Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Έχουμε γευτεί πολλές φορές την προδοσία

Έχουμε γευτεί πολλές φορές την προδοσία
Του Πανίκου Παναγιώτου > Όταν η Κύπρος είχε μόνο ελαιόλαδο, τα πράγματα ήταν απλά και διαφορετικά. Οι υδρογονάνθρακες προσέδωσαν νέα δυναμική στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με γειτονικές χώρες και με ισχυρά κράτη, όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χωρίς το φυσικό αέριο, οι ξένοι ηγέτες που έχουν επισκεφθεί το νησί μας τα τελευταία χρόνια και άλλοι που θα ακολουθήσουν το πιθανότερο ήταν να περιορίζονταν σε «επισκέψεις» στον εναέριο χώρο του.Ακόμη είμαστε στην αρχή και παρουσιάζονται μόνο οι θετικές εξελίξεις, με νέες συμμαχίες, αλλαγή ισορροπιών και με πιθανά μεγάλα κέρδη. Το ενδεχόμενο αρνητικών παρενεργειών φαίνεται να υποβαθμίζεται και επικρατεί ευκολοπιστία. 


Οι υδρογονάνθρακες μπορεί να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για ένα νέο ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, σε σχέση με μια σειρά ζητημάτων και πάνω απ’ όλα στις προσπάθειες αποτίναξης της τουρκικής κατοχής και εδραίωσης συνεργασιών με αρκετές γειτονικές χώρες (ακόμη και με την Τουρκία αν αποσύρει τον Αττίλα και σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας).
Την ίδια στιγμή όμως, οι υδρογονάνθρακες φέρνουν στο φως καινούργιες κόντρες και συγκρούσεις, αλλάζοντας και ισορροπίες προς την κατεύθυνση του πολέμου και όχι της ειρήνης, ενώ δεν παύουν να περικλείνουν ρίσκο για αντιπεριβαλλοντικές συνέπειες. Η Κύπρος και άλλες χώρες της Μεσογείου μπορεί να ονειρεύονται τεράστια κέρδη με τους υδρογονάνθρακες, αλλά οι επιστημονικές φωνές προειδοποιούν ότι σε όλα τα στάδια δραστηριοτήτων αναζήτησης, εξερεύνησης και εκμετάλλευσής τους είναι πολύ πιθανό να προκληθούν ανεπανόρθωτες αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. Για τη ρύπανση της Βόρειας Θάλασσας από τους υδρογονάνθρακες, για παράδειγμα, αποφασίστηκαν πρόσφατα μέτρα «άμεσου και επείγοντος χαρακτήρα».
Μπορεί λοιπόν το ελαιόλαδο να μην προκαλούσε το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα και να μη δημιουργούσε προοπτική κερδών δισεκατομμυρίων, όπως το φυσικό αέριο, αλλά η παραγωγή ελαιόλαδου δεν εγκυμονούσε κανέναν κίνδυνο για την ασφάλεια και τον περιβάλλον. Την ίδια στιγμή, οι υδρογονάνθρακες μπορεί να δώσουν στην Κύπρο ελπίδα, αλλά μπορεί και να την οδηγήσουν σε μεγαλύτερες περιπέτειες. Χρειάζεται συγκροτημένη στρατηγική και νούσιμη πολιτική. Το αμερικανικό και ισραηλινό ενδιαφέρον είναι καλοδεχούμενο και σημαντικότατο, αλλά δεν πρέπει επ’ ουδενί να αγνοούνται άλλοι παράμετροι και συμφέροντα, γιατί έχουμε γευτεί πολλές φορές την προδοσία.
ΠΗΓΗ: http://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :