Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΣΓράφει ο Γ. Δημητρακόπουλος, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

Το μαρτυρικό Δοξάτο είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα, που γνώρισε τρεις φορές μαζικές σφαγές, μέσα σε 30 χρόνια, από τον ίδιο εισβολέα, τους Βουλγάρους.

Η πρώτη φορά ήταν το 1913, η δευτέρα το 1917 και η τρίτη το 1941. Θα αναφερθούμε στην πιο πρόσφατη σφαγή, αυτήν του Σεπτεμβρίου 1941, που επεκτάθηκε και στην πόλη της Δράμας. Τον καιρό εκείνο, βουλγαρικά στρατεύματα είχαν καταλάβει την περιοχή και ασκούσαν πολιτική βίαιου εκβουλγαρισμού του ντόπιου πληθυσμού, συναντώντας την αντίδραση των Ελλήνων. Οι Βούλγαροι ήθελαν πολύ να ξεκινήσουν σφαγές, αλλά οι Γερμανοί τους είχαν δεμένα τα χέρια. Έπρεπε, λοιπόν, να βρουν μια αφορμή. Η αφορμή αυτή δόθηκε από τους κομμουνιστάς, που έδρασαν ως προβοκάτορες των βουλγαρικών αρχών κατοχής, στην κατευθυνόμενη «εξέγερση» της Δράμας.

Η «εξέγερση» ξέσπασε τα ξημερώματα της 28ης Σεπτεμβρίου 1941, στην Δράμα. Ξένα στην περιοχή κομμουνιστικά στοιχεία, με πρωταγωνιστή τον Λάζαρο Τερπόφσκυ (ο οποίος αποφυλακίστηκε από την Ακροναυπλία το 1941, με παρέμβαση της βουλγαρικής πρεσβείας ως «Βούλγαρος», ενώ Γ.Γ. του ΚΚΕ ήταν τότε ο επίσης αποφυλακισθείς ως «Βούλγαρος» από την Ακροναυπλία, Α. Τσίπας) προκάλεσαν, έτσι, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προετοιμασία και χωρίς κάποιο σχέδιο για την προστασία του ελληνικού πληθυσμού, ταραχές στην πόλη και δολοφονικές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, κατά των Βουλγάρων αστυνομικών και μικρών στρατιωτικών φρουρών.

Οι κομμουνιστές προβοκάτορες έδρασαν και στην κωμόπολη Δοξάτο, της Δράμας, όπου σφαγιάστηκε η μικρή βουλγαρική φρουρά. Άλλο που δεν ήθελαν οι Βούλγαροι! Τις πρωϊνές ώρες της 29ης Σεπτεμβρίου, ενώ οι αρχηγοί της «εξεγέρσεως» είχαν φυγαδευτεί από τους Βουλγάρους σε ασφαλή σημεία, διψασμένοι για αίμα Ελλήνων βουλγαροκομιτατζήδες και ισχυρές μονάδες του βουλγαρικού στρατού εισήλθαν στην Δράμα και το Δοξάτο και συνέλαβαν όλους τους άνδρες ηλικίας 18-55 ετών. Το τι επακολούθησε δεν περιγράφεται!

Μόνον μέσα στην πόλη της Δράμας δολοφονήθηκαν 3.000 Έλληνες. Αλλά, η δολοφονική μανία των Βουλγάρων δεν ικανοποιήθηκε. Τα «εκλεκτά» βουλγαρικά στρατεύματα (πατεράδες και παππούδες των σημερινών Βουλγάρων «μεταναστών» που έχουν κατακλύσει την πατρίδα μας) κατέκαψαν το Δοξάτο και όσα ελληνικά χωριά εύρισκαν στο διάβα τους και δολοφόνησαν σχεδόν όλους τους κατοίκους τους.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, το ότι σήμερα οι πολιτικοί απόγονοι των Βουλγαροκομιτατζήδων σφαγέων, λαμβάνουν στον νομό Δράμας τα χαμηλότερα ποσοστά τους στην Ελλάδα: στον νομό 3,10% – 1.760 ψήφους επί συνόλου 56.729 ψηφοφόρων στις τελευταίες εκλογές, στην δε μαρτυρική περιοχή του δήμου Δοξάτου ποσοστό 2,93% – 286 ψήφους στους 9.758! Ο λαός της Δράμας δεν ξεχνά τους υπευθύνους των σφαγών!(ΥΓ): Προπαγανδιστική αφίσα στον βουλγαρικό Τύπο της εποχής για την σφαγή του Δοξάτου. Βούλγαρος κομιτατζής «τιμωρεί» έναν Έλληνα τσολιά: «Αν καθόσουν ήσυχος δεν θα τις έτρωγες» αναγράφεται στη λεζάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :