Τρίτη 13 Μαΐου 2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ ΥΠΟΠΤΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ “ΠΙΡΑΝΧΑΣ” ΤΗΣ ENERGA ΚΑΙ ΗELLAS POWER ΠΟΥ ΡΟΚΑΝΙΣΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. “ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ Ο ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ.” ΚΑΡΦΩΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ. ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΛΤΑΚΟΥ Μ.ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ Ο ΣΤ.ΨΥΧΑΡΗΣ!

VORIDIS1

Πρωτοφανές δικαστικό και παραδικαστικό σκάνδαλο των εταιριών Energa και Hellas Power, που καταχράσθηκαν 270 εκατ. ευρώ από το “χαράτσι” της ΔΕΗ και τον ειδικό φόρο ηλεκτρικού ρεύματος – τα οποία εισέπρατταν και δεν απέδιδαν.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές του makeleio.gr, ο δικηγόροι που παραστάθηκαν για τον Άρη Φλώρο που κατηγορείται για κακούργημα, ήταν πράγματι ο Μάκης Βορίδης και ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνεργάτης και συνέταιρος στο ίδιο γραφείο με τον Τάκη Μπαλτάκο.

Αξιόπιστες πηγές του makeleio.gr λένε ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, σύμφωνα με το βιβλίο επισκέψεων του Κορυδαλλού, έβλεπε συχνά τον Άρη Φλώρο.
Στη δίκη που έγινε και πήρε αναβολή επ’ αόριστον, όντως δεν παραστάθηκε εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου.
Από νομικούς κύκλους  αμφισβητείται η αναίρεση που έκανε στο βούλευμα της εισαγγελίας εφετών ο αντιεισαγγελέας Άρειου Πάγου. κ. Μπόμπολης, διότι οι διάδικοι δεν είχαν δικαίωμα να κάνουν αναίρεση.
Σύμφωνα με πηγές του makeleio.gr, υπήρξε παρέμβαση ΣΑΜΑΡΑ – ΨΥΧΑΡΗ στον Μπόμπολη, και μάρτυρας υπεράσπισης του Αριστείδη Φλώρου ήταν ο εκδότης του Βήματος Σταύρος Ψυχάρης.
Όπως διαβάζουμε στο sofokleousin.gr, η εκδίκαση της υπόθεσης φαίνεται ότι μπορεί μπλοκαρισθεί, καθώς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ασκήσει αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, που παραπέμπει σε δίκη 19 στελέχη των δύο εταιρειών, με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Ο εισαγγελέας επικαλείται έλλειψη αιτιολογίας, εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, ασάφειες, αοριστίες και αντιφατικές παραδοχές.
Απόντος του Δημοσίου, η αναίρεση συζητήθηκε της περασμένη Τετάρτη σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Ιουνίου.
Σφοδρές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορούν ευθέως τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη. Για τον Μ. Βορίδη διατυπώνουν το ερώτημα αν ως συνήγορος των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο, παρενέβη υπερ τους και άσκησε πιέσεις προς την κυβέρνηση και τον ΥΠΟΙΚ, για να μην παραστεί το Δημόσιο στη δίκη.
 Είχαν ισχυρές “πλάτες”
Υπαινιγμούς διατύπωσε ο βουλευτής Δημ. Παπαδημούλης για τη στάση των media, θέτοντας το – μάλλον ρητορικό – ερώτημα αν θα αναδείξουν αυτό το μεγάλο θέμα, ή θα φροντίσουν να το «θάψουν».
Το ερώτημα συναρτάται και με πληροφορίες που είδαν προ καιρού το φώς της δημοσιότητας (στο «Κουτί της Πανδώρας» του Κ. Βαξεβάνη), ότι ο Αρης Φλώρος, επικεφαλής της Energa και βασικός κατηγορούμενος για την υπεξαίρεση-μαμούθ, είχε την υποστήριξη του ιδιοκτήτη του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη («Βήμα», «Νέα»), ο οποίος μάλιστα του υπεσχέθη ότι θα πιέσει την κυβέρνηση να διορίσει “δικό τους άνθρωπο” επικεφαλής του ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).
 Παράβαση καθήκοντος
Ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Θαν. Πετράκος, δήλωσε:
«Ενώ το Υπουργείο Οικονομικών προχωράει σε κατασχέσεις για οφειλές που δεν ξεπερνούν τις μερικές χιλιάδες ευρώ, είναι ιδιαίτερα προκλητικό να καλύπτει τους υπεύθυνους των συγκεκριμένων εταιρειών οι οποίοι ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗΚΑΝ δημόσια έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Η μη παράσταση του υπουργείου Οικονομικών ως πολιτική αγωγή συνιστά παράβαση καθήκοντος και για τον κ. Στουρνάρα και για την κυβέρνηση συνολικά.
Ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση οφείλουν να λογοδοτήσουν, γιατί χαρίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους καταχραστές και απατεώνες.
Εκτός βέβαια από την παράβαση καθήκοντος η κυβέρνηση και ιδιαίτερα η Ν.Δ. είναι υπολογη και για σαφείς ενδείξεις διαπλοκής. Διότι τι άλλο μπορεί να σημαίνει, όταν δικηγόρος των υπευθύνων του σκανδάλου είναι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Μ. Βορίδης;».
 Η υπόθεση
Οι εταιρίες Energa και Hellas Power ήταν οι δύο πρώτες ιδιωτικές επιχειρήσεις που πουλούσαν ρεύμα σε καταναλωτές. Μαζί με το λογαριασμό κατανάλωσης ρεύματος εισέπρατταν για λογαριασμό της ΔΕΗ (η οποία απέδιδε εν συνεχεία στο Δημόσιο) τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας.
Ομως, όχι μόνο έβαλαν “φέσι” στη ΔΕΗ για το ρεύμα. αλλά δεν απέδωσαν ούτε το φόρο και το “χαράτσι” που εισέπρατταν για λογαριασμό του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπεξαίρεσαν ετσι 270 εκατομμύρια ευρ, ποσό που ζημιώθηκε το Δημόσιο.
Οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν επίσης να εξαφανίσουν τα χρήματα που είχαν συγκεντρώσει για λογαριασμό του Δημοσίου, τοποθετώντας τα σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό.
Αρχικά είχαν συλληφθεί και είχαν προφυλακιστεί έξι κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους οι Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και Αντώνης Δεκόλης. Παρέμειναν στην φυλακή περίπου έξι μήνες και αποφυλακίστηκαν με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, καταβάλλοντας εγγυήσεις από 50.000 έως 200.000 ευρώ.
Προφυλακισμένοι παραμένουν οι Άρης Φλώρος και Στέφανος Σιαφάκας, για τους οποίους το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να παρατείνει την προσωρινή κράτηση για έξι ακόμα μήνες, εκτιώντας ότι σ’ αυτό το διάστημα θα έχει ξεκινήσει η δίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :