Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ΜΙΑ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΧΩΡΑ ΚΙ ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ “ΚΟΡΑΚΙΑ”-ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΙ ΟΧΙ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ “ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ”- ΤΟ “ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ” ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ

argentini-xreokopia2

“Η χρεοκοπία ενός κράτους είναι γεγονός όταν μια χώρα εκδηλώνει αδυναμία πληρωμής μιας οφειλής προς τους πιστωτές της -σε αυτή την περίπτωση, η Αργεντινή δεν κατάφερε να πληρώσει επενδυτές που διακρατούσαν κρατικά ομόλογα που είχαν εκδοθεί πριν από το 2001, τη χρονιά που η Αργεντινή χρεοκόπησε για οφειλές άνω των 80 δισ. δολαρίων.
Η χώρα-σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του οικονομικού portal capital.gr- είχε προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου να εξοφλήσει τόκους αξίας 539 εκατ. δολαρίων στους ομολογιούχους που είχαν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του χρέους της το 2005 και το 2010. Η Αργεντινή κατέθεσε το ποσό αυτό στην Bank of New York Mellon, που διαχειρίζεται τα αναδιαρθρωμένα ομόλογα, τον Ιούνιο, ωστόσο η πληρωμή των ομολογιούχων “πάγωσε” όταν αμερικανικό δικαστήριο αποφάνθηκε πως η Αργεντινή οφείλει να πληρώσει και περίπου 1,33 δισ. δολάρια στους ομολογιούχους που δεν συμμετείχαν στην αναδιάθρωση (στους λεγόμενους holdout investors ή κατά κόσμον hedge funds-”όρνεα”).

Το Μπουένος Άιρες αρνήθηκε να “υπακούσει” υποστηρίζοντας ότι εάν ενέδιδε στις απαιτήσεις αυτών των hedge funds για την πλήρη αποπληρωμή τους θα παραβίαζε τη ρήτρα (“Rights Upon Future Offers” – RUFO) που απαγορεύει στην Αργεντινή να προσφέρει καλύτερους όρους από ό,τι πρόσφερε στις αναδιαρθρώσεις του 2005 και του 2010 με την ανταλλαγή ομολόγων που πραγματοποίησε.
Η ρήτρα ορίζει ότι εφόσον η χώρα παρουσιάσει κάποια εθελοντική πρόταση προς τα hedge funds θα πρέπει να παρουσιάσει την ίδια πρόταση και στους ομολογιούχους με το αναδιαρθρωμένο χρέος. Εάν λοιπόν η Αργεντινή πλήρωνε τα hedge funds θα έπρεπε να πληρώσει επίσης ένα ποσό που ενδεχομένως να έφτανε τα 120 δισ. δολ. σε άλλους ομολογιούχους προκειμένου να συμμορφωθεί με την εν λόγω ρήτρα.
Ακολούθησε περίοδος χάριτος 30 ημερών για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έληξε την Τετάρτη. Σε μια ύστατη προσπάθεια, φήμες ήθελαν την JPMorgan να έχει προσεγγίσει ορισμένους από τους “αποστάτες” επενδυτές με πρόθεση να αγοράσει μέρος των ομολόγων που είχαν στα χέρια τους. Ένας από αυτούς τους επενδυτές, η Aurelius Capital Management είπε την Πέμπτη πως δεν έχει ακούσει ακόμη κάποια “αξιόλογη” προτάση από τον ιδιωτικό τομέα αναφορικά με την αγορά ομολόγων της Αργεντινής.
Άτεγκτος ο Αμερικανός δικαστής
Αυστηρή στάση διατηρεί ο Αμερικανός δικαστής Thomas Griesa -που έλαβε την επίμαχη απόφαση δικαίωσης των hedge funds- επικρίνοντας την κίνηση της κυβέρνησης της Αργεντινής να κηρύξει παύση πληρωμών στα μέσα της εβδομάδας αντί να πληρώσει τους επενδυτές που διακρατούσαν ομόλογά της, όπως τη διέταξε.
Στην ακρόαση που έγινε σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο Griesa είπε στους δικηγόρους του γραφείου Cleary Gottlieb που εκπροσωπεί την Αργεντινή “να προβούν σε ενέργειες ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση” από τη χώρα όσον αφορά τη διαμάχη της με τους επενδυτές. Πολλοί αξιωματούχοι της Αργεντινής έχουν κατ΄ επανάληψη δηλώσει ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, γεγονός που ο δικαστής χαρακτήρισε “μισή αλήθεια”.
Επίσης, απέρριψε το αίτημα της Αργεντινής για αντικατάσταση του διορισμένου από το δικαστήριο μεσολαβητή Ντάνιελ Πόλακ, τον οποίο το Μπουένος Άιρες δεν εμπιστεύεται. “Δεν υπάρχει λόγος διορισμού νέου μεσολαβητή”, είπε.

O Kίρχνερ της Αργεντινής κάνει έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη για «Νέα Οικονομική Αρχιτεκτονική»
Tην απόφαση η Αργεντινή να προχωρήσει σε δρόμους δύσβατους αλλά επαναστατικούς με το αντίστοιχο τίμημα, αρνούμενη να συμβιβαστεί με την επιβαλλόμενη οικονομική “τρομοκρατία”, είχε εκφράσει σε ομιλία του, απόσπασμα του οποίου ακολουθεί,
ο τότε Προέδρος της Αργεντινής, Νέστορας Κίρχνερ στις 21/09/2006 στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Κίρχνερ επιμένει ότι το ΔΝΤ καθώς και οι άλλοι παρόμοιοι νομισματικοί οργανισμοί απέτυχαν στην προώθηση της ανάπτυξης και «σε πολλές περιπτώσεις με τις συνθήκες τους έδρασαν αντίθετα εμποδίζοντας την ανάπτυξη». Τονίζει μάλιστα ότι τώρα χρειάζεται μία «Αναμόρφωση της Διεθνούς Οικονομικής Αρχιτεκτονικής» καθώς και νέα οικονομικά εργαλεία τα οποία θα εγγυηθούν την ανάπτυξη όλων των εθνών.
Ο Κίρχνερ επίσης αποκύρηξε τον αποκαλούμενο «Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας» της Κυβέρνησης Μπούς, επιμένοντας ότι οι διεθνείς ανθρωπιστικοί νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί, και ότι η οικονομική ανάπτυξη των φτωχών εθνών του κόσμου είναι ένα πολύ περισσότερο αποτελεσματικό όπλο κατά της τρομοκρατίας από ότι η μονόπλευρη χρήση ωμής βίας.

Αποσπάσματα από την ομιλία:

Πέντε χρόνια μετά τις επιθέσεις που άγγιξαν τις ΗΠΑ και τον κόσμο ολόκληρο, θέλουμε ακλόνητα να καταδικάσουμε το σοβαρό κίνδυνο της διεθνούς τρομοκρατίας.

Η Αργεντινή πιστεύει ότι όλες οι τρομοκρατικές πράξεις είναι εγκληματικές και ασυγχώρητες και δεν δέχεται κανένα επιχείρημα που προσπαθεί να δικαιολογήσει μία τέτοια μεθοδολογία.
…Πιστεύουμε ότι για να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς αυτή την εγκληματική απειλή, πρέπει να επιτελέσουμε πολύπλευρη διεθνή δράση διαχρονικά και να απαντήσουμε με νομοτέλεια…
Εάν κατά την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, καταφύγουμε στην διεθνή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο μόνος νικητής σε αυτόν τον αγώνα θα είναι η τρομοκρατία…
Η πρόοδος θα συντελεστεί μόνον εάν εγκαθιδρυθεί στον σεβασμό των τοπικών νόμων και των κανόνων των διεθνών συμβάσεων χωρίς να επιτρέπει σε περίπλοκους παράγοντες να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για τον πόλεμο της τρομοκρατίας με παράνομα μέσα.
Η ειρήνη κτίζεται και προστατεύεται με την αληθινή έννοια της αλληλεγγύης μεταξύ των εθνών, από μία σκοπιά που να είναι ευρύτερη της καθαρά στρατιωτικής. Όλα τα έθνη μικρά ή μεγάλα θα βρίσκονται εκτεθειμένα σε μεγάλη αδυναμία εάν δεν κατανοηθεί ότι κάθε αντιτρομοκρατική δράση απαιτεί μία διεθνή ευφυή διαχρονική δράση και με σταθερή βάση στην νομοτέλεια, σεβασμό σε ουσιαστικά δικαιώματα, αναλογική ανταπόκριση και στήριξη από την διεθνή κοινή γνώμη…

Ο κόσμος θα επιτύχει την ειρήνη στην έκταση που θα προωθεί την ισότητα, και θα μάχεται να εξαλείψει την φτώχεια και τον αποκλεισμό. Αυτό ισχύει τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε κάθε χώρα ξεχωριστά.
Η Αργεντινή υποστηρίζει την καθιέρωση πιό δίκαιων, πιό ίσων κοινωνιών, με ένα καλύτερο σύστημα στην κατανομή των ευεργετημάτων της οικονομικής ανάπτυξης.
Επίσης πιστεύουμε ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να αναζητήσει το δικό του υπόδειγμα ανάπτυξης χωρίς ξένες παρεμβάσεις. Όχι μόνο προσδοκούμε να παράγουμε βιώσιμη ανάπτυξη αλλά επιθυμούμε να προσεγγίσουμε τον καθένα ξεχωριστά. Πρέπει η ανάπτυξη να είναι αρμονική, που αυτό σημαίνει μια ισορροπημένη κατανομή εισοδήματος γιατί γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη για τους λίγους και όχι για τους πολλούς είναι καταδικασμένη…
Η οικονομική κατάσταση στην Αργεντινή είναι πολύ διαφορετική από ότι στην αρχή της διακυβέρνησής μας. Αδιάλλειπτα υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης μεταξύ του 8-9%, αυξανόμενη συμμετοχή των επενδύσεων στο ΑΕΠ, αύξηση στις αποταμιεύσεις, ανασύσταση της τοπικής βιομηχανίας, δημοσιονομικό πλεόνασμα σε ιστορικά επίπεδα, ανεμπόδιστη ανάπτυξη των βιομηχανικών εξαγωγών διεθνώς, συστηματική μείωση του εσωτερικού και εξωτερικού δημόσιου χρέους, συσσώρευση αποθεμάτων, ισχυρή μείωση της ανεργίας, ενδυνάμωση των μισθών και των συντάξεων, σημαντική μείωση της φτώχειας…

«Ο κόσμος έχει αλλάξει»
Πρέπει να τονίσω με έμφαση ότι αυτά τα επιτεύγματα δεν υποστηρίχτηκαν από το ΔΝΤ, το οποίο μας αρνήθηκε κάθε υποστήριξη, και – αισθάνομαι αναγκασμένος να το πω – σε πολλές περιπτώσεις επιτύχαμε αυτή την πρόοδο όχι μόνο αγνοώντας αλλά και αντιτασσόμενοι πλήρως στις συστάσεις και τις συνθήκες του.
Υπάρχει μία επαρκής εμπειρική απόδειξη η οποία δείχνει ότι η συμμετοχή των διεθνών νομισματικών οργανισμών στην προώθηση της ανάπτυξης των φτωχότερων χωρών δεν ήταν επιτυχής και σε πολλές περιπτώσεις με τους όρους τους έδρασαν προς μία αντίθετη κατεύθυνση εμποδίζοντας την ανάπτυξη.
Ο κόσμος έχει αλλάξει αλλά αυτοί οι οργανισμοί όχι.
Με τις κακώς νοούμενες παρεμβάσεις τους επιμένουν να διακυβεύουν την πρόοδο. Γι’αυτό μαζί με την πλειονότητα των χωρών, υποστηρίζουμε την αναμόρφωση της διεθνούς οικονομικής αρχιτεκτονικής, ώστε να οδηγήσει σε πρόοδο των φτωχότερων κρατών.
Επισημαίνοντας την πενιχρή προθυμία αυτών των οργανισμών να παράξουν μία πραγματική αλλαγή στην πολιτική τους, το θεωρούμε απαραίτητο να γίνει αυτή η αλλαγή, και να σκεφθούμε την δημιουργία νέων διεθνών οικονομικών εργαλείων που θα επιτρέπουν το κτίσιμο έργων ανάπτυξης που θα καταπολεμούν την φτώχεια και την πείνα στον κόσμο, και που θα παρέχουν αληθινές επιλογές για ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :