Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

ANΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ “ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ” ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ. ΜΕ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΕΡΜΟ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ-ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ “ΚΙΝΔΥΝΟΥ”

mixaloliakos-kasidiaris5

Ανέλπιστη βοήθεια προς τη Χρυσή Αυγή από το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα

Πολύ πιθανό να εκπέσει η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης για τη Χρυσή Αυγή, εάν τεθεί σε ισχύ η συγκεκριμένη διάταξη του σχεδίου του νέου Ποινικού Κώδικα. Άμεσος ο κίνδυνος αποφυλάκισης των βουλευτών της, επισημαίνουν αριστερά site που ελέγχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ(όπως το left.gt), που δίνει έμφαση σε σημερινό του ρεπορτάζ.
Το θέμα έφερε πρώτο χθες το απόγευμα στη δημοσιότητα το ΜΑΚΕΛΕΙΟ έχοντας πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορταζ για την σχετική κινητικότητα.

Κατά το left.gr, “Οι δικαστές, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τη διάταξη που εισάγει ως προϋπόθεση για να τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος η εγκληματική οργάνωση, τον προσπορισμό οικονομικού οφέλους.
Αυτό θα σημάνει την μετατροπή σε πλημμέλημα της κατηγορίας για κακουργηματική συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής για τους οποίους, όμως, η ανάκριση δεν έβγαλε οικονομικό όφελος εξαιτίας της δραστηριότητας τους. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος της αποφυλάκισης τους.
Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι να εγκριθεί από την πολιτική ηγεσία η επίμαχη διάταξη που προτείνει η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Μαρκή.
Η επίμαχη διάταξη
Στο νέο Ποινικό Κώδικα εισάγεται σε σχετική διάταξη στον χαρακτηρισμό της εγκληματικής οργάνωσης ως προϋπόθεση και ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους. Η διατύπωση της διάταξης έχει ενδιαφέρον:
«Όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση ομάδα τριών ή περισσοτέρων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσοτέρων κακουργημάτων για προσπορισμό οικονομικού οφέλους τιμωρείται με κάθειρξη ως δέκα έτη και χρηματική ποινή. Η μη διάπραξη οποιουδήποτε από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα συνεπάγεται την επιβολή μειωμένης ποινής» ( φυλάκισης από έξι μήνες ως πέντε χρόνια).
Η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βεβαίως που αποδίδεται ως κατηγορία στην ηγεσία της Χ.Α. εξακολουθεί να αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.
Κίνδυνος να εκπέσει η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης για τη Χρυσή Αυγή εάν τεθεί σε ισχύ διάταξη που προβλέπεται στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία για τον χαρακτηρισμό μιας οργάνωσης ως εγκληματικής απαιτείται οικονομικό κίνητρο, αναφέρει σήμερα σε ρεπορτάζ της η “Εφημερίδα των Συντακτών”.
 ”Ανέλπιστη βοήθεια προς τη Χρυσή Αυγή παρέχει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα και ειδικότερα οι προτεινόμενες αλλαγές στο άρθρο 187. Σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής που επεξεργάζεται τις σχετικές τροποποιήσεις, για τον χαρακτηρισμό μιας οργάνωσης ως εγκληματικής θα απαιτείται πλέον να υπάρχει οικονομικό κίνητρο, κάτι που δεν συνοδεύει υποχρεωτικά τη δράση των ταγμάτων εφόδου.
Οι σχεδιασμοί αυτοί βασίζονται στη σύμβαση του ΟΗΕ κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος(Παλέρμο 2000) και είχαν μοντέλο τη λειτουργία της μαφίας, ενώ η αρχική πρόθεση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ήταν ο περιορισμός της αθρόας χρήσης αυτού του άρθρου, κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.
Αυτό θα σημάνει τη μετατροπή σε πλημμέλημα της κατηγορίας για κακουργηματική συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, για τους οποίους όμως η ανάκριση δεν έβγαλε οικονομικό όφελος εξαιτίας της δραστηριότητάς τους. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος της αποφυλάκισής τους.
Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι να εγκριθεί από την πολιτική ηγεσία η επίμαχη διάταξη που προτείνει η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Μαρκή.
Η επίμαχη διάταξη
Στο νέο Ποινικό Κώδικα εισάγεται σε σχετική διάταξη στον χαρακτηρισμό της εγκληματικής οργάνωσης ως προϋπόθεση και ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους. Η διατύπωση της διάταξης έχει ενδιαφέρον:
«Όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση ομάδα τριών ή περισσοτέρων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσοτέρων κακουργημάτων για προσπορισμό οικονομικού οφέλους τιμωρείται με κάθειρξη ως δέκα έτη και χρηματική ποινή. Η μη διάπραξη οποιουδήποτε από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα συνεπάγεται την επιβολή μειωμένης ποινής»  (φυλάκιση από έξι μήνες έως πέντε χρόνια).
Η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βεβαίως που αποδίδεται ως κατηγορία στην ηγεσία της Χ.Α. εξακολουθεί να αποτελεί επιβαρυντική περίσταση”, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :