Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ ΠΟΥΤΙΝ – Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΟΝΩΝ ΤΙΝΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ- ΥΠΟ ΑΠΟΣΧΙΣΗ Η ΣΚΩΤΙΑ- “ΑΥΤΟΜΟΛΟΥΝ” ΟΙ ΚΑΤΑΛΑΝΟΙ- ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ ΟΙ ΦΛΑΜΑΝΔΟΙ

skotia-aposxisi

Συγκλονιστικές διαγράφονται οι γεωπολιτικές εξελίξεις στον παγκόσμιο χάρτη καθώς η κάποτε Μεγάλη Ευρωπαϊκή Ένωση της Κεντρικής πανίσχυρης τράπεζας του Εβραιομασονικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Χωρίς δόση υπερβολής ο κόσμος χωρίζεται πια σε δύο συστήματα, επιστρέφοντας στο 1950. Στις χώρες που επηρεάζει ο Αμερικανικός παράγοντας και στην Ευρασιατική Αγορά που συρράβει αργά αλλά σταθερά ο Πρόεδρος Πούτιν.

Υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας, βρετανικές τράπεζες διοχέτευσαν εκατομμύρια χαρτονομίσματα σε μηχανήματα ATM στα βόρεια της χώρας για να καλυφθεί η ζήτηση, σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι αποσύρουν τα χρήματά τους την επομένη της κάλπης ψηφίζοντας υπέρ της ανεξαρτητοποίησης. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας «Independent», χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Βρετανίας προέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε αυτή την κίνηση προκειμένου τα ATM να μην ξεμείνουν από χρήματα, ένα 24ωρο μετά τον πανικό που μπορεί να προκληθεί σε περίπτωση που επικρατήσει η ψήφος της απόσχισης.
Όπως επισημαίνει o «Ιndependent», οι τραπεζίτες έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως , μέχρι στιγμής, δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση των χρημάτων που αποσύρονται από τα ΑTM και πως δεν υπάρχει ανάγκη για να καλυφθεί τυχόν πρόβλημα ρευστού εφόσον η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη διευκρινίσει πως θα στηρίξει όλους τους λογαριασμούς τουλάχιστον επί 18 μήνες σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης.
Σύμφωνα με πηγές τραπεζών,μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Βρετανίας έχουν ήδη εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές στα υποκαταστήματά τους στην Σκωτία προκειμένου να διαβεβαιώσουν τους πελάτες ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» στην απόσχιση.
Την ίδια ώρα, η σκωτσέζικη αστυνομία θα βρίσκεται επί ποδός την ημέρα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος αλλά και την επομένη καθώς όπως επισημαίνουν οι βρετανικές «Independent» και «Guardian», οι αρχές φοβούνται για έκτροπα. Την Δευτέρα-όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία- οι ΗΠΑ έλαβαν επίσημη θέση στην σκωτσέζικη υπόθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να προειδοποιεί τη Σκωτία να μην καταστρέψει την ειδική σχέση της Ουάσινγκτον με το Λονδίνο ψηφίζοντας υπέρ της ανεξαρτητοποίησης.Με τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής να «δείχνουν» ότι το δημοψήφισμα της Πέμπτης θα εξελιχθεί σε ντέρμπι καθώς η ψαλίδα μεταξύ αυτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όσων υποστηρίζουν την απόσχιση έχει κλείσει σημαντικά, οι επικεφαλής των δύο στρατοπέδων ανασκουμπώνονται και προσπαθούν να προσεγγίσουν, έστω και την τελευταία στιγμή, τους αναποφάσιστους , το ποσοστό των οποίων κυμαίνεται στο 10%.
Η σκωτσέζικη υπόθεση έχει προκαλέσει πανικό αλλά και στιγμές παράνοιας…. Μία Σκωτσέζα που παραθέριζε με την οικογένειά της στην Σαρδηνία απαθανάτισε τον συννεφιασμένο ουρανό όπου απεικονιζόταν- όπως η ίδια επισημαίνει- ο χάρτης της Βρετανίας χωρίς τη Σκωτία. Η Σκωτσέζα μίλησε για «σημάδι», λίγα 24ωρα πριν την ώρα της κάλπης, που δείχνει ότι ο λαός της Σκωτίας θα διεκδικήσει την ανεξαρτησία του…
ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ: ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 1,8 εκατ. άνθρωποι, κρατώντας τις χρυσοκόκκινες σημαίες της Καταλονίας, διαδήλωσαν πριν από μερικές μέρες με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόσχιση της αυτόνομης περιοχής. Η διαδήλωση οργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με την ευκαιρία της Ντιάντα, της “εθνικής ημέρας” της Καταλονίας. Η φετινή Ντιάντα συμπίπτει με την 300ή επέτειο από την κατάληψη της Βαρκελώνης, το 1714, από τα στρατεύματα του βασιλιά Φίλιππου Ε΄ ο οποίος κατάργησε τους νόμους και τους καταλανικούς θεσμούς. Περί τους 500.000 διαδηλωτές σχημάτισαν με τα σώματά τους ένα γιγαντιαίο V -για να συμβολίσουν τις λέξεις “Ψηφίζω” και “Νίκη”- στις δύο κεντρικές λεωφόρους της Βαρκελώνης. Οι διοργανωτές είχαν καλέσεις τους συμμετέχοντες “να γεμίσουν τους δρόμους για να γεμίσουν οι κάλπες”.
Το πολυποίκιλο πλήθος είχε κατακλύσει το κέντρο, που συνήθως είναι γεμάτο από τουρίστες. Φορώντας κιτρινοκόκκινα μπλουζάκια με το σύνθημα “Ara es l’ hora” (“Έφτασε η ώρα” στα καταλανικά) ή κρατώντας τις σημαίες της ανεξαρτησίας, ολόκληρες οικογένειες, παρέες και μεμονωμένα άτομα συμμετείχαν ενεργά υπό τους ήχους των γκράλα, των παραδοσιακών καταλανικών όμποε.
Ο Πρόεδρο της περιοχής, Αρτούρ Μας, διαμήνυσε ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της κάλπης στη Σκωτία, θα προχωρήσει κανονικά στο δημοψήφισμα που έχει προαναγγείλει για τον προσεχή Νοέμβριο, παρά τις αντιδράσεις της Μαδρίτης.
Ο Αρτούρ Μας προειδοποίησε τη Μαδρίτη ότι “δεν μπορεί να εμποδίζει αιωνίως την Καταλονία να αποφασίσει για το μέλλον της”, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. “Αν ένα έθνος όπως η Σκωτία έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του, γιατί όχι η Καταλονία;” διερωτήθηκε, απηχώντας την άποψη και πολλών υποστηρικτών της ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με τον Μας, η ισπανική κυβέρνηση δεν πρέπει να συνεχίσει να επικαλείται το Σύνταγμα απέναντι στο πολιτικό πρόβλημα που θέτει η Καταλονία και το μη δεσμευτικό δημοψήφισμα είναι απαραίτητο ώστε να διευκρινιστεί εάν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτητοποίησης αποτελούν και την πλειοψηφία. Ο Αρτούρ Μας σκοπεύει να εισάγει, εντός των επόμενων ημερών, στο καταλανικό κοινοβούλιο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων, όμως η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αναμένεται ότι θα προσφύγει αμέσως στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ακυρώσει τον νόμο. Θα ήταν πολύ δύσκολο να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα τα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος που θα οργανωθεί κατά παράβαση μιας δικαστικής απόφασης, παραδέχτηκε ο Μας, χωρίς να διευκρινίσει τι θα κάνει σε αυτήν την περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :