Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΔΕΙΤΕ LIVE:”ΜΑΧΗ” ΓΙΑ ΤΗΝ “ΝΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ” ΑΒΑΝΤΑ ΣΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ-ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ “ΠΑΣΑ” ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΤΗΣ “ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ”!

vouli

Εν μέσω απεργίας των ΜΜΕ, απόσυρσης παραγράφων τροπολογιών, αναμονής τελευταίων αλλαγών και μακρών συνεδριάσεων, μπαίνει στην τελική ευθεία για την ψήφισή του το πολυνομοσχέδιο. Ψηφίστηκε μετά από αλλαγές η τροπολογία για τα ΜΜΕ. Αναφορές σε ΕΝΦΙΑ από τον υπ. Οικονομικών κ. Χαρδούβελη.
Σε επιφυλακή παραμένουν οι βουλευτές για τις αλλαγές που αναμένονται στο ζήτημα της μη υποχρεωτικής δημοσίευσης προκηρύξεων του Δημοσίου και τον ΟΤΑ στον Τύπο. Αλλαγές αναμένονταν ήδη από χτες στο ζήτημα, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος φαίνεται ότι δεν είχε καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα λυθεί το ζήτημα. Επικρατέστερο φαίνεται το σενάριο να δοθεί παράταση εφαρμογής της ρύθμισης στις αρχές του 2016.

Στο ζήτημα της τροπολογίας για τις συγχωνεύσεις των media, μετά την απόσυρση των παραγράφων που αφορούσαν στον συνυπολογισμό του εργατικού δυναμικού σε επίπεδο Ομίλων εταιρειών ώστε οι σταθμοί να έχουν τη δυνατότητα πανελλαδικής εμβέλειας, η τροπολογία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς “Οι Άγιοι Ανάργυροι” και του ΝΠΙΔ με την επωνυμία “Σύλλογος Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς, Οι Άγιοι Ανάργυροι”».
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Παναγιώτη Κουρουπλή να καταγγέλλει τη διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο συζητούνται άσχετες με τα νομοσχέδια τροπολογίες οι οποίες κατατίθενται είτε το βράδυ της Παρασκευής, είτε τελευταία στιγμή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους της συγκεκριμένης τροπολογίας διατυπώνεται η ταχύτητα της διαδικασίας, «τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης, δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και την εκτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων».
Η τροπολογία αλλάζει το τοπίο στη σχέση διαφημιστικής αγοράς και ΜΜΕ, καταργώντας ουσιαστικά τα ξεχωριστά media shops και καθιερώνοντας την απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομένων από τα ίδια τα ΜΜΕ, επανακαθορίζοντας και αποδυναμώνοντας περαιτέρω το αγγελιόσημο, αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού. Ο κ. Τέρενς Κουίκ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες αξίωσε την απόσυρση αναφοράς σε άλλη παράγραφο του ίδιου άρθρου, η οποία καθιστά πλέον νόμιμη την πρακτική που ακολουθείται από τα Μέσα να χρησιμοποιούν δημοσιογράφους σε παραπάνω από ένα πόστα στον ίδιο όμιλο.
Μετά την ψήφιση της σύμπραξης, η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αργά το βράδυ, συνεχίζεται στο Β’ θερινό Τμήμα. Αργά το βράδυ, το νομοσχεδιο ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία, με το ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Δημοκρατική Αριστερά να καταψηφίζουν. Αναφορές στον ΕΝΦΙΑ και στα λάθη που έγιναν από τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη, υπουργό Οικονομικών στη συζήτηση. «Έχουν γίνει πολλά λάθη για τον ΕΝΦΙΑ εγώ ο ίδιος το έχω πει και το έχω αναγνωρίζει προσπαθούμε να τα διορθώσουμε ακόμα κι εγώ διόρθωσα προσωπικά, λάθη που δεν τα είχατε δει». Το ΠΑΣΟΚ από τη μεριά του ζητά λόγω των πολλών λαθών που παρατηρήθηκαν, την αλλαγή ημερομηνίας πληρωμής για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, που μέχρι στιγμής προβλεπεται στο τέλος Αυγούστου.
Ο κ. Χαρδούβελης μίλησε για την ανάγκη συναίνεσης της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, τονίζοντας ότι «το κύριο εργαλείο για την ανάσχεση της ύφεσης είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημόσιες επενδύσεις, στην ενέργεια, ψηφιακή οικονομία». Στο κομμάτι της συναίνεσης, «η ψήφιση από την αντιπολίτευση θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα ωριμότητας του πολιτικού μας συστήματος στους συμμάχους μας», συμπληρώνοντας πως «η ψήφιση του παρόντος να μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ανάληψη της ευθύνης που ανήκει σε εμάς, γιατί τότε και μόνο τότε θα αφήσουμε την κρίση πίσω μας».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, αναφέρθηκε στο κατά πόσον το «πόθεν έσχες» αποτελεί προαπαιτούμενο ή όχι, καταθέτοντας μάλιστα το αγγλικό – πρωτότυπο κείμενο του Μνημονίου στα πρακτικά. «Το ποιοι παραπληροφορούν τη Βουλή, θα πρέπει να αναζητηθούν σε άλλους χώρους και όχι στο υπουργείο Δικαιοσύνης», κάνοντας ευθέως μάλιστα αναφορά στα ΜΜΕ.

Δείτε live από την Βουλή τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο:

Δεν υπάρχουν σχόλια :