Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP ΖΗΤΑΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΞΕΧΝΑΕΙ ΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΑΕΙ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΣΑΝ ΤΗ ΓΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ PLAN B ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ…

kyvernisi

Έκτακτο Εurogroup στις 4 Μαΐου, το οποίο θα καταγράψει τη μέχρι τώρα πρόοδο στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πέμπτης αξιολόγησης επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να δοθεί «πάτημα» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση στην αποδοχή ελληνικών ομολόγων και να ανεβάσει την «οροφή» έκδοσης τριμήνων γραμματίων.
Η πληροφορία αυτή, η οποία μεταφέρθηκε στον Τύπο από ελληνική πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group, δεν επιβεβαιώνεται από κοινοτικές πηγές.
Η ελληνική πηγή εξήγησε ότι ο στόχος της Αθήνας είναι να υπάρξει μία αρχική συμφωνία επί των ώριμων θεμάτων και να συνεχιστούν αργότερα, μετά το Εurogroup στις 4 Μαΐου, οι συζητήσεις για τα υπόλοιπα ακανθώδη θέματα.
Σύμφωνα με την ίδια ελληνική πηγή, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στις 11.30 το πρωί της Πέμπτης, ώρα Βρυξελλών και συζητήθηκαν μακροοικονομικά θέματα, δημοσιονομικοί στόχοι και ιδιωτικοποιήσεις. Αργότερα, θα συζητηθούν και τα ζητήματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα και των κόκκινων δανείων.
Οι συζητήσεις έχουν προγραμματιστεί να συνεχιστούν έως και τις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ την Παρασκευή στο τραπέζι θα πέσουν τα ενεργειακά θέματα, τα φορολογικά και οι πολιτικές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Την Πέμπτη, επίσης, έγινε παράθεση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα από τις δύο πλευρές και συζητήθηκαν οι μακροοικονομικές προβλέψεις για τα πλεονάσματα έως το 2022.

Η ομάδα που εκπροσωπεί τους θεσμούς και τους δανειστές αποτελείται από επτά άτομα, δύο από την ΕΚΤ, δύο από το ΔΝΤ, δύο από την Κομισιόν, ένα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας(ESM) και για το κάθε θέμα προστίθεται και ένα τεχνικό κλιμάκιο, από αυτά που μέχρι πρότινος συνεδρίαζαν στην Αθήνα.
Την ελληνική ομάδα αποτελούν ο επικεφαλής της Γ.Χουλιαράκης (πρόεδρος ΣΟΕ), ο Φρ.Κουμεντάκης (οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού), ο Παν.Παυλόπουλος (σύμβουλος του πρωθυπουργού για ευρωπαϊκά θέματα), η Κ.Κιντίνη (οικονομική σύμβουλος του πρωθυπουργού), Ελ.Παπαδοπούλου (σύμβουλος του Ευ. Τσακαλώτου), ο Μ.Νικολακάκης από το γραφείο του Γ. Σταθάκη, και ο Δ.Λιάκος, γ.γ. του συμβουλίου διαπραγματευτικής πολιτικής.
Η ελληνική πηγή υποστήριξε πως μιλάνε επί συγκεκριμένου, έχουν προτάσεις και αν χρειαστεί θα μείνουν και παραπάνω.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ της La Stampa: “Αυτό είναι το Plan B για την Ελλάδα θα αλλάξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα την αντικαταστήσουν με…”

Το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας, La Stampa είναι αποκαλυπτικό… Το Βερολίνο και η Φρανκφούρτη έχουν έτοιμο το σχέδιο Β’ για την Ελλάδα το οποίο δεν θα μοιάζει με ό,τι έχει διαρρεύσει μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο περιλαμβάνει χρεοκοπία αλλά χωρίς έξοδο από το ευρώ, με την εισαγωγή ενός είδους μίνι – ελέγχων, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της «ανθρωπιστικής κρίσης» και ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζών.
Όμως υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια: Για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, γραφει η “La Stampa”, πρέπει να υπάρξει ή ριζικός ανασχηματισμός ή μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Υπάρχει επίσης σύμφωνα με την εφημερίδα, μια προθεσμία που τρομοκρατεί την ευρωζώνη και είναι η 12η Μαϊου η οποία πλησιάζει και προσθέτει: «Μετά από 3μήνες στα χέρια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν βρίσκεται ούτε ίχνος πρότασης».
“Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι μια σημαντική χώρα και από γεωστρατηγική πλευρά. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι για να είσαι μέλος της ευρωζώνης υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις. Ειδικά αν μετά από αυτή την εξανλτητική αναμέτρηση η Ελλάδα βγεί από το ευρώ, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα”, λέει γερμανός αξιωματούχος.
Η εφημερίδα καταλήγει: «Τα “γεράκια” απαντούν στις προκλήσεις των Ελλήνων με προκλήσεις. Το στοίχημα είναι ποιός θα δειλιάσει πρώτος».

Εδραιώνεται σιγά σιγά το GREXIT δια στόματος Ντάισελμπλουμ

Να που από ότι φαίνεται η λέξη grexit πάει να εδραιωθεί και μάλιστα δια στόματος Ντάισελμπλουμ.

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη για συμφωνία ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, και μάλιστα χωρίς υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές», ο πρόεδρος του Eurogroup και το ΔΝΤ φέρνουν στη συζήτηση το Grexit.
Τόσο ο επικεφαλής του Eurorgoup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, δήλωσαν ξεκάθαρα πως οι οργανισμοί τους έχουν εξετάσει όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου και ενός Grexit.
Ο πρόεδρος του Eurogroup προχώρησε σε μια κίνηση που δεν συνάδει με το ρόλο του. Μίλησε στο ολλανδικό κοινοβούλιο στη Χάγη λέγοντας πως ναι μεν «επιδιώκουμε μία σταθερή συμφωνία που θα οδηγήσει σε μέτρα μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη ήταν σαφής: «Εάν με ρωτάτε αν η Ολλανδία ή η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, τότε η απάντηση είναι “ναι”».
Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να διαψεύσει το δημοσίευμα του Der Spiegel ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκπονήσει εσωτερική έκθεση («non paper») για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δηλώνοντας σχετικά: «Πάντα εξετάζουμε διαφορετικά σενάρια για διαφορετικές χώρες, αυτό είναι μέρος της δουλειάς μας». Τόνισε πάντως πως η «βασική θέση» του ΔΝΤ παραμένει σταθερή -και αυτή είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη νομισματική ένωση, με δεδομένες τις πάγιες δεσμεύσεις της Αθήνας για παραμονή στο ευρώ.
Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε εκ νέου ότι το Ταμείο απαιτεί μία «σε βάθος συμφωνία» («comprehensive agreement»), προτού εκταμιευθούν χρήματα, τονίζοντας πως δεν αρκούν «μερικά μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :