Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Έκθετοι οι πολιτικοί προϊστάμενοι





Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται παρά μόνον ως φάρσα. Είναι λοιπόν προφανές πως, μετά την πρώτη απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού με το ελικόπτερο από τις Φυλακές Τρικάλων, τη στάση του Αλκέτ Ριτζάι με ομήρους στις φυλακές Μαλανδρίνου και την απίστευτη πλην όμως πραγματική πολεμική επιχείρηση οργανωμένων στην εντέλεια κακοποιών κατά των φυλακών Τρικάλων, τίθεται ζήτημα και μάλιστα μείζον για τις πολιτικές ηγεσίες της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Τάξης.

Τίθεται και ζήτημα αποτελεσματικότητας των διαφόρων «αυτόνομων» Υπηρεσιών Ασφαλείας. Τίθενται ερωτήματα για τους «συλλέκτες» πληροφοριών που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών και των θεσμών.



Μέσα σε 15 ημέρες, το αποκαλούμενο «Σωφρονιστικό Σύστημα» ή, αλλιώς, «αποθήκες ανθρώπων και ψυχών» σαρώθηκε από τρία γεγονότα που καταδεικνύουν την ανεπάρκεια και την κατάρρευση των μηχανισμών. Η πρώτη επίθεση με το ελικόπτερο στις φυλακές Τρικάλων τερματίστηκε με χαμόγελα διότι η τύχη επιβράβευσε τον ερασιτεχνισμό. Η ομηρία στο Μαλανδρίνο είχε αίσιο τέλος διότι καμιά φορά η τύχη συνδράμει τους πρωτάρηδες. Η επίθεση, όμως, της ομάδας ενόπλων κατά των φυλακών Τρικάλων την Παρασκευή το βράδυ ξεπέρασε τα όρια αντοχής της κριτικής.



Από τις 20.15 έως τις 23.30, ειδικοί φρουροί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και αστυνομικές δυνάμεις ήταν καθηλωμένες, χωρίς δυνατότητα αντίδρασης, χωρίς σχέδιο δράσης. Δύο ειδικοί φρουροί τραυματίστηκαν σοβαρά από τα καταιγιστικά πυρά των επιτιθεμένων. Αχρηστεύτηκαν εντός μερικών λεπτών τα οχήματα των φρουρών. Ελέγχθηκε από τους ένοπλους επιδρομείς η περίμετρος των φυλακών τόσο ώστε τα ασθενοφόρα να μην μπορούν να πλησιάσουν. Δόθηκε άνεση χρόνου σε 12 κρατουμένους ώστε να αποδράσουν. Τελικά τα κατάφεραν οι 11 από αυτούς. 



Οι ενισχύσεις από την Αθήνα μεταφέρθηκαν... οδικώς. Δεν υπήρξε πρόνοια μεταφοράς τους με ένα ελικόπτερο από τα πολλά που εκτελούν βραδινές πτήσεις. Τελικά, το τελικό ρεσάλτο εντός των φυλακών με σχέδιο και οργάνωση πραγματοποιήθηκε μόνο μετά τις 07.00 του Σαββάτου. Επί περίπου 10 ώρες κανείς δεν γνώριζε τον ακριβή αριθμό των δραπετών. Επί 12 ώρες κανείς δεν μπορούσε να πει με σαφήνεια αν υπήρξαν ένοπλοι κρατούμενοι που πυροβολούσαν εντός των φυλακών. Εντωμεταξύ είχαν πέσει πολλές εκατοντάδες σφαίρες από καλάσνικοφ, περισσότερες των εννέα χειροβομβίδων (πέντε δεν εξερράγησαν κατά καλή τύχη των πολιορκημένων). Υπάρχουν μαρτυρίες ότι επί ώρες οι ειδικοί φρουροί είχαν ταμπουρωθεί κάτω από οχήματα και μάλιστα ρωτούσαν ο ένας τον άλλον αν έχει επάνω του όπλο. Πάλι καλά που δεν θρηνήσαμε νεκρούς ή που δεν υπήρξαν περισσότεροι τραυματίες.



Η οργάνωση των επιτιθεμένων ήταν άριστη. Ο συντονισμός τους με τους δραπέτες κρατουμένους επίσης. Ο σχεδιασμός της επιχείρησης «απόδραση» απολύτως αποτελεσματικός. Χρειάστηκε πολύς χρόνος, επισταμένη κατόπτευση χώρου, επικοινωνία με τους κρατουμένους, μέτρηση των χρόνων για την απόδραση, συγκέντρωση του βαρέως οπλισμού, κλπ. Πρόκειται για μια επίδειξη δύναμης του οργανωμένου εγκλήματος από όπου και αν προέρχεται. Πολλοί στην αστυνομία και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνουν λόγο για αλβανική μαφία και άλλα τινά, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να καταδείξουν πως ο… «αντίπαλος» είναι ιδιαίτερα ισχυρός. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, τότε τα πράγματα είναι κατά πολύ χειρότερα από τα αναμενόμενα. Όταν οι κρατικοί θεσμοί επικαλούνται τις «μαφίες» για να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα, τότε η κατάσταση είναι επικίνδυνη.



Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Τα αρμόδια υπουργεία και οι ηγεσίες τους οφείλουν κατ' αρχάς εξηγήσεις και στη συνέχεια -θα έπρεπε ήδη να το έχουν πράξει- να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Τρία χτυπήματα σε 15 ημέρες είναι πολλά. Ένα χτύπημα όπως αυτό της Παρασκευής είναι ενδεικτικό. Δύο χτυπήματα κατά της ίδιας φυλακής είναι πρόκληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :