Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΕΣΚΑΣΕ ΤΩΡΑ: ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΠΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΖΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ DAIMLER ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΚΗ – ΓΙΑΝΝΟΥ ΣΤΟ ΑΜΥΝΑΣ! ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ…

germany_da_14695119-thumb-large

Μίζες που ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια φαίνεται ότι διακινήθηκαν στο πλαίσιο της προμήθειας οχημάτων από τη γερμανική εταιρία DAIMLER και οι εισαγγελείς διαφθοράς άσκησαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος επτά προσώπων που φέρονται να πρωταγωνίστησαν στο επίμαχες παράνομες πληρωμές.
Κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων ειναι κρατικοί αξιωματούχοι, Γερμανοί υπάλληλοι της εταιρίας DAIMLER και ο εκπρόσωπος της στην Ελλάδα.
Από την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησαν οι εισαγγελικοί λειτουργοί προέκυψε ότι κατά την προετοιμασία υπογραφής και εκτέλεσης των επίμαχων συμβάσεων την περίοδο υπουργείας στο Εθνικής Άμυνας των Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου διακινήθηκαν εκατομμύρια ευρώ από το 2001 και έπειτα, σε κρατικούς αξιωματούχους. Οι δωροδοκίες, σύμφωνα με την κατηγορία, έγιναν από διευθυντικά στελέχη της γερμανικής εταιρίας με τη μεσολάβηση Ελλήνων μεσαζόντων προκειμένου οι αξιωματούχοι να προωθήσουν στην ιεραρχία τις επίμαχες συμβάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην προσπάθεια τους να κρύψουν τα ίχνη του βρώμικου χρήματος έκαναν χρήση εταιρικών λογαριασμών, οι οποίοι ωστόσο ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα προκειμένου να μη συνδέονται απευθείας με την DAIMLER.
Επίσης, όπως διαπιστώθηκε η γερμανική εταιρία διατηρούσε μαύρα ταμεία με μετρητά για τις παράνομες πληρωμές, ενω χρησιμοποιήθηκαν ακόμα εξωχώριοι τραπεζικοί λογαριασμοί, παραπλανητικές τιμολογήσεις καθώς και τρίτοι διαμεσολαβητές.
 Σε βάρος των επτά κατηγορουμένων ασκήθηκαν διώξεις για:
- Δωροδοκία υπαλλήλου σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περι καταχραστών του δημοσίου που επισύρει ποινή μέχρι ισόβιας κάθειρξης.
- Δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περι καταχραστών του δημοσίου.
- Νομιμοποίηση εσόδων απο εγκληματική δραστηριότητα.
Οι μέθοδοι των δωροδοκιών αποκαλύφθηκαν και μέσα απο στοιχεία που έλαβε η δικαιοσύνη μέσω δικαστικής συνδρομής από τις άρχισε των ΗΠΑ. Ανάμεσα στα στοιχεία αυτά υπάρχει και εσωτερική αλληλογραφία στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται συνομιλίες για τις δωροδοκίες. Μέσα από την αλληλογραφία φέρεται να προκύπτει το εύρος του συστήματος διαπλοκής που είχε σχηματιστεί γύρω από τις προμήθειες των εξοπλισμών την περίοδο εκείνη. Χαρακτηριστικά μάλιστα στέλεχος της DAIMLER σε εσωτερικό σημείωμα φέρεται να παραδέχεται ότι οι διασυνδέσεις με πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους στην Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για το κλείσιμο μεγάλων παραγγελιών ιδιαίτερα στις ένοπλες δυνάμεις.
 Οι επίμαχες συμβάσεις συνολικού κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ αφορούν:
- Την προμήθεια 2000 στρατιωτικών οχημάτων Mercedes 290 GD1 1/4T, ανταλλακτικών, συγκροτημάτων και συλλογών ειδικών εργαλείων συντήρησης με δικαίωμα προαίρεσης για την επιπλέον προμήθεια 2480 οχημάτων για τις ανάγκες του ΓΕΣ (σύμβαση 015Α/97). Με συνολικό κόστος 96 εκ. Ευρώ.
- Την προμήθεια 224 οχημάτων Mercedes 290 GD1 1/4T, 111 οχημάτων τύπου Unimog, 21 ρυμουλκούμενων βαρέως τύπου, με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον προμήθεια μέχρι 111 ρυμουλκούμενων ελαφρού τύπου προς κάλυψη αναγκών σε οχήματα του προγράμματος Β ράση ΕΡΜΗΣ (Σύμβαση 19Α/2000) με κόστος 30 εκ. Ευρώ.
- Την προμήθεια 88 λεωφορείων τύπου OHL 1829/63, 49+1 θέσεων με δικαίωμα προαίρεσης για 32 επιπλέον λεωφορεία (Σύμβαση 013Α/98).

Δεν υπάρχουν σχόλια :