Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ο ΘΙΑΣΟΣ ΣΑΝΕΛ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ-ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΩΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ- O ALEXIS, Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΚΑΙ …Η ΑΛΕΠΟΥ -ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ “ΚΛΗΡΩΝΕΙ” ΠΑΛΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ(ΦΩΤΟ)

tsipras ntavoutoflou

Ενημέρωση 19.50
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για «πολύ σημαντικές συνομιλίες» ενώ σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα, λόγω του προσφυγικού, έχει την ευκαιρία να συνομιλεί συχνά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ δήλωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του για μία νέα συνάντηση στη Θεσσαλονίκη.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών έκανε λόγο για αποφασιστικότητα να προωθηθούν μέτρα όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης.
Οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν εξάλλου την έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Άγκυρας – Αθήνας.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών και ευχήθηκε να συνεχιστεί η καλή συνεργασία, ενώ εξέφρασε τη θέλησή του να συνεχιστούν οι εκατέρωθεν επενδύσεις, σε εμπορικό και τουριστικό επίπεδο.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, την επομένη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, είπε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση, τα αίτια της οποίας πηγάζουν στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.
Ο κ. Νταβούτογλου είπε επίσης ότι συζητήθηκαν τα θέματα του Αιγαίου και του Κυπριακού και ο κ. Τσίπρας έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα να λυθούνε.
Τελετή ανακήρυξης του Αλ. Τσίπρα ως Επίτιμου Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης

To απόγευμα θα πάει στο Ελληνο-τουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ και αργότερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει ομιλία στην τελετή ανακήρυξής του ως Επίτιμου Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με δείπνο από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης και την Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey. Το δείπνο αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες βραδυνές ώρες.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Κοινή συνέντευξη Τύπου δίνουν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τις υπογραφές για τις διακρατικές συμφωνίες Ελλάδας – Τουρκίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε αρχικά πως πλέον υπάρχει ηρεμία και ειρήνη στην περιοχή του Αιγαίου. “Σήμερα είναι μια πολύ ιδιαίτερη ημέρα”, συμπλήρωσε ο κ. Νταβούτογλου, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
 18:50
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στη Σμύρνη
Αυτή τη στιγμή, δίνουν κοινή συνέντευξη Τύπου ο Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Αλέξης Τσίπρας.
Πριν από τη συνέντευξη Τύπου υπεγράφησαν συμφωνίες για τον τουρισμό, το εμπόριο και το προσφγυγικό
Νεώτερα 18:00
Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Σμύρνη το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας Τουρκίας.Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν στα εξής:
Ανανέωση συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών. Οι μετανάστες εκτός Συρίας και Ιράκ θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Δηλαδή το 80% θα παραμένει στην χώρα μας!
Επίσης:
Συμφωνία για σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη.Σύνδεση του λιμένα Σμύρνης με Κωνσταντινουπολη.
Τα δύο τελευταία είναι άκρως σημαντικά, καθώς με μεγάλη ευκολία οι Τούρκοι που δεν θα έχουν πλεόν βίζα θα διεισδύουν ανενόχλητοι στην χώρα μας, και θα την καταστήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα “επαρχία” της “νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”.
17:00
Με σημαντική καθυστέρηση ξεκίνησαν στην Αγκυρα οι εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας. Και αυτό διότι οι τόσο ο Ελληνας όσο και ο Τούρκος πρωθυπουργός βγήκαν «εκτός προγράμματος» εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας που είχαν χθες στις Βρυξέλλες διαβουλεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.
Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε πρώτος με αποτέλεσμα η αυτοκινητοπομπή που τον μετέφερε να κινείται με πολύ μικρή ταχύτητα για να δώσει την ευκαιρία στον Τούρκο ομόλογό του να ετοιμαστεί για την υποδοχή.
Στην ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία μετέχουν οι Γ. Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Ν. Κοτζιάς , Υπουργός Εξωτερικών, Π. Σκουρλέτης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Δρίτσας, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Τόσκας, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Μουζάλας, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ε. Κουντουρά, Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, Ο. Γεροβασίλη, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Γ. Αμανατίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, Υφυπουργός Εξωτερικών.
Από όλους αυτούς, μόνον ο Πάνος Σκουρλέτης έμεινε πιστός στο… πρωθυπουργικό πρωτόκολλο και εμφανίστηκε χωρίς γραβάτα, την ώρα που η καθυστέρηση φαίνεται να… κόστισε στο φανατικό καπνιστή Γ.Μουζάλα που αποτραβήχτηκε σε μια γωνιά και πρόλαβε να ανάψει ένα τσιγάρο λίγο πριν την αναμνηστική φωτογραφία.
Στο επίπεδο  των διαβουλεύσεων Ελλάδα και Τουρκία επεξεργάζονται ένα κοινό σχέδιο για το προσφυγικό και κυρίως για την επανεισδοχή, το οποίο θέλουν να καταθέσουν στην Ευρώπη και με το οποίο ελπίζουν να κάμψουν τις φωνές όπως αυτές εκφράστηκαν χθες και όχι μόνον.
Φυσικά η Αθήνα αναμένει καλή θέληση από πλευράς Άγκυρας και για το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ, ώστε αυτό να μην μετατραπεί σε διμερές πρόβλημα, που θα ανοίξει την πόρτα σε τουρκικές διεκδικήσεις και σε «γκριζάρισμα» μεγάλων περιοχών του Αιγαίου. Η ελληνική διπλωματία είναι ιδιαίτερη προβληματισμένη από την «ορμή» που επιδεικνύει η τουρκική πλευρά, σχετικά με κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ιδίως μετά τις προκλητικές δηλώσεις που έκανε πρόσφατα μέσα στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών και ενώπιον του Νίκου Κοτζιά, ο τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου σχετικά με το πώς θα πρέπει να βλέπουν οι νατοϊκές δυνάμεις αποτροπής των προσφυγικών ροών τα θέματα της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.
Εικόνες από την άφιξη του πρωθυπουργού
smira
smirb
smird

Δεν υπάρχουν σχόλια :