Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

VENI VIDI VICI ΑΛΛΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΟ “ΜΕΤΡΗΤΟ” ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΡΟΜΑΖΕΙ. ΜΥΡΙΖΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΙΣΘΕΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ-Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ(ΒΙΝΤΕΟ)

tsipras20

Αλ. Τσίπρας: Αισιόδοξος για συμφωνία, «έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος» 
Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς μετά το τέλος της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, εάν είμαστε κοντά στην ενδιάμεση συμφωνία, απάντησε: «Είμαστε πιο κοντά από ό,τι ήμασταν το προηγούμενο διάστημα. Είμαι πολύ αισιόδοξος»
Αισιόδοξος για συμφωνία και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Brussels Group δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς εάν είμαστε κοντά στην ενδιάμεση συμφωνία, απάντησε: «Είμαστε πιο κοντά από ό,τι ήμασταν το προηγούμενο διάστημα. Είμαι πολύ αισιόδοξος».
Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με τη γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι επισημάνθηκε από κοινού, η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις, στο Brussels Group.
Τόνισε ότι έχει καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της απόστασης και άρα, όπως είπε, η αισιοδοξία όλων των μερών ότι «θα μπορούμε σύντομα να έχουμε και την επίσημη καταγραφή αυτής της ουσιαστικής προόδου».
Για το μεταναστευτικό
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό σημείωσε ότι είναι «ευτυχής κατάληξη για την Ελλάδα η έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών».
«Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ευκαιριακά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη σχεδιασμού μιας συνολικής στρατηγικής που θα σέβεται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.
«Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί σε πιο ανθρώπινο πλαίσιο το πρόβλημα της μετανάστευσης. Είναι αναγκαία η συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης των μεταναστών».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «καταφέραμε να περάσουμε ειδική αναφορά στην ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας με την Τουρκία. Στόχος να εξασφαλιστεί η δυνατότητα για ανθρώπινες συνθήκες στην άλλη πλευρά, αλλά και να αποτραπεί αυτή η προσέλευση προς την Ευρώπη. Καταφέραμε να υπάρξει ιδιαίτερη αναφορά στις χώρες της Συρίας και του Ιράκ. Από εκεί έχουμε το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων προς τη χώρα μας» είπε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι ενισχύσαμε μαζί και με άλλες χώρες δικαιότερη κατανομή της ευθύνης και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών.

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:
«Σήμερα, όπως γνωρίζετε, είχαμε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής μετά το τραγικό συμβάν ανοιχτά της Λιβύης με τον πνιγμό εκατοντάδων μεταναστών. Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό που συζητήσαμε σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Και καλό θα ήταν να μην αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα ευκαιριακά, επ’ αφορμή δυσάρεστων γεγονότων, αλλά να σχεδιάσουμε μια συνολική στρατηγική που θα σέβεται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο όμως και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.
Στη Σύνοδο καταστήσαμε σαφές ότι το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις περιοχές της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο όπου υπάρχει ένας σημαντικός πυλώνας όπου έρχονται προσφυγικές κυρίως ροές. Πρόσφυγες από τη Συρία που περνάνε στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Καταφέραμε να αναδείξουμε αυτή την πλευρά παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος σήμερα έγινε με αφορμή ένα τραγικό συμβάν που αφορούσε τη Λιβύη. Και έτσι είχαμε την ευτυχή κατάληξη και για την Ελλάδα, σε συνεργασία βέβαια με άλλες μεσογειακές χώρες, να έχουμε ουσιαστική αύξηση, έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών προκειμένου έστω να δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί σε ένα πλαίσιο πιο ανθρώπινο θα έλεγα, το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Το μεγάλο αυτό πρόβλημα που βαραίνει κυρίως τις χώρες υποδοχής.
Καταφέραμε επίσης κατά τη διάρκεια της Συνόδου να περάσουμε στο κοινό ανακοινωθέν ειδική αναφορά στην ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας όχι μόνο με τις χώρες καταγωγής αλλά και με τις χώρες διέλευσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, και ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία. Και στην ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία, τις τουρκικές αρχές, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα για ανθρώπινες συνθήκες στους πρόσφυγες και στους μετανάστες στην τουρκική πλευρά αλλά και η δυνατότητα να περιοριστεί, να αποτραπεί αυτή η ροή, η προσέλευση προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.
Και βεβαίως, η αναφορά στην κοινή ανακοίνωση, η ιδιαίτερη αναφορά στις χώρες προέλευσης και η ανάγκη συνεργασίας με αυτές στις χώρες της Συρίας και του Ιράκ απ’ όπου έχουμε το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων προς τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Και βεβαίως, ενισχύσαμε μαζί και με άλλες χώρες, την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει δικαιότερη κατανομή της ευθύνης και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής των προσφυγικών ροών και των μεταναστευτικών ροών.
Πέραν της συμμετοχής μας στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα, όπως γνωρίζετε, είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντηθώ διαδοχικά πριν τη Σύνοδο με την Καγκελάριο Μέρκελ, μετά τη Σύνοδο με τον Πρόεδρο Ολάντ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Κατά τις συναντήσεις αυτές υπήρξε ανταλλαγή απόψεων. Επισημάναμε από κοινού την ουσιαστική πρόοδο που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις, στο Brussels Group. Το ότι έχει καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της απόστασης και άρα την αισιοδοξία όλων των μερών ότι θα μπορούμε σύντομα να έχουμε και την επίσημη καταγραφή αυτής της ουσιαστικής προόδου.
Ερώτηση: Κατά πόσο βρισκόμαστε κοντά σε ενδιάμεση συμφωνία;
Πρωθυπουργός: «Είμαστε κοντύτερα απ’ ότι είμαστε το προηγούμενο διάστημα. Είμαι πολύ αισιόδοξος»
ΣΟΙΜΠΛΕ
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση: «Να πάτε να δείτε την ωραία Ρίγα, γιατί αποτέλεσμα σήμερα εδώ δεν πρόκειται να δείτε», εννοώντας σαφώς ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι θα σημειωθεί σήμερα «αποφασιστική πρόοδος» για το θέμα της Ελλάδας, αλλά επεσήμανε ότι πρώτα θέλει να δει την αναφορά των Θεσμών.
Ντάισελμπλουμ: Η διορία είναι πιο σημαντική για την Ελλάδα παρά για το Eurogroup
Είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους μας να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά περισσότερο για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σήμερα από τη Ρίγα της Λετονίας, προσερχόμενος στο άτυπο Eurogroup.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι σήμερα θα γίνει αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και αναμένει από τους εκπροσώπους των θεσμών να ακούσει τί έχουν να πουν. «Ελπίζω να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος», ανέφερε και πρόσθεσε: “Τον τελευταίο καιρό μαθαίνω θετικά νέα, αλλά θέλω σήμερα να ακούσω περισσότερα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια :