Κυριακή 3 Μαΐου 2015

ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟ… ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΣΤΟ BRUSSELS GROUP – ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ «ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ» Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ – ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

690_4bb549f3-8de3-4af3-9346-dd90bb2eb861

Στα εργασιακά σκόνταψε το Brussels Group. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ «στύλωσαν τα πόδια» ζητώντας από την κυβέρνηση να μην νομοθετήσει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και να περικόψει τις συντάξεις.
Κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν ακατανόητη την επιμονή των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα δύο αυτά θέματα. Πρόσθεσαν, μάλιστα, ότι η επίμονη αυτή θέση εκφράστηκε παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν στα στελέχη του ΔΝΤ συγκριτικοί πίνακες από διάφορες χώρες στους οποίους αποτυπώνεται ότι η ανάπτυξη ευνοείται από τις συλλογικές συμβάσεις.
Το θέμα των συλλογικών συμβάσεων είναι κάτι παραπάνω από «κόκκινη» γραμμή για την Ελλάδα κατέληξαν οι κυβερνητικές πηγές.

Ωστόσο, η Αθήνα διατηρεί την αισιοδοξία της, καθώς εκτιμά ότι στα δημοσιονομικά μέτρα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, η οποία, πάντως, θα εξαρτηθεί από την πρόθεση των δανειστών να ξεκλειδώσουν χρηματοδοτικά εργαλεία. .
Η κυβέρνηση κρατά πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το αίτημα για εξομάλυνση της χρηματοδότησης και αμέσως μετά δεσμεύεται να νομοθετήσει τα μέτρα.
Ένα από αυτά είναι και ο ΕΝΦΙΑ και φαίνεται ότι παρότι ήταν μέχρι τώρα το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης μπορεί να αποδειχθεί και το μεγάλο ατού για να κλείσει η συμφωνία, καθώς είναι ένα μέτρο που εύκολα μπορεί να παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο, αφού είναι ήδη νομοθετημένο, είναι δοκιμασμένο σε απόδοση και με άμεσα αποτελέσματα, όπως άλλωστε ζητούν οι εταίροι.
Είναι, όμως, και ένα από τα αγκάθια για το εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς η προεκλογική της ρητορική στηρίχθηκε στην κατάργησή του. Ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίες για τον επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων θα συνεχίσει ο νέος ΕΝΦΙΑ.
Οι εταίροι έχουν δει με καλό μάτι αυτήν την κίνηση της κυβέρνησης και φαίνεται πως ετοιμάζονται και αυτοί να βάλουν νερό στο κρασί τους σε άλλα μέτρα που ζητούν, όπως η αύξηση του ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :