Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ: Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΙΝΑΙ… ΑΝΤΙΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗTOURISTES
Πολλές κατηγορίες έχουν ακουστεί όλο αυτό το διάστημα για την Χρυσή Αυγή, αλλά ετούτη εδώ ειλικρινά δεν περιμέναμε ότι θα την ακούσουμε: η Χρυσή Αυγή είναι… αντιτουριστική, διότι… αποτρέπει τους τουρίστες να επισκεφθούν την Ελλάδα! Ποιος τα λέει αυτά τα… ωραία; Το… κακέκτυπο της «Ελευθεροτυπίας», η «Εφημερίδα των Συντακτών», των «Ιών» (της… σιωνιστικής αριστεράς). Και για του λόγου το… αληθές, επικαλούνται την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσαν τον Νοέμβριο οι φίλοι τους οι Αμερικανοί. Θα παραθέσουμε ένα κομμάτι από το παραλήρημά των ορφανών του Μπεναρόγια, υπό τον τίτλο «Οι τουρίστες ανησυχούν για τη Χρυσή Αυγή και τον ρατσισμό»:
«Τον τελευταίο χρόνο, όλο και περισσότεροι τουρίστες γράφουν στις διεθνείς ταξιδιωτικές ιστοσελίδες ρωτώντας αν είναι ασφαλές να μας επισκεφθούν, τη στιγμή που γνωρίζει έξαρση η ρατσιστική βία Κάποιοι μάλιστα αναρωτιούνται αν πρέπει να ακυρώσουν εισιτήρια και κρατήσεις.
Το Σάββατο, δυο μέρες μετά την άγρια ρατσιστική δολοφονία του Πακιστανού Σαχτζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, μια Καναδέζα τουρίστρια ρωτούσε τους χρήστες τού tripadvisor.com, του μεγαλύτερου τουριστικού φόρουμ στον κόσμο, με 56 εκατομμύρια επισκέπτες τον μήνα: «Είναι ασφαλής η Ελλάδα για μη λευκές γυναίκες;» Είχε προγραμματίσει να έρθει τον Ιούλιο με την παρέα της στην Αθήνα και τα νησιά, αλλά προβληματιζόταν.
«Μ’ όλα όσα γίνονται στην Ελλάδα και αυτά που διαβάζω στις εφημερίδες, ανησυχώ λίγο για την ασφάλειά μας, ιδίως από τη στιγμή που υπάρχει αύξηση στις επιθέσεις στους μη λευκούς τουρίστες. Την παρέα μας αποτελούν δύο μαύρες, μία Κινέζα και μία Καυκάσια. Ξέρει κανείς ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα;».
Πήρε τέσσερις απαντήσεις, όλες καθησυχαστικές. Όμως το πρόβλημα παραμένει. Τον τελευταίο χρόνο, όλο και περισσότεροι τουρίστες γράφουν στις διεθνείς τουριστικές ιστοσελίδες ρωτώντας αν είναι ασφαλές να μας επισκεφτούν τη στιγμή που γνωρίζει έξαρση η ρατσιστική βία στη χώρα μας. Κάποιοι μάλιστα αναρωτιούνται αν πρέπει να ακυρώσουν εισιτήρια και κρατήσεις.
Όσο κι αν ο τουρισμός δεν μπορεί ν’ αποτελεί το βασικό κριτήριο για ζητήματα που αφορούν την καρδιά της δημοκρατίας, δεν μπορεί ν’ αγνοήσει κανείς το γεγονός πως στους παραδοσιακούς φόβους τουριστικών πρακτόρων και τουριστών, φόβους που έχουν να κάνουν με την τουριστική υποδομή, τις τιμές, το κυκλοφοριακό κομφούζιο της Αθήνας ή την τρομοκρατία, προστίθεται ο φόβος για τις ρατσιστικές επιθέσεις.
Μάλιστα, στο φως των τελευταίων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν, για παράδειγμα, μείωση 23.3% των επισκέψεων από τις ΗΠΑ πέρσι σε σχέση με την συνολική πτώση του τουρισμού 5%, η επαναλαμβανόμενη έκφραση ανησυχίας των τουριστών για τον ρατσισμό αποκτά νέα διάσταση.
Ας μη βιαστεί κανείς να αποδώσει κομματική σκοπιμότητα στην ανάλυση. Τους ίδιους φόβους εκφράζει σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Greek News» (17/6/2012) ο Ελληνοαμερικανός Πήτερ Βλήτας, αντιπρόεδρος αεροπορικών πωλήσεων και μάρκετινγκ της Protravel International, μιας από τις δέκα μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τουριστικής διαχείρισης:
«Εχω αναφέρει και πάλι το θέμα Χρυσή Αυγή. Οι έγχρωμοι δεν θέλουν να πάνε στην Ελλάδα. Φοβούνται ότι θα τους μπερδεύουν με παράνομους μετανάστες και θα πέσουν θύματα κακοποίησης της Χρυσής Αυγής».
Ο κ. Βλήτας προσθέτει στους κινδύνους για τον τουρισμό την πολιτική αστάθεια και… την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο κανείς χρήστης του Tripadvisor δεν αναφέρει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως αιτία ανησυχίας. Αντιθέτως, αρκετοί ανησυχούν με την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.
Ταξιδιωτική Οδηγία για τη ρατσιστική βία
Η ρατσιστική βία θεωρείται εξίσου επικίνδυνη για τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα όσο τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 17 Νοέμβρη ή αυτό της περασμένης Κυριακής στο The Mall. Η αμερικανική πρεσβεία έβγαλε το Νοέμβριο ταξιδιωτική οδηγία που για πρώτη φορά δεν αφορούσε τρομοκρατία ή πολιτική αναταραχή (όπως η πρόσφατη ταξιδιωτική οδηγία μετά το χτύπημα στο The Mall), αλλά τις ρατσιστικές επιθέσεις. Η οδηγία πληροφορούσε τους Αμερικανούς “για την αύξηση των απρόκλητων εφόδων και βίαιων επιθέσεων εναντίον ανθρώπων που, λόγω της εμφάνισής τους, μπορεί να νομίσει κανείς ότι είναι μετανάστες». Σημείωνε ότι το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι κατάγονται από την Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Μέση Ανατολή και μένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας.
Ποια είναι η πραγματικότης; «Αντιτουριστικοί» είναι οι εγκληματίες λαθρομετανάστες που κλέβουν και ληστεύουν τον ανυπεράσπιστο κοσμάκη στο κέντρο της Αθήνας –και όχι μόνον- , μηδέ των τουριστών εξαιρουμένων (πρόσφατο κραυγαλέο παράδειγμα κάτι Μαροκινοί που συνελήφθησαν αφού είχαν κλέψει καμιά 15αριά πορτοφόλια τουριστών στην Ακρόπολη). Επίσης, «αντιτουριστικοί» μέχρι… αηδίας είναι οι ντόπιοι «συμπαραστάτες» και «αλληλέγγυοι» της αριστεράς (και της… προόδου), λόγω… φάτσας και… κοψιάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια :