Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EYROGROUP ΓΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



anastasiadiseurogroup
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από χθες το βράδυ στην Κύπρο, για το φλέγον ζήτημα των καταθέσεων. Στην σχετική με το θέμα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, αποφασίστηκε να μπει φόρος 15,6% (από 9,9% που προέβλεπε η πρώτη απόφαση) σε καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ, για να βρεθούνε τα 5,8 δις που λείπουνε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα! Ιδού η απόφαση, η οποία προτρέπει την κυπριακή κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να εφαρμοστεί τάχιστα: «Το Eurogroup συνεχίζει να έχει την άποψη ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους μεγαλοκαταθέτες και επαναλαμβάνει ότι είναι σημαντικό να εγγυηθούν πλήρως οι καταθέσεις κάτω των 100.00 ευρώ».
Πρόκειται βεβαίως για φωτογραφική απόφαση, η οποία ξεκάθαρα αφορά τις ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο, εφόσον πολύ λίγοι Κύπριοι έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ! Κι εδώ το κρίσιμο ερώτημα, είναι τι θα κάνει πλέον η Μόσχα. Η πρώτη αντίδρασή της, ήταν ιδιαιτέρως σκληρή. Δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός Ν. Μεντβέντεφ: «Σε περίπτωση κατάσχεσης των καταθέσεων η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις σε ότι αφορά στις σχέσεις της με την Κύπρο. Η Ρωσία θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Κύπρο αλλά εάν αυτές δεν καταλήξουν τότε η μόνη επιλογή που απομένει θα είναι η επανεξέταση του πλαισίου σχέσεων με την Κύπρο. Η απόφαση του Εurogroup είναι ξεκάθαρη περίπτωση κατάσχεσης ξένων χρημάτων. Τέτοια συνέβαιναν μόνο επί ΕΣΣΔ. Η απόφαση προέρχεται από συγκεκριμένες χώρες».
Η συνέχεια της ρωσσικής αντίδρασης θα υπάρξει σήμερα, με την τηλεφωνική συνομιλία που θα έχει ο πρόεδρος της Κύπρου και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσσος πρόεδρος αναμένεται να απαιτήσει να μην πειραχθούν οι καταθέσεις των Ρώσσων, καθώς και των νομικών προσώπων που ελέγχονται από Ρώσσους. Είδομεν…

Δεν υπάρχουν σχόλια :