Eκτακτο πολεμικό συμβούλιο συγκάλεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ταυτόχρονα, ο Ν.Μεντβέντεφ μίλησε ευθέως για ανάμειξη της Τουρκίας η οποία υποκινεί τις συγκρούσεις στην περιοχή.
Στην συνάντηση ήταν παρόντες τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας Valentina Matviyenko, ο εκπρόσωπος της Δούμα Sergei Naryshkin, ο Sergei Ivanov, ο γραμματέας του εθνικού συμβουλείου Ασφαλείας Nikolai Patrushev, ο υπουργός εσωτερικώνr Vladimir Kolokoltsev, ο διευθυντής της FSB Alexander Bortnikov και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Mikhail Fradkov.
«Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν κι άλλα εσωτερικά και διεθνή ζητήματα» ανέφερε ο Ν.Πεσκόφ.
Παρά την εκεχειρία το Αζερμπαϊτζάν φέρεται να σφυροκοπά θέσεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ είπε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατίας, Babayan, λέγοντας πως το Ναγκόρονο Καραμπάχ δεν ανταπέδωσε.
Από την πλευρά του το Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί την Αρμενία ότι παραβίασε την εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπαχ 120 φορές σε 24 ώρες.
Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν πρόσθεσε ότι έπληξε 120 φορές με πυρά πυροβολικού θέσεις των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων και πρόσθεσε:
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας χρησιμοποιούν όλμους, οβίδες των 60 mm και πυροβολικό χτυπώντας θέσεις του στρατού του Αζερμπαϊτζάν».
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ν.Μεντβέντεφ, τόνισε πως πίσω από την σύγκρουση στο Ναγκόρνο Κραμπάχ βρίσκεται η Τουρκία…
«Υπάρχουν δυνάμεις που κοιτούν προσεκτικά και αναλύουν τις συνέπειες της σύγκρουσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ στην ευρύτερη κατάσταση στην Μέση Ανατολή και την Ρωσία. Όλες οι συγκρούσεις σε μια δεδομένη χρονική στιγμή είναι παράγοντας πολιτικών αποφάσεων. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την σύγκρουση από το εξωτερικό. Αναφερθήκατε στον τουρκικό παράγοντα. Ο τουρκικός παράγοντας υπάρχει. Τουλάχιστον η Τουρκία εξέφρασε τις θέσεις της» τόνισε ο Ν.Μεντβέντεφ.
«Η Τουρκία έχει μια τάση να κάνει αξιολογήσεις της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αντί να κάνει συστάσεις για την ειρήνη και αυτό είναι πηγή ανησυχίας» πρόσθεσε.
«Αντί να καλεί τις πλευρές να ηρεμήσουν και να γυρίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, να ξεκινήσουν συζητήσεις και να γίνει παύση των εχθροπραξιών, δόθηκαν συγκεκριμένες εκτιμήσεις. Γιατί; Για να ρίξει λάδι στη φωτιά; Αυτό βέβαια προκαλεί μόνο ανησυχία».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου