Στρατιωτικού τύπου επιχείρηση πραγματοποίησαν, όπως όλα δείχνουν, το βράδυ της Παρασκευής «κομάντος» της αλβανικής μαφίας προκειμένου να βγάλουν από τις φυλακές Τρικάλων (μαζί με άλλους δέκα κρατουμένους) τον 34χρονο μακελάρη του Βύρωνα, τον άκρως επικίνδυνο κακοποιό, αλβανικής καταγωγής, Μαριάν Κόλα.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Espresso» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.: «Η απόδραση των έντεκα από τις φυλακές Τρικάλων οργανώθηκε από άριστα εκπαιδευμένους “στρατιώτες” που είχαν αποστολή να απελευθερώσουν τον υπ' αριθμόν 1 δημόσιο κίνδυνο, τον αρχηγό της αδίστακτης συμμορίας που τον Φεβρουάριο του 2010 είχε μετατρέψει την περιοχή του Βύρωνα σε πεδίο μάχης». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ολα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας συγκλίνουν προς αυτό το συμπέρασμα. Ο Αλβανός Μαριάν Κόλα είναι σκληρός, αδίστακτος και έτοιμος για όλα. Οταν είχε συλληφθεί, ήταν έτοιμος να τινάξει στον αέρα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Εχουμε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του».
Ο 34χρονος κακοποιός, που βρισκόταν έγκλειστος στις φυλακές Τρικάλων, μεταξύ άλλων κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών, παράνομη οπλοκατοχή και ληστεία κατά συρροή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, καθώς και για τη δολοφονία του 25χρονου βιοπαλαιστή στον Βύρωνα κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με άντρες της ΕΛ.ΑΣ.
Οι διωκτικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα την φωτογραφία και τα στοιχεία του, όπως και των υπόλοιπων επτά δραπετών (αφού οι τρεις από τους έντεκα συνολικά έχουν ήδη συλληφθεί) που διέφυγαν από τις φυλακές Τρικάλων προκειμένου οι πολίτες να συνδράμουν στο έργο τους.
Ο καταζητούμενος λοιπόν Kola ή Kolia ή Golia ή Marko Marian ή Eduart ή Marjan ή Zan ή Jan, του Pashko ή Frok και της Marta ή Marte ή Mari ή Martha, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σχεδίαση της απόδρασης, είχε εμπλακεί τον Φεβρουάριο του 2010, σε επεισόδιο με αστυνομικούς στο Μαρούσι. Ο καταζητούμενος είχε αρχικά αρνηθεί να σταματήσει σε έλεγχο, ενώ στη συνέχεια μαζί με τον συνεργό του είχε καταφέρει να αφοπλίσει τους αστυνομικούς και να διαφύγει με τα όπλα και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους. Λίγες μέρες αργότερα οι δύο δράστες εντοπίστηκαν από την αστυνομία στην περιοχή του Βύρωνα.
Οταν οι κακοποιοί τούς αντιλήφθηκαν, άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών, εκτοξεύοντας παράλληλα εναντίον τους πέντε χειροβομβίδες, από τις οποίες εξερράγησαν οι δύο. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει πραγματική μάχη.
Ενας 25χρονος αλβανικής καταγωγής, που εργαζόταν σε κατάστημα υδραυλικών, σε απόσταση αναπνοής από το πεδίο της μάχης, βγήκε στον δρόμο, πιθανότατα για να δει τι συμβαίνει, με αποτέλεσμα να βρεθεί ανάμεσα στα δύο πυρά. Οι σφαίρες όμως τον βρήκαν και άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο.
Ο ένας από τους δύο Αλβανούς δράστες συνελήφθη μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών τραυματισμένος και διακομίστηκε με ένοπλη αστυνομική συνοδεία στο νοσοκομείο. Εκεί διακομίστηκαν και δύο αστυνομικοί που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών. Ο δεύτερος Αλβανός, ο 34χρονος Μαριάν Κόλα, τρύπωσε σε αρτοποιείο που βρίσκεται σχεδόν απέναντι από το κατάστημα με τα υδραυλικά, όπου έχασε τη ζωή του ο άτυχος 25χρονος, αλλά συνειδητοποίησε ότι δεν είχε τρόπο διαφυγής και παραδόθηκε στην αστυνομία.
Ακολούθησε έρευνα σε διαμέρισμα όπου διέμεναν οι δύο Αλβανοί και βρέθηκαν τα πιστόλια που είχαν αφαιρέσει από τους αστυνομικούς, καθώς και το αυτοκίνητο με το οποίο είχαν διαφύγει από το Μαρούσι. Επίσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερα αυτόματα όπλα τύπου Καλάσνικοφ, μία κοντόκαννη καραμπίνα, τριάντα χειροβομβίδες, μια βαριοπούλα και ποσότητα εκρηκτικής ύλης.
Οι Αρχές διαπίστωσαν ότι οι δύο δράστες ανήκαν σε συμμορία, η οποία λήστευε υποκαταστήματα τραπεζών στην Αττική και την περιφέρεια. Στην ίδια σπείρα, αρχηγός της οποίας ήταν ο 34χρονος καταζητούμενος, ανήκαν επίσης τρία άτομα, τα οποία δεν εντοπίστηκαν ποτέ, καθώς και η σύντροφός του.
Στον Μαριάν Κόλα απέδωσαν οι αστυνομικές αρχές και τα όπλα που είχαν βρει θαμμένα στις 17 Ιουλίου του 2007 εθελοντές πυροσβέστες στην περιοχή του Βύρωνα. Μεταξύ άλλων, είχαν βρεθεί Καλάσνικοφ, χειροβομβίδες, φυσίγγια και τρεις πυροκροτητές.
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο Μαριάν Κόλα μετά την κινηματογραφική του απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων θα προσπαθήσει να αναδιοργανωθεί και να περάσει ξανά στη δράση.
ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ - ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ
Επιχείρηση στρατιωτικού τύπου από έμπειρους κακοποιούς για την απόδραση
Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των οκτώ εκ των έντεκα κακοποιών που κατάφεραν να δραπετεύσουν από το σωφρονιστικό κατάστημα των Τρικάλων βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χθες το βράδυ σε όλη τη χώρα. Αν και οι αστυνομικοί είχαν καταφέρει να πιάσουν στα «δίχτυα» τους τρεις από τους δράστες, (δύο σε ένα ξωκλήσι κοντά στη φυλακή και έναν στα σύνορα Τρικάλων - Λάρισας), οι υπόλοιποι φαίνεται πως κατάφεραν να ξεφύγουν από την ευρύτερη περιοχή με Ι.Χ. και να φτάσουν μέχρι τη Λαμία. Εκεί φέρονται να επιτέθηκαν σε νεαρό ζευγάρι προκειμένου να τους αρπάξουν το αυτοκίνητο, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.
Η απόδραση των Αλβανών κρατουμένων έχει σημάνει συναγερμό στις αστυνομικές αρχές της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας. Από νωρίς χθες τα ξημερώματα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν στήσει μπλόκα στους δρόμους προς την ελληνοαλβανική μεθόριο, ενώ γίνονται περιπολίες στα βουνά, όπου υπάρχουν περάσματα για τη γειτονική χώρα. Μάλιστα οι αστυνομικοί έχουν μαζί τους ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ενώ τη νύχτα χρησιμοποιούν και θερμικές κάμερες.
Στην πολεμική επιχείρηση που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής συμμετείχαν τουλάχιστον δέκα άτομα του οργανωμένου εγκλήματος. Αφού περικύκλωσαν τις φυλακές, πέταξαν μια φωτιστική φωτοβολίδα και έπειτα ακολούθησε καταιγισμός πυρών από διάφορες πλευρές, με στόχο τις εξωτερικές φρουρές των φυλακών. Αλλοι δράστες εκτόξευαν χειροβομβίδες στον περίβολο του σωφρονιστικού καταστήματος. Από τα πυρά δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Σχεδόν ταυτόχρονα στη Γ’ πτέρυγα των φυλακών μια ομάδα τουλάχιστον δώδεκα βαρυποινιτών κρατουμένων, κυρίως αλλοδαποί από την Αλβανία, που είχαν κόψει τα κάγκελα παραθύρου, ανέβηκαν στην ταράτσα της πτέρυγας. Οι κρατούμενοι είχαν κόψει τα κρεβάτια και είχαν μετατρέψει τα μεταλλικά κομμάτια τους σε γάντζους. Επίσης είχαν φτιάξει σκοινιά από ενωμένα μεταξύ τους σεντόνια, σαν «κοτσίδα». Φτάνοντας στην ταράτσα κι ενώ εξωτερικά των φυλακών συνεχιζόταν ο «πόλεμος», με τους γάντζους τράβηξαν τα κυκλικά αγκαθωτά σύρματα πάνω από τους εξωτερικούς τοίχους. Στη συνέχεια ανέβηκαν πάνω σε αυτούς και από εκεί με άλλους αυτοσχέδιους γάντζους και σκοινιά από σεντόνια καταρριχήθηκαν από ύψος 6-7 μέτρων και βγήκαν από τη φυλακή. Εντεκα κατόρθωσαν να δραπετεύσουν με αυτό τον τρόπο, εκτός από έναν κρατούμενο από την Αργεντινή, ο οποίος έπεσε από την τελευταία περίφραξη, λίγο πριν καταφέρει να βγει από τη φυλακή.
Γ.Σ.
Αυτοσχέδια όπλα και κινητά είχε στο κελί ο Βλαστός που σχεδίαζε νέα απόδραση!
Ετοιμος να πραγματοποιήσει και νέα απόδραση από τις φυλακές των Τρικάλων φαίνεται πως ήταν ο Παναγιώτης Βλαστός. Αν και πέρασαν μόλις λίγες ημέρες από το πρωινό της 24ης Φεβρουαρίου, οπότε επιχείρησε να «πετάξει» με ελικόπτερο προς την ελευθερία, ο 41χρονος δεν το έβαλε κάτω και προετοιμαζόταν κατάλληλα για να το επιχειρήσει ξανά!
Μετά την απόδραση των έντεκα, σε έρευνα που έγινε στο κελί του στις φυλακές Τρικάλων βρέθηκαν κρυμμένα κάτω από το στρώμα του πέντε αυτοσχέδια πριόνια, τέσσερα αυτοσχέδια σύρματα κοπής μετάλλων και δύο αυτοσχέδια μαχαίρια. Ο έλεγχος έγινε λίγες ώρες μετά την επεισοδιακή απόδραση των έντεκα κρατουμένων από τις φυλακές. Αυτό που πάντως προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός πως ο 41χρονος κακοποιός κατάφερε μέσα σε λίγες μόνο ημέρες μετά την απόπειρα απόδρασής του και παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας των φυλακών, να έχει στην κατοχή του και πάλι οπλισμό.
Οπως είχε γίνει γνωστό από τις φυλακές Τρικάλων, ο Παναγιώτης Βλαστός είχε μεταφερθεί μόνος του σε κελί στην πρώτη πτέρυγα και βρισκόταν διαρκώς υπό το άγρυπνο βλέμμα των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Γεννούνται λοιπόν εύλογα ερωτήματα για το πώς κατάφερε να προμηθευτεί ή να φτιάξει τα αυτοσχέδια όπλα.
Εκτός όμως από τον οπλισμό, σε δεύτερη, εξονυχιστική έρευνα που ακολούθησε προχθές, στο κελί του 41χρονου βρέθηκαν και δυο κινητά τηλέφωνα, με τα οποία επικοινωνούσε με τον... έξω κόσμο και εκτιμάται ότι οργάνωνε και πάλι σχέδιο απόδρασης. Για το πώς προμηθεύτηκε ο κακοποιός τα κινητά και τα όπλα διεξάγεται έρευνα τόσο στη φυλακή όσο και από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Εις βάρος του Παναγιώτη Βλαστού ασκήθηκε ακόμη μία δίωξη, για εισαγωγή κινητών τηλεφώνων σε σωφρονιστικό κατάστημα, ενώ την ίδια κατηγορία αλλά και αυτή της εισαγωγής ναρκωτικών αντιμετωπίζουν τρεις Γεωργιανοί και τρεις Αλβανοί κρατούμενοι. Στα κελιά όπου κρατούνται εντοπίστηκαν δώδεκα συσκευασίες με ηρωίνη συνολικού βάρους 6,4 γραμμαρίων, τρία επιπλέον κινητά τηλέφωνα και τρεις κάρτες SIM.
ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου