Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΑΛΜΑΣ: «ΑΘΑΝΑΤΟΣ»! ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΑΣ ΒΟΥΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΤΟΥ, ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ. ΗΡΩΙΚΗ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ “ΒΩΜΟ” ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ!

Σ1
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Ο υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς είχε απογειωθεί το πρωί της 18ης Ιουνίου 1992, Νο 2 ενός σχηματισμού δυο Mirage F.1CG για περιπολία στον βόρειο τομέα. Κοντά στον Άγιο Ευστράτιο τα  ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν ένα  ζευγάρι τουρκικών F-16.
Σ4
Ήταν άλλη μια φορά από τις πολλές που οι Έλληνες πιλότοι Mirage F1 και F-4E την περίοδο εκείνη  δεν δίσταζαν δεύτερη στιγμή  να εμπλακούν με τα τουρκικά Fighting Falcon, παρά το γεγονός ότι διέθεταν υποδεέστερα σε εγγύς αερομαχίες αεροσκάφη.

Σ3 Σ4
Στην εμπλοκή που ακολούθησε το Σιαλμάς βρέθηκε γρήγορα στην ουρά του τουρκικού μαχητικού. Ο Τούρκος πιλότος για να «σπάσει» τον εγκλωβισμό μπήκε σε κάθοδο από τα 10.000 πόδια, ενώ τα δυο αεροπλάνα ελίσσονταν συνεχώς.  Η αερομαχία κατέληξε με τραγικό τρόπο καθώς το ελληνικό Mirage συνετρίβη στην θάλασσα, ενώ το τουρκικό F-16 κατόρθωσε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, χάρις και στις σημαντικά καλύτερες επιδόσεις  συνεχούς στροφής και αποθεμάτων ισχύος να αποφύγει να έχει την ίδια τύχη.
Σ1 Σ2
Οι εικασίες για το τραγικό τέλος είναι πολλές. Το σίγουρο είναι ότι ο Νίκος Σιαλμάς έπεσε πριν από 20 χρόνια φυλάσσοντας Θερμοπύλες  «τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενος»
Το βίντεο της πτώσης, όπως καταγράφηκε από το τουρκικό μαχητικό :
Ας είναι αιωνία η μνήμη του

Δεν υπάρχουν σχόλια :