Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΠΑΡΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ... ΤΟ EYROGROUP ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Σε κατάσταση έκτακτου συναγερμού βρίσκεται από χθες το απόγευμα το εγχώριο πιστωτικό σύστημα καθώς η ανησυχητική κλιμάκωση που σημειώνουν οι εκροές καταθέσεων πυροδότησε εξελίξεις τόσο στην Αθήνα όσο και στην έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη.


Μόνο χθες οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν στο 1 δις. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό για την περίοδο μετά την 20η Φεβρουαρίου, όταν η Αθήνα και οι πιστωτές συμφώνησαν την τετράμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα στις τράπεζες περιμένουν κλιμάκωση των εκροών αύριο καθώς υπάρχουν προγραμματισμένα σημαντικά αιτήματα για απόσυρση καταθέσεων.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες χθες το απόγευμα συνεκλήθη έκτακτη σύσκεψη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη με το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ενώ αργά το βράδυ ο Διοικητής της ΤτΕ Γ.Στουρνάρας υπέβαλε έκτακτο αίτημα στην ΕΚΤ για παροχή επιπλέον ρευστότητας μέσω ELA.

Από την αρχή της εβδομάδας οι εκροές ξεπερνούν τα 3 δις. ευρώ, καθώς χθες, από το σύστημα έφυγαν καταθέσεις ύψους 1 δις. ευρώ χθες, 900 εκατ. ευρώ προχθές, 700 εκατ. ευρώ την Τρίτη ενώ την Δευτέρα οι εκροές είχαν διαμορφωθεί στα 500-600 εκατ. ευρώ.

Η ανησυχία των τραπεζών κλιμακώνεται από το γεγονός ότι οι εκροές των τελευταίων τεσσάρων ημερών έχουν απορροφήσει το άνοιγμα της ρευστότητας του ELA στο οποίο προέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε την ΤτΕ να υποβάλει χθες βράδυ έκτακτο αίτημα για επιπλέον παροχή ρευστότητας, αίτημα που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα από έκτακτο Δ.Σ της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Κάποιες πρώτες πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους μιλούν για αίτημα παροχής επιπλέον 3 δισ. ευρώ όταν προχθές είχε εγκριθεί ποσό 1,1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα πάντως με το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του ELA, η ΕΚΤ μπορεί να δώσει ρευστότητα αν χρειαστεί ακόμα και νωρίτερα από την προκαθορισμένη ημερομηνία. Μέχρι σήμερα η παροχή ρευστότητας μέσω ELA εγκρίνεται από την ΕΚΤ, σε εβδομαδιαία βάση και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη.

Reuters: άγνωστο αν θα ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα

Ενδεικτικό του κλίματος είναι δημοσίευμα του Reuters χθες το απόγευμα σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ ενημέρωσε το Eurogroup ότι δεν είναι σίγουρη για το αν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανοίξουν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι αξιωματούχοι είπαν ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup για την Ελλάδα, ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ ρώτησε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανοίξουν αύριο. Ο Κερέ απάντησε: «Αύριο ναι. Για τη Δευτέρα δεν ξέρω».

Ερωτηθείς σχετικά, και ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε το δημοσίευμα.
Συνάντηση Δραγασάκη με τραπεζίτες

Μάλιστα η έκτακτη ρευστότητα φέρεται ότι ήταν και το αντικείμενο σύσκεψης που είχε νωρίτερα την Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με τους τραπεζίτες.
Στην ίδια σύσκεψη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ενημέρωσε τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμβιβασμός για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015, σημειώνοντας ότι οι διαφορές είναι πλέον μικρές.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, για το 2016, η απόσταση που χωρίζει την ελληνική πρόταση από την αντίστοιχη των δανειστών ανέρχεται σε μόλις 0,5% του ΑΕΠ. Ο αντιπρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να βρεθεί λύση και να κλείσει η συμφωνία. Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε στους τραπεζίτες ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα διεκδικεί μία συνολική λύση για το χρέος, ενώ έχει ήδη υποβάλλει αίτημα για τη μετακύλιση των αποπληρωμών προς την ΕΚΤ με τη μεταφορά των σχετικών ομολόγων, ύψους 27 δισ. ευρώ, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Σχέδιο φυγής κεφαλαίων καταγγέλλει η κυβέρνηση

Το εκρηκτικό τραπεζικό κοκτέηλ συμπλήρωσαν χθες βράδυ οι καταγγελίες της κυβέρνησης για σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης, 

Σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο εκδόθηκε καθώς συνεχίζονται οι μεγάλες εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες υποστηρίζεται ότι «κύκλοι» που δεν κατονομάζονται επενδύουν στον «φόβο του λαού» ενώ «αυτές οι τακτικές είναι βούτυρο στο ψωμί των δανειστών που θέλουν να εκβιάσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση».

«Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται», προστίθεται. «Ο λαός μας ξέρει ποιοι ματώνουν για τα συμφέροντα του και ποιοι παίζουν άθλια παιχνίδια. Η προσπάθεια αυτών των κύκλων θα πέσει στο κενό. Θα προσκρούσει στην ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά και του λαού. Το μόνο όπλο που θα ήθελαν να έχουν είναι ο φόβος του λαού μας. Άλλα δεν...».
Κώστας Παπαγρηγόρης

Πηγή:www.reporter.gr
reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :