείου ο Βλαντιμίρ Πούτιν.  
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για τα εκθέματα, αλλά και τις πληροφορίες που του παρείχε η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αικατερίνη Δελλαπόρτα.
Προγραμματισμένο ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν να περιηγηθεί στους χώρους μόνον των μόνιμων εκθέσεων του μουσείου, ενώ κατά την περιήγησή του είχε συνέχεια δίπλα του τον Αλέξη Τσίπρα και την Αικατερίνη Δελλαπόρτα.
Ο Ρώσος Πρόεδρος πάντως δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και ειδικότερα για την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.
Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την «μεγάλη χαρά και τιμή» του να παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης «ενός μοναδικού αριστουργήματος» της εικόνας Ανάληψη του «μεγάλου εικονογράφου Αντρέι Ρουμπλιώφ, ο οποίος άντλησε την έμπνευση για τα έργα του μεταξύ άλλων και από την θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά του Βυζαντίου, σημειώνοντας ότι όχι μόνο πήρε την τεχνογνωσία και τους τρόπους δημιουργίας αλλά προσέθεσε σε αυτό το λεγόμενο ρωσικό στυλ.

Ο Β. Πούτιν είπε ακόμη ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα το όνομα του Αντρέι Ρουμπλιώφ το ήξεραν μόνο οι ειδικοί και πως μόνο στον 20ο αιώνα τα δημιουργήματα του έγιναν γνωστά στο ευρύτερο κοινό. «Σε εμάς διατηρήθηκαν μόνο 5 τέτοιες εικόνες», συνέχισε και πρόσθεσε ότι η Ανάληψη του Χριστού είναι μια από αυτές. Σε αυτό το έργο, είπε, μπορούμε να δούμε ένα χαρακτηριστικό της τέχνης του Ρουμπλιώφ, την αίσθηση της αρμονίας και της ισορροπίας. Ανέφερε ότι αυτή την εικόνα τη δημιούργησε στις αρχές του 15ου αιώνα κατά την αναστήλωση του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Βλαντίμιρ.
Ο Ρώσος Πρόεδρος επισήμανε ότι τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ρωσίας-Ελλάδος την έναρξη του οποίου ανακοίνωσαν μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα τον Ιανουάριο. «Είμαι σίγουρος ότι δεν είναι τελευταία αξιοσημείωτη εκδήλωση στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος», είπε μεταξύ άλλων.
Τους τελείωσε πραγματικά. Ειδικά τον Τσίπρα που δεν τα πάει καλά με τις εικόνες και τους Αγίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :