Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ;



ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ:

Αγαπητοί συναγωνιστές

Θα ήθελα να αναφερθώ σ’ ένα θέμα, με τρόπο που πιθανότατα θα διαφωνείτε, ευελπιστώντας όμως στη δημοσίευση της επιστολής. Αφορά το ρόλο που παίζει η Ρωσία στον σύγχρονο κόσμο και ειδικότερα τη θέση της για το ελληνικό ζήτημα.

Θα ήθελα να κάνω μια μικρή αναδρομή στο πρόσφατο μνημονιακό παρελθόν. Τον Φεβρουάριο του 2010, στις παραμονές του μνημονίου, ο Jeffrey είχε επισκεφθεί την Μόσχα. Αργότερα, όπως μάθαμε από κάποιο πρόσωπο ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο και με μεγάλη έφεση στα… παραμύθια (τον Ιβάν Σαββίδη, «αναμορφωτή» -ή καταστροφέα;- του ιστορικού ΠΑΟΚ), ο πρόεδρος Πούτιν πρότεινε στον Jeffrey να δώσει στην Ελλάδα ένα δάνειο με ευνοϊκούς όρους, προκειμένου να μην πέσει στα νύχια του ΔΝΤ και ο Jeffrey του μιλούσε για την… πράσινη ανάπτυξη. Βέβαια, αυτή είναι η μαρτυρία ενός ιδιώτη, ο οποίος δεν ήταν παρών στη συνάντηση.

Ωστόσο, υπάρχει καταγεγραμμένη δήλωση του προέδρου της Ρωσίας και δεξιού χεριού του Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που προέτρεπε τον Jeffrey να απευθυνθεί για βοήθεια στο… Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την… Παγκόσμια Τράπεζα. Θυμίζω τη δήλωση εκείνη:

«Συναντήθηκα μόλις με τον Έλληνα πρωθυπουργό και του συνέστησα να απευθυνθεί στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα για να λύσει τα προβλήματα του ελληνικού κράτους».

Φεύγω από το παρελθόν κι έρχομαι στο σήμερα. Πριν από λίγες ημέρες, στις 2 Ιουνίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παραχώρησε μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg, στην οποία είπε τα εξής «καταπληκτικά» για το ελληνικό ζήτημα:

«Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα πετύχει το καλύτερο στις συνομιλίες της με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και φυσικά τη Γερμανία», προσθέτοντας με νόημα, ότι «Μόσχα και Ουάσιγκτον συνεργαζόμαστε εκεί, όπου τα συμφέροντά μας συμπίπτουν».

Χθες, ημέρα κατά την οποία έγινε μια τηλεφωνική συνομιλία άγνωστου περιεχομένου, μεταξύ Τσίπρα-Πούτιν και αμέσως μετά απ’ αυτήν, ένας ακόμη Ρώσος υπουργός, ο Αντόν Σιλουάνοφ των Οικονομικών, έκανε δήλωση για το ελληνικό ζήτημα:

«Η Ελλάδα μαζί με την ΕΕ πρέπει να βρουν την σωστή λύση για να καταφέρει η χώρα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της εφαρμόζοντας παράλληλα και τις μεταρρυθμίσεις».

Μετά απ’ όλα αυτά, το συμπέρασμά μου είναι ότι η Γιάλτα ζει και βασιλεύει και στις ημέρες μας!

(ΥΓ): Αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο, να έχουν καταλάβει οι Ρώσοι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις επιχειρούν να τους χρησιμοποιήσουν για εσωτερική κατανάλωση και μόνον, και να αντιδρούν καθ’ αυτόν τον τρόπο…

Δ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια :