Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Μια πικρή ιστορία τραγικής φορολογικής νοοτροπίας


Η ελληνική κοινωνία ολισθαίνει με γοργά βήματα σε όλα τα επίπεδα και η... ευρω- εκτέλεση της Ελλάδος που προωθούν τα τσιράκια της Μέρκελ καλά κρατεί. Η καταστροφική πορεία της πατρίδας μας, μέσα στην Ευρωζώνη, ήταν ένα ταξίδι διαφθοράς και ευμάρειας για την πολιτικοοικονομική ελίτ της χώρας. Ο νεοφιλελεύθερος πυρήνας που ηγεμονεύει σήμερα την Ευρώπη την χωρίζει σε Βορρά και Νότο.
Το χάος που δημιούργησαν οι μεταπολιτευτικές ηγεσίες σε συνεργασία με το "σύστημα" που κομματικά βόλεψε σε όλες τις βαθμίδες του δημοσίου τομέα, έχουν ουσιαστικά κλείσει όλους τους δρόμους για αλλαγή. Η έννοια της φορολογικής συνείδησης στον Έλληνα πολίτη έχει από πολλού εξαφανιστεί, αφού πλέον γνωρίζει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα των φόρων στον λαό. Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας βάλλεται καθημερινά απο έμμεση και αμέση φορολογία που το κράτος αυθαίρετα και αδικαιολόγητα του επιβάλλει να πληρώσει.
Ο έλεγχος που θα έπρεπε να ασκεί το κράτος, υπέρ του πολίτη, σε όλες τις Υπηρεσίες είναι απλά ανύπαρκτος. Τα δημόσια έσοδα βασίζονται σε μαθηματικούς αλγόριθμους... επιστημονικής φαντασίας. Είναι τέτοια η νοοτροπία που ανέπτυξε το διεφθαρμένο-ανεξέλεκτο κράτος με τους συναλλασόμενους πολίτες, που η κουλτούρα του νεοέλληνα τα τελευταία 40 χρόνια είναι μόνο πώς θα κλέψει το κράτος, αφού το κράτος αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος κλέφτης.
Αποφορτίζοντας την ατμόσφαιρα θα δούμε ένα παράδειγμα απλό και κατανοητό του πώς αντιμετωπίζουν Ευρωπαικά κράτη την φοροδιαφυγή. Έλληνας, όταν παντρεύτηκε με Βελγίδα, μετακόμισε στο Βέλγιο και άνοιξε σουβλατζίδικο κάπου στο Βέλγιο. Επειδή ο Έλληνας είδε ότι τα πράγματα από πλευράς ελέγχου του κράτους ήταν πολύ χαλαρά, αποφάσισε να μην κόβει αποδείξεις... Περνούσε ο καιρός και ο Έλληνας «μάγκας» συνέχισε το ίδιο βιολί για περίπου από 3 χρόνια... Κάποια στιγμή όμως το κράτος τον πήρε "μυρουδιά"... Βέβαια δεν έκανε ότι κάνουμε εμείς. ΔΕΝ έστειλε κάποιον από το αντίστοιχο ΣΔΟΕ για να δει αν έκοψε όλες τις αποδείξεις ο Έλληνας μαγαζάτορας κάποια συγκεκριμένη μέρα και ώρα για να του βάλει κάποιο πρόστιμο...
Τι έκανε το κράτος του Βελγίου; Κάτι εξαιρετικά απλό. Ένα πρωί με το που άνοιξε το κατάστημα ο Έλληνας μαγαζάτορας, τον επισκέφθηκε ένας υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών του Βελγίου ο οποίος είπε στον Έλληνα μαγαζάτορα: «Είμαι από το Υπουργείο Οικονομικών. Θα είχατε κάποιο πρόβλημα εάν καθόμουν σε κάποιο τραπέζι κάπου στην άκρη για να μην ενοχλώ ώστε να παρακολουθήσω πως ακριβώς τα πάτε σαν επιχείρηση;». Μη έχοντας περιθώρια αντίδρασης ο Έλληνας μαγαζάτορας απαντάει με κρύα καρδιά: «Προφανώς όχι…» Και βέβαια ο μαγαζάτορας άρχισε να κόβει όλες τις αποδείξεις για να δείξει τι καλός επιχειρηματίας είναι… Το βράδυ που έκλεισε το κατάστημα, ο υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών φεύγοντας λέει στον Έλληνα μαγαζάτορα: «Τα λέμε πάλι αύριο το πρωί…»
Ο Έλληνας, για να «προστατεύσει» και άλλους στην περιοχή, άρχισε αμέσως τα τηλέφωνα στους κολλητούς του λέγοντας ότι του έχει πάει το Βελγικό ΣΔΟΕ και ότι θα έπρεπε να κόβουν και αυτοί αποδείξεις για να μην φάνε πρόστιμο… Κάποιος από τους ανθρώπους που τηλεφώνησε ρώτησε τον Έλληνα μαγαζάτορα τι ακριβώς του είπε ο υπάλληλος του Βελγικού ΣΔΟΕ. Ο Έλληνας απάντησε: «Μου είπε ότι θα έρχεται μια βδομάδα συνεχώς για να παρακολουθεί πώς πάω σαν επιχείρηση».
Και τότε ο Έλληνας μαγαζάτορας έμαθε τα δυσάρεστα νέα… Του λέει ο κολλητός του: «Το ΣΔΟΕ θέλει να δει τον τζίρο που έκανες αυτή τη βδομάδα που έκοψες όλες τις αποδείξεις. Μετά θα κάνει αναγωγή για να βρει τον ετήσιο τζίρο πολλαπλασιάζοντας επί 52 βδομάδες. Στο τέλος θα πολλαπλασιάσει επί 3 και με χρήση κάποιων συντελεστών θα σου υπολογίσει το τζίρο της τριετίας που λειτουργείς το κατάστημα. Οι φόροι που θα πληρώσεις θα υπολογιστούν με βάση αυτόν τον εκτιμώμενο τζίρο της τριετίας…». Ο Έλληνας μαγαζάτορας δεν πίστευε στ’ αυτιά του... Ρωτάει λοιπόν τον κολλητό του: «Τι μου προτείνεις να κάνω;» Και η απάντηση του κολλητού του ήταν: «Κλείσε το σουβλατζίδικο και εξαφανίσου απόψε!»
Αυτό ακριβώς έκανε ο Έλληνας «μαγαζάτορας»… Δεν υπήρξε επόμενη μέρα ελέγχου. Έκλεισε το κατάστημα εκείνο το βράδυ και επέστρεψε στην Ελλάδα.

Παναγιώτης Παγκάκης, οικονομολόγος
Τ.Ο Καρδίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια :