Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

“ΚΟΥΡΕΜΑ” ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ: ΠΟΣΟ ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ DEAD LINE ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓHΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ-ΥΠΑΡΚΤΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ

neokourema-800x496 (1)


Bail in και απώλεια θυγατρικών στο εξωτερικό οι δραματικοί κίνδυνοι για τις τράπεζες αν μείνουν μεγάλο διάστημα κλειστές
Ο κίνδυνος να υπάρξει bail in στην Ελλάδα και στις τράπεζες είναι όχι απλά υποθετικός αλλά ρεαλιστικότατος αν δεν υπάρξει συμφωνία και για μεγάλο διάστημα ο τραπεζικός κλάδος μείνει σε καθεστώς capital controls.
Οι τράπεζες ακόμη διαθέτουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ανεκτούς.
Όμως αν η χώρα διολισθήσει στο χάος, τα NPLs τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα εκτιναχθούν από 108 στα 120 με 125 δισεκ. αυτό συνεπάγεται 57% με 58% προβληματικά δάνεια και υγιή 89 δισεκ.
Αυτό ονομάζεται οικονομική πανωλεθρία, σημαίνει καταστροφή.
Τα NPLs είναι ο μηχανισμός αποτυχίας όχι μόνο των τραπεζών αλλά και της ασκούμενης πολιτικής.
Αν η χώρα χρεοκοπήσει οι τράπεζες με έκθεση σε ελληνικό κίνδυνο (13,5 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία, ομόλογα και δανεισμός των τραεπζών στο κράτος) θα υποχρεώσει τις τράπεζες σε τεράστιες ζημίες.
Η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενταφιάζει την οικονομική της πολιτική με δραματικά αυξανόμενα NPLs αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει.
Αν καταρρεύσουν οι τράπεζες τότε θα καταρρεύσουν και κεφαλαιακά και τότε, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του bail in όπου οι ιδιώτες μέτοχοι αν δεν ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες καταστρέφονται.
Το ΤΧΣ θα υποστεί dilution τεράστιας κλίμακας άρα θα χάσει σημαντικά κεφάλαια ενώ κινδυνεύουν και οι καταθέτες να κληθούν δηλαδή να καλύψουν τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.
Ο κίνδυνος του bail in θα ήταν η απόλυτη καταστροφή των τραπεζών, των ιδιωτών μετόχων και των καταθετών.

Υπάρχει και ένας άλλος σοβαρός κίνδυνος….θυγατρικές σε Βαλκάνια και Τουρκία

Οι κεντρικές τράπεζες των χωρών των Βαλκανίων της Τουρκίας ή της Κύπρου να αποφασίσουν να υφαρπάξουν τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών με στόχο να αποτρέψουν την μετάδοση της ελληνικής χρεοκοπίας στις χώρες τους.
Θα επαναληφθεί το κυπριακό προηγούμενο, που η Πειραιώς αγόρασε τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Όμως άλλο υποκαταστήματα και άλλο θυγατρικές.
Οι θυγατρικές έχουν αυτόνομη νομική μορφή και κεφαλαιακή επάρκεια και υπόκεινται στους εθνικούς κανόνες εποπτείας των χωρών που δραστηριοποιούνται.
Δεν είναι εύκολο να χαθούν θυγατρικές αλλά δεν είναι και αδύνατο, π.χ. να υποχρεώσουν τις ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν τις θυγατρικές τους.

Προσοχή

O κίνδυνος του bail in δεν είναι υποθετικός ή απλή κινδυνολογία.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :