Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΣΑΡΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ….”ΣΚΟΥΠΑ” ΣΤΗΝΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ! ΤΑ ΝΕΑ-ΜΕΤΡΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ…”ΕΚΤΕΛΟΥΝ” ΜΕ ΝΕΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΛΕΝΕ “ΟΧΙ” ΣΤΗΝ 13Η ΣΥΝΤΑΞΗ! ΒΟΜΒΑ ΣΤΟΝ ΦΠΑ! ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΣ Ή ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;

taxes

Το ταμείο είναι άδειο άρα με κάποιο τρόπο πρέπει να γεμίσει… Φυσικά καταλάβατε… πώς πρέπει να γεμίσει; Αδειάζοντας οι δικές μας τσέπες. Όπως σημειώνουν οι πηγές του ρεπορτάζ, τα μέτρα που στέλνει η Αθήνα στους Θεσμούς για την ενδιάμεση συμφωνία ώστε να ανοίξει άμεσα η κάνουλα της χρηματοδότησης και να πάρει ανάσα η χώρα από την ασφυξία που επέβαλαν οι δανειστές περιλαμβάνουν μονάχα αυξήσεις φόρων και μειώσεις αποδοχών.
Κάπως έτσι έπεσε στο τραπέζι η μείωση των επικουρικών συντάξεων για όσους παίρνουν άνω των 300 ευρώ.
Φαίνεται ότι δεν θα δοθεί φέτος τουλάχιστον η 13η σύνταξη σε όσους έχουν αποδοχές μέχρι 700 ευρώ.
Αυξάνονται οι συντελεστές του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες, ωστόσο οι αυξήσεις δεν θα αφορούν σε φάρμακα και τρόφιμα.
Μια σειρά από φόροι έρχονται στον τουρισμό και έτσι:
Σε νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων έρχεται φόρος 1 ως 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση
6% φόρος σε 23 νησιά σε επιχειρήσεις ένδυσης, υπόδησης, έργων τέχνης και κοσμηματοπωλεία
Φόρος 3% σε μπαρ εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα των νησιών με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων από 1η Απριλίου ως 31 Οκτωβρίου
Στα νησιά αυτά οι συναλλαγές από 70 ευρώ και άνω θα γίνεται μόνο με κάρτες.
Τι αλλάζει στη φορολογία

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο τραπέζι μπαίνει η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, από 10% στο 13% για τα αυτοκίνητα άνω των 1.920 κυβικών, πισίνες και σκάφη. Η ελληνική πλευρά φέρεται να εξετάζει την πιθανότητα να συνδεθεί με την εργοστασιακή αξία και όχι τα κυβικά, ωστόσο, ο στόχος για άμεση συμφωνία ίσως πάει πίσω και αυτή την πρόταση.Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αλλά από τον Ιούνιο, ίσως μπει στο τραπέζι και ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ. Η Αθήνα, όπως φαίνεται, δεν απορρίπτει την ιδέα ενός συντελεστή 15% με εξαίρεση τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία.
Νέα μορφή συλλογικών συμβάσεων
Αναφορικά με τα εργασιακά, η Αθήνα εκτιμά ότι η επαναφορά συλλογικών συμβάσεων δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος, θα έχει, όμως αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα.Ο στόχος, πάντως, δεν είναι η επιστροφή στο παλαιό καθεστώς, αλλά μια νέα μορφή συλλογικής σύμβασης και με βάση αυτό θα δοθεί ένα σχέδιο στο Ilo και τον ΟΟΣΑ, σύμφωνα με σχετικό άρθρο.
Δεν «αγγίζουν» το ασφαλιστικό – Ανατροπές σε πρόωρες συντάξεις και 13η σύνταξη
Πάντως, για την κυβέρνηση διαφαίνεται ότι το θέμα «ταμπού» είναι το ασφαλιστικό για το οποίο υπάρχουν στόματα ερμητικά κλειστά και κυβερνητικά στελέχη δεν το… αγγίζουν. Στον αντίποδα, όμως, η Αθήνα εμφανίζεται δεκτική στο ενδεχόμενο να υπάρξουν παρεμβάσεις για τις πρόωρες συντάξεις. Εξετάζεται μεν η κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με τον «πήχη» να ορίζεται στα 60 χρόνια, αλλά για τα «υψηλά κλιμάκια» υπαλλήλων, όπως τραπεζοϋπάλληλοι, ΔΕΚΟ κλπ.Η μη καταβολή της 13ης σύνταξης, ωστόσο, παραμένει στο τραπέζι με την Αθήνα να μην αποκλείει την πιθανότητα να μην προχωρήσει στην επαναφορά της ή αν το κάνει να μην είναι στο 100%.«Δεν θα τινάξουμε τη διαπραγμάτευση στον αέρα. Πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Ναι» στην παραχώρηση του 51% ΟΛΠ και ΟΛΘ – «Οχι» για ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ
Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, η κυβέρνηση εξακολουθεί να λέει «Οχι» στην πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ, ωστόσο, ίσως να υπάρξει συμβιβασμός αναφορικά με τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης.Το πρακτορείο Reuters, μάλιστα, μεταδίδει ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να πει «ναι» στην αποκρατικοποίηση ΟΛΠ και ΟΛΘ.Σε κάθε περίπτωση, από την Αθήνα εξακολουθούν να τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει αρκετούς συμβιβασμούς, ενώ, οι εταίροι συνεχίζουν να λένε διαφορετικά πράγματα εντός και εκτός γραφείων.
«Αγκάθι» οι πλειστηριασμοί
Όπως όλα δείχνουν μεγάλο «αγκάθι» εξακολουθούν να είναι οι πλειστηριασμοί. Η προσέγγιση της ΕΚΤ είναι πως εάν παραμείνει το υπάρχων καθεστώς θα δημιουργηθεί πρόβλημα στις τράπεζες, ωστόσο, η ελληνική πλευρά εκτιμά πως αυτό θα συμβεί μόνο εάν υπάρξει απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που θα αποφασιστεί στο υπουργικό συμβούλιο.
Ελεγχος όλων των Ελλήνων σε βάθος δεκαετίας
Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει έλεγχο σε εισοδήματα και δηλώσεις των Ελλήνων σε βάθος δεκαετίας.
Το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το οικονομικό επιτελείο να πραγματοποιήσει αλγορυθμικούς ελέγχους σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή, ελέγχους κινήσεων λογαριασμών παράλληλα με τις δηλώσεις εισοδημάτων.Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία όσοι «πιαστούν» θα κληθούν να δηλώσουν οικειοθελώς τα χρήματά τους, ενώ, αδιευκρίνιστο παραμένει το ποσοστό του φόρου που θα κληθούν να καταβάλουν. Η κυβέρνηση αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε ένα πάγιο της τάξης του 15% ή σε φόρο ανάλογα με τη φορολογική βαθμίδα.
Δυσκολίες στη Λίστα Λαγκάρντ
Αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ πρόθεση είναι να υπάρξει διασταύρωση με συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος, ωστόσο, διαπιστώνεται η δυσκολία για να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις, καθώς, υπάρχει ζήτημα παραγραφής.
Ανεξάρτητη αρχή η ΓΓΔΕ – Πως θα λειτουργεί
Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μετατρέπεται σε ανεξάρτητη αρχή η οποία θα λογοδοτεί στην Βουλή.Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να είναι αυτόνομη υπηρεσία, αλλά να χρεώνονται άλλοι το πολιτικό κόστος.Η ΓΓΔΕ θα ελέγχεται από μια διακομματική επιτροπή στη Βουλή. Η επιτροπή θα ορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο και εκείνο θα αποφασίζει για τον επικεφαλής. Παράλληλα, μια ελεγκτική επιτροπή θα ελέγχει το ΔΣ.Το προσωπικό θα προέρχεται από τις εφορίες, ωστόσο, για τα μισθολογικά δεν υπάρχουν λεπτομέρειες, παρά το γεγονός ότι οι εταίροι πιέζουν να καταργηθεί η προσωπική διαφορά.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός των ομάδων που θα συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση και τονίστηκε η ανάγκη να υπάρχει άμεση ροή πληροφόρησης μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας.
Η διαδικασία θα είναι η ακόλουθη:
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Brussels Group, ο Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώνει τον Γιάνη Βαρουφάκη και εκείνος θα ενημερώνει, με τη σειρά του, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Παράλληλα, θα υπάρχει εντός των συνεδριάσεων πρακτικογράφος, ο οποίος θα στέλνει κάθε ώρα από ένα email στον υπουργό Οικονομικών για να ενημερώνει εκείνος την πολιτική ομάδα.
Τι λέει το υπουργείο Οικονομικών
Με μια ανακοίνωση τα ξημερώματα της Πέμπτης, το υπουργείο Οικονομικών έκανε γνωστή τη δική του θέση σε σχέση με όσα ακούγονται για το ΦΠΑ στα νησιά, τα εργασιακά και όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στις λεγόμενες “κόκκινες γραμμές”. Οι οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο, παραμένουν.
Αναφέρει λοιπόν η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών: Η κυβέρνηση πράγματι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, και επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία, ώστε η διαπραγμάτευση να οδηγήσει άμεσα σε μια έντιμη, ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup και, κατόπιν, σε μια συμφωνία-συμβόλαιο με τους εταίρους μας που θα αφορά την μετά τον Ιούνιο εποχή και την πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, π.χ. ο ΦΠΑ στα νησιά κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου (όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Οικονομικών και από το βήμα της Βουλής), οι επικουρικές συντάξεις, η απόρριψη από την κυβέρνηση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και, βεβαίως, τα εργασιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :