Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Μεγάλες προσδοκίες

του καθηγητή Χρίστου Γούδη
Δέκα χρόνια κοντεύουν να συμπληρωθούν από τη δημοσίευση ενός άρθρου μου σχετικού με τις «μεγάλες προσδοκίες» μας για την αποκατάσταση της ηθικής τάξεως μεταξύ λαών, κρατών, και ανθρώπων. Με αφορμή τις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις των ΗΠΑ για την χάραξη νέων χαρτών στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή που ενδεχομένως αγγίζει και τη δική μας ευρύτερη περιοχή, το υπενθυμίζω για τους νεώτερους αναγνώστες μας.
Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Στις 30 Νοεμβρίου 2004, η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» δημοσίευσε χάρτη-ντοκουμέντο του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, που εμφανίζει από το 1999 την Ελληνική Μακεδονία ως κατεχόμενο από τη χώρα μας έδαφος της FYROM την οποία αναφέρει ως «Μακεδονία». Το γεγονός επιβεβαιώνει την ρήση του Χένρυ Κίσσιγκερ: «είναι πολύ κακό να είσαι εχθρός των ΗΠΑ, και καταστροφικό να είσαι φίλος τους». ΄Οπως κι αν έχουν τα πράγματα, μία απάντηση τους χρειάζεται, αν μη τι άλλο, για να επιβεβαιώσουμε με τη σειρά μας το ρηθέν: «φίλος ο Πλάτων, αλλά φιλτάτη η αλήθεια».

Η νέα τάξη πραγμάτων όπως διαμορφώνεται άμεσα από την δημοκρατική μονοκρατορία των ΗΠΑ προκαλεί την σταδιακή αλλαγή του πολιτικού χάρτη της υφηλίου. Στα σχέδια της για την μετατροπή του πλανήτη σε δημοκρατικό παράδεισο όλων των πληθυσμών που έχουν αίσθηση της δικής τους ταυτότητας και ιδιοπροσωπίας, περιλαμβάνεται ασφαλώς και η αναδιαμόρφωση του πολιτικού χάρτη της Βορείου Αμερικής, με βάση τις αρχές του δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στην προσπάθειά τους να ευαισθητοποιήσουν τον ίδιο τους τον πληθυσμό για τα σχέδιά τους, προωθούν κατά διαστήματα εμπιστευτικούς χάρτες πολλών περιοχών της Γης, όπως για παράδειγμα της νεότευκτης Δημοκρατίας των Σκοπίων. Συγχρόνως με το μέτρο αυτό αντιμετωπίζουν και ένα χρόνιο πρόβλημα του αμερικανικού πληθυσμού, την απέχθειά του για την γεωγραφία. Πολλές φορές μάλιστα αναγκάζονται να εξαπολύουν πολέμους σε διάφορα σημεία του πλανήτη για να επισύρουν την προσοχή των κατοίκων των ΗΠΑ, μέσα από την τηλεοπτική δημοσιότητα των γεγονότων, και να τους διδάσκουν έτσι την γεωγραφία που τόσο αποστρέφονται.
Μικρή συμβολή στην φιλεκπαιδευτική και επιμορφωτική αυτή αμερικανική προσπάθεια είναι και ο χάρτης που τους προσφέρουμε σήμερα, ένας πραγματικός καθρέφτης της Βορείου Αμερικής, όπως αναμφίβολα τον ονειρεύεται κάθε ευαίσθητος δημοκρατικός ή ρεπουμπλικάνος, αποφασισμένος να φιλελευθεροποιήσει τον πλανήτη Γη.
Στη νέα τάξη πραγμάτων οι νέες ΗΠΑ (NUSA: New United States of America) αυτοπεριορίζονται στα εδάφη τους, ενώ βαρύνουσα αξία αποκτά η υπερσύγχρονη κρατική οντότητα της «Ακτής του Χρηματιστηρίου» στα πρότυπα της ονοματοθεσίας της «Ακτής του Ελεφαντοστού», της πάλαι ποτέ «Χρυσής Ακτής» ή ακόμη της λατινοαμερικανικής «Πλούσιας Ακτής» (Costa Rica). Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην «Κατεχόμενη Χώρα των Ερυθροδέρμων» (ORIT: Occupied Red Indian Territory) η οποία αποτελεί μια «Βορειοαμερικανική Παλαιστίνη» εν υπνώσει. Ακριβώς δε για την αποφυγή των τριβών που παρατηρούνται σήμερα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, η νέα τάξη πραγμάτων παρεμβάλλει μεταξύ της οικονομικά σφριγηλής «Ακτής του Χρηματιστηρίου» και των παραδοσιακών κοινωνιών της «Χώρας των Ερυθροδέρμων», τις σύγχρονες ΗΠΑ, δίκην μαξιλαριού και απορροφητήρα των  εντάσεών τους.
Με τον τρόπο αυτό οι νέες ΗΠΑ (Βόρειες και Νότιες, όπως ήταν πριν από τον καταστροφικό τους εμφύλιο πόλεμο) αναδύονται ως πολιτείες-αναχώματα (Buffer States) μεταξύ των κρατών του «Χρήματος» και του «Αίματος» (δηλαδή της «Προόδου» και της «Αντίδρασης») αντίστοιχα, κατ’ αναλογία με τα επιτυχή κατασκευάσματα της βρετανικής αποικιοκρατίας (Νεπάλ και Μπουτάν, ως κράτη σάντουϊτς μεταξύ Κίνας και Ινδιών). Τις Δυτικές ακτές καταλαμβάνει η «Χώρα των Μορμόνων», η οποία λόγω της θεσμοποιημένης πολυγαμίας τους αναμένεται να μην αντιμετωπίσει άμεσο δημογραφικό πρόβλημα. Στα πλαίσια της επιβολής μιας παγκόσμιας δικαιοσύνης, το Μεξικό ανακαταλαμβάνει τα κατεχόμενα εδάφη του με τον ισπανόφωνο πληθυσμό τους, η Αλάσκα επανέρχεται στην Ρωσία και η Φλόριντα, η κατοικούμενη από Κουβανούς πρόσφυγες, αποτελεί πλέον -κατ΄ αναλογία με το Κόσοβο- μέρος της Μεγάλης Φιλελεύθερης Κούβας.
Καμία αντίρρηση;
Υστερόγραφο για τον πρεσβευτή των ΗΠΑ:
Αν ενοχλεί ο χάρτης, να μας το πείτε για να τον αποσύρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :