To θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Και αφορά την δημοκρατία και την λειτουργία της. Και από την ώρα που έγινε γνωστόστους κόλπους της δικαιοσύνης επικρατεί αναβρασμός. Και μάλιστα δεδικαιολογημένος. Και το ΜΑΚΕΛΕΙΟ δεν μπορεί να μην σχολιάσει το θέμα-την ωμή παρέμβαση του Αρείου Πάγου στο έργο των Εισαγγελέων Διαφθοράς στην υπόθεση Βενιζέλου-Παπακωνσταντίνου- ως μείζονος σημασίας γεγονός που πλήττει βάναυσα τον θεσμός της ακηδεμόνευτης έδρας που θα πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους.
Στο γραφείο της στον Άρειο Πάγο κάλεσε τους επίκουρους εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνο η εισαγγελέας Ευτέρπη Κουτζαμάνη προκειμένου να παρέχουν εξηγήσεις στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας για την υπόθεση της δικογραφίας των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά που έστειλαν στη Βουλή.
Οι εισαγγελικοί λειτουργοί υποχρεώθηκαν να παρέχουν διευκρινήσεις μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε υπογραμμίζοντας ότι δεν διενήργησαν, αλλά ούτε μπορούσαν να διενεργήσουν, προκαταρκτική εξέταση
Οι δύο λειτουργοί της Δικαιοσύνης στο διαβιβαστικό τους έγγραφο προς την Βουλή, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του υπουργείου Δικαιοσύνης, τήρησαν την διατύπωση που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (νόμος 3126/2003).
«Κακή», χαρακτηρίζεται από την πλευρά του Αρείου Πάγου η διατύπωση του διαβιβαστικού εγγράφου, καθώς στην συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να απαλειφθεί η έκφραση για την διενέργεια προκαταρκτική εξέταση, πολύ περισσότερο μάλιστα αφού δεν πραγματοποιήθηκε.
Εξάλλου, τονίζεται ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα οι εισαγγελείς, κ.λπ. να διενεργήσουν έρευνα, εφόσον διαπιστώσουν την εμπλοκή πολιτικού προσώπου. Πρέπει στην περίπτωση αυτή να διαβιβάσουν την δικογραφία αμέσως στην Βουλή.
Πάντως, στο διαβιβαστικό έγγραφο προς την Βουλή αναφέρεται ότι «… από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης, υπουργών μελών της κυβέρνησης συγκεκριμένα των, Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Οικονομικών κατά το χρονικό διάστημα από την 17.10.2010 και επόμενα».
Από τον εισαγγελικό κλάδο όμως είχε υπάρξει νωρίτερα αντίδραση:
Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με αφορμή δημοσιεύματα που χαρακτηρίζουν ως «νομικά απαράδεκτη την ενέργεια των εισαγγελικών αρχών να διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση» για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Η ανακοίνωση:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος με αφορμή δημοσιεύματα (http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=607164, «Εφημερίδα των Συντακτών» της 19-6-2014, σελ. 3, Εφημερίδα «Καθημερινή» της 19-6-2014, σελ. 4) με δηλώσεις του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα, που χαρακτηρίζουν ως «νομικά απαράδεκτη την ενέργεια των εισαγγελικών αρχών να διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση» για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μετά την υποβολή στο Γραφείο του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της από 18-12-2013 Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, υπογραμμίζει τα εξής:
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι Επίκουροι Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, αφού μελέτησαν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συγκεκριμένης Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής και τα συνημμένα έγγραφα που τους υποβλήθηκαν, διαβίβασαν -από υπηρεσιακή υποχρέωση, νομίμως και κατά καθήκον- τα έγγραφα αυτά, μέσω της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς να ενεργήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο –πέραν, βεβαίως της αναγκαίας ανάγνωσής τους- μη επιτρεπόμενες από το νόμο ανακριτικές ενέργειες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος επιβεβαιώνει, και με την αφορμή αυτή, ότι οι Έλληνες Εισαγγελείς ασκούν ευόρκως τα καθήκοντά τους, με μοναδικό γνώμονα το Σύνταγμα και τους νόμους της Πολιτείας, καλεί τα θεσμικά όργανα της τελευταίας σε σώφρονες αντιδράσεις όσον αφορά σε ζητήματα λειτουργίας και απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης, και υπενθυμίζει ως αυτονόητη την υποχρέωση η τυχόν συναφής κριτική, να ασκείται εντός του πλαισίου που διαγράφει το Σύνταγμα, οι νόμοι και τα πέραν αμφισβήτησης, γνωστά δεδομένα της εκάστοτε υπόθεσης».
Είναι πια ξεκάθαρο ότι ο υπουργός Αθανασίου, έχει πάλι παρέμβει στα υψηλά κλιμάκια της δικαιοσύνης, σκορπώντας εκφοβισμό. Επίσης είναι παγκοίνως γνωστό στα δικαστικά στέκια, σε νομικούς κύκλους αλλά και σε δημοσιογραφικούς κύκλους ότι ο υπουργός Αθανασίου, κρατούσε επί έναν μήνα τον φάκελο Βενιζέλου-Παπακωνσταντίνου για τα υποβρύχια στο συρτάρι του. Ήταν η συμφωνία τέτοια. Ο δωρολήπτης της Γιάννας Αγγελοπούλου που έπαιρνε κιβώτια με δώρα στο σπίτι του στα Μελίσσια, είναι έκθετος και δεν τον αγγίζει κανένας. Αν πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, θα πρέπει μάλλον να φύγει από τη χώρα γιατί δεν θα τον χωράει καμία φυλακή.
Πιστεύουμε-όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε-ότι οι έντιμοι εισαγγελείς δεν θα “μασήσουν” στα κελεπούρια και τσιράκια της εξουσίας, για τα οποία η ιστορία θα γράψει με τα πιο μελανά χρώματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου