Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΑΣΜΟΥΣΕΝ: “ΜΗΝ ΤΟ ΚΟΥΡΑΖΕΤΕ! ΘΕΛΕΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ;; ΠΑΡΤΕ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!”
Αν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αποκτήσει επαρκή πρόσβαση στις αγορές ως το δεύτερο εξάμηνο του 2014, θα χρειαστεί και νέα βοήθεια, δηλώνει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιεργκ Άσμουσεν.
Ο Γ. Στουρνάρας έχει πει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές έστω και “δοκιμαστικά” το δεύτερο μισό του επόμενου έτους.
Όπως λέει ο Γ. Άσμουσεν οι εκλογές και η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία έχουν προκαλέσει καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για δημοσιονομική συνοχή στην ευρωζώνη.
«Ένας ταχύς σχηματισμός κυβέρνησης ασφαλώς θα βοηθούσε από ευρωπαϊκή άποψη, καθώς υπάρχουν στην Ευρώπη σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, όπως η τραπεζική ένωση» δηλώνει ο κ. Άσμουσεν στο πρακτορείο Reuters και αναφέρει ότι δεν απομένει πολύς χρόνος έως τις Ευρωεκλογές. Σε ό,τι αφορά πάντως το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει τη συμφωνία, μέχρι τον Δεκέμβριο, για έναν μηχανισμό εκκαθάρισης ή αναδιάρθρωσης των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο Γερμανός τραπεζίτης κάνει λόγο για «φιλόδοξο, αλλά εφικτό» σχέδιο και προσθέτει ότι θα ήταν προτιμητέο εάν ο εν λόγω μηχανισμός ήταν έτοιμος να λειτουργήσει μαζί με τον μηχανισμό τραπεζικής εποπτείας, ως το τέλος του 2014.
Έτσι συμβαίνει συνήθως: όσο τα μίντια και η πολιτική εξουσία προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, τόσο κάποια άλλα θέματα εξελίσσονται “εν κρυπτώ” από τα μάτια της κοινής γνώμης….
Κάτι τέτοιο συμβαίνει τώρα με την περίπτωση των συλλήψεων για την Χρυσή Αυγή. Όσο όλο αυτό το σόου από επικοινωνιακής άποψης μονοπωλεί το ενδιαφέρον των μίντια της διαπλοκής, τόσο στο παρασκήνιο το Βερολίνο και το ΔΝΤ προλειαίνουν το έδαφος για τρίτο επαχθές μνημόνιο και νέα μέτρα.
Αυτή η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα ήταν από τις πιο εύκολες: διοτι συμφωνήθηκαν πράγματα μακριά από το άγρυπνο βλέμμα των μίντια, και μακριά από τον έλεγχο της κοινής γνώμης. Ποιος αλήθεια γνωρίζει τι ειπώθηκε γύρω από το δημοσιονομικό κενό ή γύρω από την πιθανότητα να μην επιτευχθεί φέτος πρωτογενές πλεόνασμα;
Η υπόθεση με την Χρυσή Αυγή ήταν ένα πολύ καλό άλλοθι για την κυβέρνηση για να ξεχάσουμε όλα όσα συμβαίνουν στο πεδίο της προετοιμασίας ενός νέου Μνημονίου για την Ελλάδα. Αυτό προεξοφλείται πλέον ανοιχτά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού, και για το οποίο το ελληνικά μίντια δεν λένε κουβέντα.
Όταν όλη αυτή η ιστορία “ξεφουσκώσει” επικοινωνιακά και μιντιακά, να είστε σίγουροι ότι η πραγματικότητα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε θα είναι πολύ σκληρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :