Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

“ΒΟΜΒΑ” από Telegraph: Σχέδιο χρεοκοπίας τύπου Ισλανδίας επεξεργάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ!

tele

Την ώρα που το χθεσινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές ρίχνει βαριά τη σκιά του στη χώρα, η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, φέρνει στο φως της δημοσιότητας σχέδιο της Αριστερής Πλατφόρμας το οποίο προβλέπει χρεοκοπία στη βάση του «μοντέλου» που εφαρμόστηκε στην Ισλανδία.
Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Άμπροουζ Έβανς Πρίτσαρντ που επικαλείται πηγές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο προβλέπει εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, επιβολή μέτρων όπως ελέγχους κεφαλαίων (capital controls), καθώς και τη δημιουργία μίας νέας κεντρικής τράπεζας που θα μπορεί να στηρίξει το νέο οικονομικό σύστημα.

Όπως αναφέρει η Telegraph, παρότι η εισαγωγή παράλληλου νομίσματος φαντάζει καλή στη θεωρία, μία τέτοια κίνηση στην πράξη θα ήταν ασύμβατη με τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη, γεγονός που σημαίνει τη γρήγορη επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Τα εν λόγω εμπιστευτικά σχέδια, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι μέσα στο Σαββατοκύριακο και υποστηρίζονται από 30 βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας καθώς και από άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται πιο αριστερά σε σχέση με την ηγεσία του κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται πως και ο κυβερνητικός εταίρος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τάσσονται υπέρ της ρήξης με τους δανειστές, συνεχίζει ο Έβανς Πρίτσαρντ.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε βουλευτής του κόμματος, «όλο αυτό ξεπερνά την Αριστερή Πλατφόρμα. Μιλάμε για σημαντικούς αριθμούς. Η ιδέα της παράδοσης μας τρομοκρατεί όλους. Δεν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας θα στραγγαλιστούμε μέχρι θανάτου από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση».

Η εν λόγω θέση, συνεχίζει ο Πρίτσαρντ, δείχνει αφενός το πόσο δύσκολο είναι για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει τη στήριξη του κόμματος σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα «υπερβαίνει» τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί στα εργασιακά, το ασφαλιστικό και το θέμα του χρέους.
Ωστόσο, από την άλλη, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ενισχύει και τη διαπραγματευτική θέση του σε αυτό το επικίνδυνο στάδιο των συνομιλιών, δείχνοντας στους δανειστές ότι οι πιέσεις τους μπορεί να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για την Αριστερή Πλατφόρμα, το μοντέλο της Ισλανδίας αποτελεί «success story» με έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να εξηγεί:
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να εθνικοποιηθούν άμεσα, καθώς και να δημιουργηθεί μία «bad bank». Θα υπάρξουν αντιδράσεις, σίγουρα. Γνωρίζουμε πως θα υπάρξουν πολλές προσφυγές στη δικαιοσύνη, αλλά στο τέλος της ημέρας θα αποδειχθεί πως είμαστε μια κυρίαρχη δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :