Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΝΔΟΞΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ: Η “ΣΕΧΤΑ” ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΜΕΤΡΑ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ. ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ-ΕΑΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΤΙΑ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ 4%

AIGINA1

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Εν προκειμένω και στο Λαό αλλά και στο κόμμα της Αριστεράς που θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη εαν η κυβέρνηση αποφασίσει να υπογράψει δυσβάστακτα μέτρα. Από κει και πέρα: Τα δημοψηφίσματα και οι εκλογές είναι για τα πανηγύρια. Εαν βάλετε, αριστεροί της Αίγινας, την υπογραφή σας σε νέες περιστολές, θα φτάσετε από εκεί που ξεκινήσατε. Στο 3-4 %. Τα υπόλοιπα είναι φτήνιες και δικαιολογίες, φρασεολογία του πόπολου που ευτυχώς ξυπνά με 10 εκπομπές ακόμα και από το πανίσχυρο Διαδίκτυο το οποίο επιδιώκετε να φορολογήσετε.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και περιγράφονται από το οικονομικό σαιτ bankingnews.gr:
Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, εκτιμάται ότι η συμφωνία είναι κοντά σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη σύμβαση του ΟΛΠ (διάθεση 51% και όχι 67%) αλλά και του ΟΛΘ
Πέρα απ’ τα όρια που είχε θέσει αρχικώς η κυβέρνηση, απλώνεται η «βεντάλια» των μέτρων που μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα προωθηθούν σε δύο στάδια μέχρι την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με τους δανειστές.
Η κυβέρνηση αφού διέρρευσε τα σκληρά μέτρα του Ιουνίου, έσπευσε να τα πάρει πίσω. Κατόπιν τούτου με ενδιαφέρον αναμένεται το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Η επαναφορά της 13ης σύνταξης, ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, η περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων, οι πρόωρες συντάξεις, οι πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και άλλα ζητήματα μικρότερης εμβέλειας, μπαίνουν στο «κάδρο» των συζητήσεων με πιθανότερη εκδοχή να θυσιαστούν για να μην τιναχθεί στον αέρα η συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η 13η σύνταξη που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι στο τραπέζι, ενώ εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει και σε μείωση υψηλών επικουρικών συντάξεων, πχ. άνω των 300 ευρώ.
Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, εκτιμάται ότι η συμφωνία είναι κοντά σε ότι αφορά τις αλλαγές στη σύμβαση του ΟΛΠ (διάθεση 51% και όχι 67%) αλλά και του ΟΛΘ.
Το τοπίο σιγά σιγά ξεκαθαρίζει. Η διαπραγματευτική ομάδα προχωράει στην οριστικοποίηση του πρώτου πακέτου μέτρων, το οποίο θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο- «όχημα» για την εκταμίευση μέρους της εκκρεμούσας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Αφήνοντας για την ώρα στην άκρη τα ακανθώδη ζητήματα (εργασιακά, ασφαλιστικό, συντελεστές ΦΠΑ κλπ), τα οποία και θα αποτελέσουν τη δεύτερη «συστοιχία», εστιάζουν κυρίως στα «ανώδυνα» μέτρα της φορολογικής διοίκησης, τα οποία δεν θίγουν τη μεγάλη μάζα του πληθυσμού αλλά τον μεγάλο πλούτο και τους φοροφυγάδες.
Η κυβέρνηση, στην παρούσα συγκυρία, δεν επιδιώκει το κλείσιμο όλων των ανοιχτών ζητημάτων.
Αυτό θα γίνει πριν το τέλος Ιουνίου στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους και της διαμόρφωσης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος της περιόδου 2016 -2019.
Τουτέστιν, η τελική συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει μόνο το υπό κατάρτιση πολυνομοσχέδιο, αλλά και άλλα νομοθετήματα ανάλογα με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει επεξεργαστεί ήδη σενάρια και για τα «βαριά» ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Φαίνεται να έχει καταλήξει στην περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων άνω των 300 ευρώ ! (αφορούν κυρίως ΔΕΚΟ και τράπεζες), την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ (πιθανότατα στο 15%) απ’ τον οποίο θα εξαιρεθούν μόνο τρόφιμα, φάρμακα, εμβόλια, ξενοδοχεία και εφημερίδες -περιοδικά.
Ουσιαστικά υιοθετεί την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το οποίο πιέζει εδώ και αρκετό καιρό για αυτή την αλλαγή.
Στα επίσημα κείμενα που έχει ήδη αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές έχει δεσμευθεί ότι «η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα παράλογες εκπτώσεις».
Τυχόν υιοθέτηση αυτού του «σεναρίου» θα σήμαινε αυτόματα την αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, τα αναψυκτικά, τα εμφιαλωμένα νερά, τον καφέ, τους χυμούς, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών κλπ., από το 13% στο 15%, με συνέπεια την αύξηση των τιμών όλων αυτών των προϊόντων και των υπηρεσιών.
Η πρώτη «φουρνιά» πάντως, μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει: αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα, πισίνες, επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης για πρώτη φορά στα σκάφη αναψυχής, επιβολή τέλους διαμονής σε ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 3 αστέρων σε όλη την επικράτεια και υποχρεωτική χρήση «πλαστικού χρήματος» για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους για τα οποία εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
Στα φορολογικά μέτρα εντάσσονται και προτάσεις για: φορολογικούς ελέγχους σε βάθος δεκαετίας για όλους τους φορολογούμενους με προτεραιότητα σε όσους «φιγουράρουν» στις κάθε λογής λίστες και CD, πάταξη της φοροδιαφυγής και ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Για το θέμα της αυτονομίας της ΓΓΔΕ υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις: πλήρης αυτονομία και θα .λογοδοτεί μόνο στη Βουλή.
Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης μέτρα που προβλέπουν αυστηρότερες ποινές για φοροδιαφυγή, υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, μέσω τραπεζών ή με κάρτες, τη θέσπιση λοταρίας αποδείξεων και μέτρα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων.

Πλαστικό χρήμα

Το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης του «πλαστικού χρήματος» στις συναλλαγές, θα ξεκινήσει πιλοτικά από τα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους και στα οποία εφαρμόζονται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ.
Με στόχο την περιστολή της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ και την ενίσχυση των εισπράξεων η κυβέρνηση προσανατολίζεται όλες οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε 23 νησιά της χώρας θα γίνονται υποχρεωτικά με κάρτες, πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες.
Με το μέτρο αυτό συμφωνούν οι «θεσμοί» και στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει ήδη την προεργασία προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα στα νησιά στα οποία η φοροδιαφυγή είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ και οι τουρίστες είναι εξοικειωμένοι με την κουλτούρα πληρωμών μέσω πιστωτικών καρτών.
Έτσι, σε πρώτη φάση μέσω καρτών θα γίνονται οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά: Ρόδος, Λέσβος, Χίος, Κως, Σάμος, Σύρος, Νάξος, Θήρα, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος, Πάτμος, Σύμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :