Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Χοντρό καιχνίδι της “αριστερής” κυβέρνησης με το αφορολόγητο και τους φορολογικούς συντελεστές!!

forologia

Καμία επιβάρυνση για περίπου 3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα έως 9.100 ευρώ, μηδαμινή στα εισοδήματα μέχρι 17.000, μείωση φόρων για εννέα στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες, κλιμακωτές επιβαρύνσεις σε μεσαία εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ και πολύ μεγαλύτερες για όποιους δηλώνουν άνω των 60.000 ευρώ. Αυτά θα είναι τα αποτελέσματα εφαρμογής του τελικού κυβερνητικού σχεδίου αλλαγών στο φορολογικό, το οποίο φαίνεται να έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.
ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ
Το τελικό σχέδιο προβλέπει τη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου στα 9.100 ευρώ από 9.550 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, νέα κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων, καθώς και νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους, η νέα φορολογική κλίμακα «παίρνει περισσότερα από τους πλούσιους και λιγότερα από τους φτωχούς».
Οι προτεινόμενες αλλαγές  - με τις όποιες τροποποιήσεις επέλθουν στις διαβουλεύσεις με το κουαρτέτο, θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται φέτος και θα φορολογηθούν το 2017. Οι σημαντικότερες  νέες ρυθμίσεις αφορούν τη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές,  τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης και την κλίμακα αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων από ενοίκια.

 Κλίμακα και συντελεστές
Η  φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων έχει τέσσερα κλιμάκια με συντελεστές που ξεκινούν από 22% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Ειδικότερα:
22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος
29% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως και 30.000 ευρώ
37% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως και 40.000 ευρώ
45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ
Με την κλίμακα αυτή θα φορολογηθούν τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων. Όμως για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα διατηρηθεί ελαφρώς ψαλιδισμένο – το ισχύον έμμεσο αφορολόγητο, ενώ τα εισοδήματα των επαγγελματιών θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, όπως και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :