Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ιστορική ομιλία – αφιέρωμα για τον Γρήγορη Αυξεντίου στα γραφεία Κεντρικής Διοίκησης - Λευκωσίας



Την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2013, όπως και κάθε Παρασκευή, στα κατάμεστα κυριολεκτικά από κόσμο, Γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης στην Λευκωσία, είχαμε ιστορική ομιλία με θέμα τον Σταυραετό του Μαχαιρά και υπαρχηγό της Ε.Ο.Κ.Α.  Γρηγόρη Αυξεντίου. Για κάποιους οι ήρωες αυτοί είναι είτε ξεχασμένοι είτε χρησιμοποιούνται  ακόμα για να αλιευόσουν ψήφους εξυπηρετώντας τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, για κάποιους άλλους. Για τα μέλη τουΕθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) τα ιστορικά αυτά αφιερώματα είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Το Ιστορικό αυτό αφιέρωμα ήταν χωρισμένο σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος ο συναγωνιστής Σάββας, του Μετώπου Νεολαίας, καταρχάς μίλησε για τα βιογραφικά στοιχεία του ήρωα,  και πιο συγκεκριμένα για το πότε και που γεννήθηκε ο ήρωας, ποιοι ήταν οι γονείς και η αδελφή του, η οποία οφείλουμε να πούμε ότι μας τίμησε δυο φορές με την παρουσία της σε προηγούμενα αφιερώματα για τον ήρωα και αδελφό της Γρηγόρη Αυξεντίου στα παλιά γραφεία μας σε Λευκωσία και Λάρνακα. Η ομιλία μετά συνέχισε με τα εφηβικά χρόνια του ήρωα,  την ζωή του στην Μητέρα Πατρίδα, στην Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών όπου και υπηρέτησε και έπειτα για την επιστροφή του ήρωα στην Κύπρο για την ένταξη του στην Ε.ΟΚ.Α.. Στην συνέχεια έγινε αναφορά στην πλούσια και αξιέπαινη  δράση του σε πολλές μάχες όπως αυτή στα Σπήλια, όπου παρέσυρε δυο φάλαγγες των Άγγλων στρατιωτών να συγκρουστούν μαζί τους. Όπως επίσης, για την απόφαση του Αρχηγού Διγενή να τον ορίσει ως υπαρχηγό της Ε.ΟΚ.Α..

Σημαντικό προς αναφορά είναι το γεγονός ότι, το πρώτο μέρος του αφιερώματος έδωσε βαρύτητα όχι μόνο στην ζωή και δράση του ημίθεου, που ακούει στο όνομα Γρηγόρης Αυξεντίου, αλλά ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ψυχοσύνθεση, στην προσωπικότητα, στο πως τον περιέγραψαν άνθρωποι οι όποιοι των ήξεραν και τον έζησαν. Αυτό ακριβώς έγινε γιατί όπως είπε και ο Πρόεδρος του κινήματος μας, συναγωνιστής, Χρίστος Χρίστου σίγουρα το να γνωρίζουμε την δράση τους αγώνες και τα γεγονότα, την τελική μάχη , είναι πολύ σημαντικά, αλλά εξίσου σημαντικό είναι και το να ψάξουμε, να μάθουμε να γνωρίσουμε το πως σκεφτόταν ποιες οι ανησυχίες του ήρωα και από που αντλούσε  δύναμη και πάθος. Εν κατακλείδη την ψυχολογία και την προσωπικότητα του. Ποια ήταν τα στοιχειά αυτά που συνέτειναν, ούτως  ώστε να ανδρώσουν και να διαμορφώσουν τον ήρωα στο να δράση με αυτό τον θαρραλέο τρόπο και να πέσει μαχόμενος υπέρ πίστεως και πατρίδος.


Μέτα θέση στο βήμα πήρε ο συναγωνιστής Μάριος, του Μετώπου Μαθητών για το δεύτερο μέρος του αφιερώματος. Στο δεύτερο αυτό μέρος ο συναγωνιστής περιέγραψε τις μάχες και τις δράσεις του ήρωα, που ακολούθησαν, για να μας μεταφέρει μετά νοητά στο μοναστήρι του Μαχαιρά, (κοντά στο κρησφύγετο) όπου ο Γρηγόρης Αυξεντίου μεταμφιεσμένος ως μονάχος και με το όνομα Χρύσανθος, (όπου ανάρρωνε από εγχείρηση)  κέρασε τους Άγγλους στρατιώτες που ήρθαν στην περιοχή προσπαθώντας με λύσσα και μένος να βρουν τον Σταυραετό του Μαχαιρά, χωρίς να τον αναγνωρίσουν. Ακολούθως με την γλαφυρότατη του, περιγραφή ο συναγωνιστής μας την τελευταία μάχη, όπου μεταξύ άλλων μας είπε ότι την 1η Μαρτίου του 1957, οι Άγγλοι επέστρεψαν στο μοναστήρι του Μαχαιρά. Πήραν τον αγωγιάτη της μονής, και τον υπόβαλαν σ’ εξαντλητική ανάκριση μέχρις ώτου και τον αναγκάσαν ν’ αποκαλύψει στο περίπου, που βρισκόταν το κρησφύγετο.

Στις 3 Μαρτίου 1957, Άγγλοι στρατιώτες περικύκλωσαν το κρησφύγετό του κοντά στον Μαχαιρά. Ο Γρηγόρης φώναξε τότε:

«Σύντροφοι, ο θεός να με βγάλει ψεύτη, προδοθήκαμε».
«Αρχηγέ, μαζί σου και στον θάνατο» ανταποκρίθηκαν οι συναγωνιστές του.

Δεν πρόλαβαν να τελειώσουν την κουβέντα τους και οι στρατιώτες έφθασαν στην είσοδο του κρησφύγετου. Φώναξαν στους άνδρες να παραδοθούν όμως καμία απάντηση.

Η μάχη κράτησε για ώρες. Στην ομάδα του ήταν οι Ανδρέας Στυλιανού, Αυγουστής Ευσταθίου, Αντώνης Παπαδόπουλος και Φειδίας Συμεωνίδης, τους οποίους, όμως, διέταξε να βγουν από το κρησφύγετο και να παραδοθούν για να σωθούν, ενώ αυτός έμεινε και πολέμησε μόνος επί 10 ώρες τους εχθρούς, τραυματισμένος από θραύσμα χειροβομβίδας.

«Εσείς να βγείτε», είπε ο Γρηγόρης στους άνδρες του: «Θα σας χρειαστεί αλλού η πατρίδα. Εγώ πρέπει να μείνω εδώ για να πολεμήσω ...».

Ο ίδιος αποφασισμένος να μην πέσει ζωντανός στα χέρια των Άγγλων και αν χρειαστεί να θυσιαστεί τους είπε επί λέξη: "Μέχρι σήμερα μαθαίνατε πώς πολεμούν οι Έλληνες. Σήμερα θα μάθετε και πως πεθαίνουν". Στην συνέχεια Σε προτροπές των Άγγλων να παραδοθεί είχε μόνο μία απάντηση να δώσει «Μόλων Λαβε».


Σύμφωνα με μαρτυρία του συμπολεμιστή του Αυγουστή Ευσταθίου, που μετά τη ρίψη χειροβομβίδας στο κρησφύγετο επέστρεψε, με υπόδειξη των Άγγλων, για να εξακριβώσει αν ο Αυξεντίου ήταν ζωντανός και να τον πείσει να παραδοθεί. Ο Αυγουστής προτίμησε να μείνει μαζί με τον αρχηγό του.

Ο Γρηγόρης φώναξε: «Τώρα είμαστε δύο. Ελάτε να μας πάρετε». Και η μάχη συνεχίστηκε ως το απόγευμα, αφού αυτός ήταν και ο σκοπός του, να κρατήσουν τη μάχη μέχρι να νυχτώσει και επωφελούμενοι από το σκοτάδι να διαφύγουν. Οι Άγγλοι στρατιώτες, που αντιλήφθηκαν το τέχνασμα τους, γι' αυτό περιέλουσαν το κρησφύγετο με βενζίνη, το πυρπόλησαν και έκαψαν ζωντανό τον Αυξεντίου, ενώ ο Αυγουστής Ευσταθίου, με βαριά εγκαύματα, επιχειρεί έξοδο και συλλαμβάνεται. Οι εμπρηστικές βόμβες πετρελαίου, των μισελλήνων του Λονδίνου, λαμπαδιάζουν τα πάντα. Έτσι, καιόμενος σαν λαμπάδα, έπεσε ο Γρηγόρης Αυξεντίου, άμορφη μάζα από καμένη σάρκα, πυροβολώντας ως το τέλος.

Κυριακή 3 Μαρτίου 1957. Οι ισχυρές δυνάμεις των Άγγλων υπέστησαν όμως πρωτοφανείς απώλειες (πάνω από 40 οι νεκροί, ακόμα περισσότεροι οι τραυματίες).


Τελειώνοντας ο συναγωνιστής μας ανάφερε το περιστατικό της αναγνώρισης του ήρωα από τον Πατέρα του που βγήκε από το νεκροτομείο χαμογελώντας. Όλοι νόμισαν ότι δεν ήταν ο γιος του. Όταν απομακρύνθηκε όμως, ξέσπασε σε λυγμούς. Στην εύλογη απορία, γιατί γελούσε πριν κι αν τελικά δεν είναι ο Γρηγόρης, αυτός απάντησε με περηφάνια: «Ναι, ο Γρηγόρης είναι, αλλά να μην μας δούνε αυτά τα σκυλιά να κλαίμε...».  Βλέπουμε το μεγαλείο της ψυχής Ελληνικής ψυχής, αλλά και την ανατροφή του Γρηγόρη.


Στο τελευταίο μέρος έγινε προβολή ένα βίντεο-αφιέρωμα στον Ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου. Με το πέρας του βίντεο ήταν εμφανές η συγκίνηση αλλά και το δέος που ήταν ζωγραφισμένο στα πρόσωπα των παρευρισκομένων, για τον μεγάλο αυτό ήρωα.


Τέλος τον λόγο πήρε ο συναγωνιστής Γεάδης Γεάδη, υπεύθυνος Τ.Ο. Λευκωσίας, όπου παρέθεσε και αυτός με την σειρά του κάποια επιπρόσθετα στοιχεία και γεγονότα για τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Ακολούθως ανέλυσε την σημασία της θυσίας του για το τότε αλλά και το σήμερα, ενώ στην συνέχεια μίλησε για το πως κάποιοι καπηλεύονται και σπιλώνουν  την μνήμη του ήρωα. Τελειώνοντας ο συναγωνιστής ανέλυσε την πολιτική επικαιρότητα, τα μετεκλογικά αλλά και τις τρέχουσες εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :