«Αν ήμουν δικτάτωρ, θα κρατούσα κλειστές τράπεζες μέχρι να φύγει η Κύπρος από το ευρώ» γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στην στήλη του στους New York Times.
Με αυτόν τον κατηγορηματικό τρόπο ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν παίρνει σαφή θέση για το κυπριακό πρόβλημα μέσα από τη στήλη του στους New York Times, ξεκαθαρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο απαντά σε ένα κάλεσμα αναγνώστη του που του ζήτησε να πάρει θέση, χωρίς να σκεφτεί τι είναι πολιτικά εφικτό.
Η λογική του Κρούγκμαν είναι απλή: μένοντας στο ευρώ με δεδομένες όλες τις νέες παρεμβάσεις και συνθήκες, η Κύπρος θα καταδικαστεί σε μία ύφεση η οποία θα διαρκέσει χρόνια, ακριβώς σε μία περίοδο κατά την οποία η οικονομία της αποπειράται να μετατραπεί σε εξαγωγική, με φόντο και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων μελλοντικά
Μία έξοδος από το ευρώ, αντίθετα, θα της επέτρεπε, με παράλληλη υποτίμηση του νομίσματός της, να ανοικοδομήσει την οικονομία της.
Ο ίδιος προσθέτει: Το προϊόν που εξήγε η Κύπρος τόσα χρόνια ήταν τραπεζικές υπηρεσίες και τουρισμός. Το πρώτο κατέρρευσε ήδη και από μόνο του αυτό φέρνει ύφεση.
Την ίδια στιγμή η τρόικα αξιώνει νέα μέτρα λιτότητας, παρόλο που η Κύπρος παρουσιάζει δημοσιονομικά πρωτογενές πλεόνασμα, προ τόκων δηλαδή.
«Δεν θα με εξέπληττε μία πτώση της τάξης του 20% στο ΑΕΠ», λέει χαρακτηριστικά ο Κρούγκμαν.
Ποιο είναι λοιπόν το μονοπάτι; Η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και η ανάδειξη και άλλων άμεσα - ενδεχομένως του αγροτικού τομέα. Μία υποτίμηση λ.χ. θα έφερνε ιδιαίτερα ελκυστικά τουριστικά πακέτα από Βρετανία, υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος.
Στο ερώτημα αν είναι εφικτή η έξοδος από το ευρώ, ο Κρούγκμαν απαντά με ένα ευφυολόγημα: «Αν ήμουν δικτάτωρ, θα κρατούσα κλειστές τις τράπεζες όσο χρειάζεται για να προετοιμαστούν για το νέο νόμισμα!».
καθημερινη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου