Το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς θα ήταν ένα γεγονός άνευ ουσίας, αφού ουδείς ασχολείται με το κόμμα που πλέον έχει ποσοστά και σοβαρότητα Βασίλη Λεβέντη. Όμως το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ έχει ακόμα εκπροσώπηση εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και με φόντο την προεδρική εκλογή, καθιστά τις εξελίξεις εντός του αποκόμματός αυτού τρόπον τινά σημαντικές.
Πέραν, λοιπόν, της εικόνας διαλύσεως που επικράτησε στο συνέδριο, με τους βουλευτές να απαιτούν την παραίτηση Κουβέλη, είδαμε και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Η απόφαση του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ ήταν η καταψήφιση του προτεινόμενου από την συγκυβέρνηση προέδρου της δημοκρατίας, όποιος και αν είναι αυτός.
Αυτό από την μία σηματοδοτεί μία στροφή της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως αυτό ελάχιστη σημασία έχει, αφού η ΔΗΜΑΡ έχει κάτω από 1%, καθιστώντας την αμελητέα πολιτική δύναμη ακόμα και αν μεταναστεύσει μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, όμως, αυτό σηματοδοτεί την απώλεια δέκα βουλευτών από τους υπολογισμούς του Αντώνη Σαμαρά. Θυμίζουμε πως το όνομα του Κουβέλη είχε περιληφθεί στην ονοματολογία για τον ΠτΔ, με την ελπίδα Σαμαρά να αθροίσει δέκα κουκιά στο ενεργητικό του.
Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ, η οποία ήρθε βεβαίως ύστερα από την αποδοχή από πλευράς των διεθνών τοκογλύφων του ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει ότι πλέον η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή καθίσταται όνειρο θερινής νυκτός για τον Σαμαρά, ο οποίος μετρά μέρες, έχοντας απομείνει παντελώς μόνος του με τον Βενιζέλο. Με αυτή την κίνηση, πλέον, αυτοί που αντιτίθενται στην προεδρική εκλογή γίνονται 122, χωρίς να μετράμε την στάση που θα κρατήσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, τα οποία σίγουρα έχουν φτάσει μέχρι του Μαξίμου, ο Σαμαράς δεν έχει καμία ελπίδα να εκλέξει πρόεδρο. Αναζωπυρώνονται έτσι τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ώστε να μετατεθεί η «καυτή πατάτα» της εξεύρεσης 180 βουλευτών στον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου