Ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ σε επίσκεψη του στον Γ.Γ του Υπουργείου Δικαιοσύνης συζήτησαν για τις ηπιότερες συνθήκες κράτησης στους χρεοφειλέτες και υποδίκους.Συνάντηση της Γραμματέως του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, Δρ. Ζέφης Δημαδάμα, με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλα Κανελλόπουλο, με αφορμή τις τροποποιήσεις στο Οικογενειακό Δίκαιο.
Την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014, η Γραμματέας του Τομέα Γυναικών ΠΑΣΟΚ, Δρ. Ζέφη Δημαδάμα, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΥΔΔΑΔ), κ. Νικόλα Κανελλόπουλο, με αφορμή τις τροποποιήσεις που αφορούν στο οικογενειακό δίκαιο.
Η κ. Δημαδάμα και ο κ. Κανελλόπουλος συζήτησαν εκτενώς για το θεσμό του Οικογενειακού Δικαστηρίου, μία ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση, της οποίας ο κοινωνικός αντίκτυπος υπολογίζεται ότι θα είναι αξιοσημείωτα θετικός για τις οικογένειες. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας ΥΔΔΑΔ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην καινοτόμα αυτή ιδέα του θεσμού, ο οποίος θα προβλέπει την εκδίκαση υποθέσεων οικογενειακού δικαίου αποκλειστικά από εξειδικευμένους δικαστές με την υποστήριξη επιστημονικού προσωπικού, ενώ γονείς και παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε σωστή ενημέρωση από οικογενειακούς συμβούλους, παιδοψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.Την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014, η Γραμματέας του Τομέα Γυναικών ΠΑΣΟΚ, Δρ. Ζέφη Δημαδάμα, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΥΔΔΑΔ), κ. Νικόλα Κανελλόπουλο, με αφορμή τις τροποποιήσεις που αφορούν στο οικογενειακό δίκαιο.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κανελλόπουλος, σε μια προσπάθεια «αποδικαστηριοποίησης» των οικογενειακών διαφορών, ο προσανατολισμός του θεσμού θα είναι προς την αξιοποίηση πρωτίστως των εναλλακτικών μορφών επίλυσης (οικογενειακή διαμεσολάβηση, δικαστική μεσολάβηση, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ψυχοφθόρες διαδικασίες για τα τέκνα.
Από πλευράς της, η κ. Δημαδάμα τόνισε πως η υιοθέτηση του θεσμού αποτελεί σημαντικό βήμα για την προστασία των παιδιών και την αποφυγή έκθεσής τους σε τραυματικές εμπειρίες.
Παράλληλα, οι δύο πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση για τις προτεινόμενες διατάξεις του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, οι οποίες δίνουν έμφαση στα δικαιώματα των κρατουμένων και ιδιαίτερα στο δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ προβλέπουν ηπιότερες συνθήκες κράτησης για χρεοφειλέτες και υποδίκους.
Τέλος, ο κ. Κανελλόπουλος και η κ. Δημαδάμα πρότειναν την από κοινού διοργάνωση ανοιχτής Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα την αντιμετώπιση μείζονων κοινωνικών ζητημάτων, όπως το ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα της κοινής επιμέλειας των ανήλικων τέκνων και από τους δύο γονείς, το οποίο η Ελλάδα έχει καθυστερήσει πολύ να εισαγάγει στο δίκαιό της.
Ας σημειωθεί ότι η κατάρτιση των τριών βασικών νέων Κωδίκων (Πολιτικής Δικονομίας, Ποινικού και Ποινικής Δικονομίας) αποτέλεσε καίρια πολιτική απόφαση στρατηγικού χαρακτήρα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από το 2011, με στόχο το συνολικό εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση του ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου. Ειδικότερα, η συνολική μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού και θα επιβεβαιώσει τη μακρά προοδευτική παράδοση του ΠΑΣΟΚ στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας της οικογένειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου