Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΒΑΖΑΜΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: ΠΟΙΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΨΕΥΤΟ – ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: EΣΕΙΣ! (ΜΕΡΟΣ Ι)

kapa
Ειδική σχέση φαίνεται να έχει η εταιρεία δημοσκοπήσεων KΑΠΑ Research με τον Δήμο Αθηναίων επί δημαρχίας Καμίνη.
Eιδική σχέση όμως φαίνεται να έχουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων με όλο το Ελληνικό δημόσιο.
Κατά πως φαίνεται, συγκεκριμένες εταιρείες λαμβάνουν δουλειές είτε από το ελληνικό δημόσιο, είτε από Δήμους, και δεν μένει παρά να έρθουν στο φως, τα στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν ειδικές σχέσεις οι οποίες διαμορφώνονται ανάμεσα σε πολιτικά πρόσωπα, πολιτικούς φορείς, εταιρείες δημοσκοπήσεων και μιντιακά συγκροτήματα και μάλιστα στην εποχή του μνημονίου, δηλαδή στην εποχή της σφοδρής ...................
οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.
Ο Δήμος Αθηναίων Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών μονάδων Ο.Τ.Α. με το διακριτικό τίτλο « ΔΑΕΜ Α.Ε.» υπέγραψε με την  εταιρεία «ΚΑΠΑ RESEARCH A.E.», το οικονομικό έτος 2012,  τρεις συμβάσεις με τα εξής αντικείμενα:
1)Σύμβαση Υποστήριξης και Λειτουργίας της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων με τίμημα 18.880 ευρώ + ΦΠΑ  και διάρκεια τριών μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.
2)Σύμβαση Μελέτης και Οργάνωσης των Λειτουργικών Διαδικασιών και Μηχανογράφησης Κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου με τίμημα 18.880 ευρώ + ΦΠΑ και διάρκεια δύο μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.
 3)Σύμβαση Υποστήριξης και λειτουργίας της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων με τίμημα 19.780 ευρώ + ΦΠΑ. με την προϋπόθεση η εταιρεία να λειτουργήσει πιλοτικά το έργο για δύο μήνες.
Το συνολικό ποσό των συμβάσεων είναι 70.774 ευρώ, εξοφλήθηκε ποσό 64.485 ευρώ και υπολείπεται προς εξόφληση  ποσό των  6.289 ευρώ. 
Αυτά τα λίγα βρήκαμε στην περιήγησή μας το διαδίκτυο και στο “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”για την Αθήνα επί Καμίνη.
Ας μιλήσουμε για την διαπλοκή στο δημόσιο όμως.
Τη χρονική περίοδο  2010-2013 εταιρείες δημοσκοπήσεων όπως οι ALCO, GPO, ΚΑΠΑ RESEARCH, MARC, METRON ANALYSIS και MRB, έλαβαν εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, σε μία συγκυρία σκληρής λιτότητας, όπως εξάλλου είχε αποκαλύψει η “Εφημερίδα των Συντακτών” τον Οκτώβρη του 2013 (Δείτε ΕΔΩ). Τα στοιχεία  δίνουν μια πρώτη εικόνα για το συνολικό μέγεθος των έργων που ανέλαβε κάθε μία από τις παραπάνω εταιρείες και από τα χρήματα που εισέπραξε ή δέσμευσε από το ελληνικό δημόσιο και το ΕΣΠΑ. Πρωταθλήτρια στα έργα και στις εισπράξεις εμφανίζεται η εταιρεία Kapa Research και ακολουθούν η MRB, η GPO και η Metron Analysis και μετά οι MARC, VPRC, ALCO και Public Issue, οι εισπράξεις των οποίων φθάνουν τις μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με την διαύγεια για την τετραετία 2010 – 2013 κάθε εταιρεία έλαβε τα εξής ποσά:
 Η ΚΑΠΑ RESEARCH, έχει λάβει το ποσό των 3.126.900 ευρώ.
 Η MRB το ποσό των 877.423 ευρώ
 H GPO 395.003 ευρώ
 Η Metron Analysis 273.574 ευρώ
 Η Marc 82.650
 Η VPRC 55.500 ευρώ
 H ALCO 50.677
 Η Kapa Research, η οποία δημοσιοποίησε τα πρόσφατα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε για την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής» έλαβε για την αποπεράτωση του έργου με τίτλο “Υγειονομικός Χάρτης: Διοικητική και συντονιστική υποστήριξη” που ανέλαβε από το ΚΕΕΛΠΝΟ στις 21 Απριλίου 2010, περίπου 3 εκατ. ευρώ. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επίσης ανέθεσε τον Δεκέμβριο του 2010 στην ίδια εταιρεία δημοσκοπήσεων τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου 1520 με πρόχειρο διαγωνισμό και ετήσιο αντίτιμο 30.000 ευρώ, ενώ ακόμη η ίδια εταιρεία ανέλαβε το έργο “Έρευνα Ικανοποίησης Πελατών” των ΕΛΤΑ στις 5 Ιουλίου του 2013 έναντι του ποσού των 36.900 ευρώ.
Άξιο λοιπόν να διερωτόμαστε σήμερα: “Πως είναι δυνατόν εταιρείες δημοσκοπήσεων που λαμβάνουν τέτοιου μεγέθους έργα από το ελληνικό δημόσιο με συγκεκριμένες κυβερνήσεις να δυσαρεστήσουν εν τέλει τους… πελάτες τους;”

Δεν υπάρχουν σχόλια :