Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ: ΕΠΙΔΟΜΑ Η ΣΥΝΤΑΞΗ, 9-13% ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ, 10% ΠΑΝΩ ΤΑ ΜΜΜ, ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ, ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ-ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ

euro-kammeno

Θύμα για ακόμη μια φορά ο έλληνας συνταξιούχος, που θα δει την πενιχρή του σύνταξη να γίνεται επίδομα, αν περάσουν τελικά από τους πιστωτές τα νέα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα αν εφαρμοστεί το μέτρο που αφορά την αύξηση της εισφοράς υγείας από το 4% στο 5% και η καθιέρωση εισφοράς 5% στις επικουρικές συντάξεις, πρακτικά αυτό σημαίνει πως σε μία «κλασική» για τους περισσότερους ηλικιωμένους σύνταξη των 600€, θα χαθούν 6€ το μήνα και με την εισφορά του 5% στην επικουρική σύνταξη, αλλά 7.5€. Δηλαδή σύνολο κοντά στα 13.5€ απώλεια το μήνα ( δηλαδή το χρόνο 162€ ) στο πορτοφόλι του, για τον συνταξιούχο, με τα 750€ ( κύρια και επικουρική σύνταξη).
Και αυτό μόνο με την τυπική «χασούρα» της μείωσης των συντάξεων, καθώς αν αναλογιστούμε και την αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά, καθημερινά προϊόντα διατροφής ( και όχι ταβέρνες, ποιος συνταξιούχος θα έχει λεφτά πια για φαγητό έξω;) τότε το πορτοφόλι προβλέπεται να είναι συνεχώς άδειο!

Oι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠA που προτείνει η ελληνική πλευρά θα φέρουν ανατιμήσεις έως και περίπου 9%, σε όλα τα συσκευασμένα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, καφέ, τσάι, κατεψυγμένα είδη, παγωτά, γλυκά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα, ψωμί του τοστ κ.λπ.).
Δηλαδή εάν μια τετραμελής οικογένεια ( ή ακόμη και ο ίδιος ο συνταξιούχος, που στις μέρες μας συντηρεί με τη σύνταξη του την οικογένεια των παιδιών του) ψωνίζει το μήνα από τα παραπάνω προϊόντα, πρέπει να βγάλει από το πορτοφόλι της σήμερα 300€, ενώ με το νέο ΦΠΑ 23%, το κόστος θα αυξηθεί 330€ το μήνα. Αυτό το ποσό, στη διάρκεια ενός έτους, αγγίζει το όριο ενός ολόκληρου βασικού μισθού, δηλαδή 360€ μόνο από την αύξηση του ΦΠΑ . Δηλαδή ένας μισθός λιγότερος!
Επίσης αν δεν υπάρχει αυτοκίνητο στην οικογένεια και οι δύο γονείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στις δουλείες τους ( αν μάλιστα εργάζονται και οι δύο!) με τα ΜΜΕ, τότε αυτομάτως θα υπάρξει αύξηση και στο καθημερινό κόστος των μεταφορικών, κατά 10%. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό, αν αναλογιστούμε πως μιλάμε για δύο ανθρώπους που βρίσκονται όλη την ημέρα στους δρόμους!
Από την άλλη πλευρά, τα νέα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης προβλέπουν μείωση του ΦΠA για τα βασικά και φρέσκα είδη διατροφής, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και το φυσικό αέριο από το 13% στο 11%.
Αυτό, αν και αρχικά ακούγεται καλό, στο τέλος, θα επηρεάσει ελάχιστα τον έλληνα εργαζόμενο και συνταξιούχο, καθώς κανείς δεν μπορεί να του υποσχεθεί πως θα πέσουν και τιμές στις υπηρεσίες αυτές.
Ο κακός χαμός θα γίνει στο καλάθι της νοικοκυράς
Αν υιοθετηθεί το κείμενο η αύξηση της εισφοράς Υγείας των συνταξιούχων θα οδηγήσουν σε μείωση των καθαρών αποδοχών του συνταξιούχου κατά 6 %. Aυτό σημαίνει ότι η επικουρική μπορεί εμμέσως να μειωθεί από 6 έως 26 ευρώ ενώ η κύρια από 4 έως 23 ευρώ το μήνα . Για παράδειγμα ο συνταξιούχος που εισπράττει 800 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 ευρώ επικουρική θα χάσει συνολικά 18 ευρώ . Ειδικοί εκτιμούν ότι η αύξηση των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε απώλεια του πραγματικού εισοδήματος του συνταξιούχου η οποία μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη από την απώλεια που θα έχει λόγω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές.
Αντίστοιχα ,η αύξηση της εισφοράς προς το ΙΚΑ κατά 3,9% ( το 1% αναλογεί στον εργαζόμενο) καθώς και η αύξηση της εισφορά των εργαζομένων στα επικουρικά ταμεία από 3% σε 3,5% θα μειώσει το καθαρό εισόδημα των μισθωτών κατά 1,5% το μήνα.
Για την κατάργηση της συνταξιοδότησης πριν από τα 62 είναι βέβαιο ότι κλείδωσε η εφαρμογή του μέτρου να αρχίσει από το 2015, (απόδοση έως το τέλος του χρόνου 60 εκ ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση συμφώνησε να ξεκινήσει από το καλοκαίρι η αύξηση των ορίων ηλικίας με στόχο την καθυστέρηση για ένα εξάμηνο της συνταξιοδότησης 10.000 ασφαλισμένων. Η αύξηση των ορίων ηλικίας θα ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια Δεν αποκλείεται όμως το 2015 να επιβληθεί και το ενισχυμένο πέναλτι ( μείωση σύνταξης 16%) για όσους επιλέξουν την αποχώρηση πριν από τα 62.
Η εξοικονόμηση δαπανών από τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων το 2016 υπολογίζεται στα 300 εκ ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζόμενων που θα παραμείνουν στο σύστημα αντί για 71 εκ. που υπολόγισαν οι δανειστές. Αν παραμείνουν 30.000 , η απόδοση μπορεί να φτάσει και τα 300 εκ. Ευρώ, συνεκτιμώντας όχι μόνο τη μείωση της δαπάνης για συντάξεις αλλά και τα έσοδα από εισφορές καθώς και τον επιπλέον φόρο που θα καταβάλει ο μισθωτός.
ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεν υπάρχουν σχόλια :