Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Απελπισμένοι οι περισσότεροι πολίτες της χώρας – Αυξάνονται οι αυτοκτονίες μέσα στα νοσοκομεία

nosokomeio-xanthis

Οι Έλληνες πολίτες δεν αντέχουν άλλο
Τουλάχιστον 20 αυτοκτονίες έχουν πραγματοποιηθεί μέσα σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας την τελευταία τριετία
Ένας νέος ενδονοσοκομειακός «ιός» εντοπίζεται τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης: ο «ιός» των αυτοκτονιών. Τουλάχιστον 20 αυτοκτονίες έχουν πραγματοποιηθεί μέσα σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας την τελευταία τριετία σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου Πληροφόρησης του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΜΚΟ «Κλίμακα».
Σύμφωνα με την Επιτροπή για τη Διαπίστευση των Οργανισμών Υγείας (JCAHO) η κύρια αιτία της ενδονοσοκομειακής αυτοκτονίας είναι η αποτυχία της κλινικής αξιολόγησης, ενώ σχετικές μελέτες αναδεικνύουν ότι σε 60% των αυτοκτονιών δεν αξιολογήθηκε κατάλληλα ο κίνδυνος ούτε ελήφθησαν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.
Το τρέχον έτος έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα ήδη 6 αυτοκτονίες σε νοσοκομεία, ενώ 7 είχαν καταγραφεί το 2014 και άλλες 6 για το 2013.
Το 25% των «ενδονοσοκομειακών αυτοκτονιών» έχουν γίνει στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κρήτης, και ακολουθούν (ποσοστό 20%) η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία. Οι περισσότερες αυτοκτονίες πραγματοποιήθηκαν σε γενικά νοσοκομεία, και λιγότερες σε ψυχιατρικά, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί με βάση την αυξημένη εγρήγορση του προσωπικού στα ψυχιατρικά νοσοκομεία με δεδομένη και την εξειδίκευσή τους στα συγκεκριμένα περιστατικά. Ο τρόπος που επιλέγουν να δώσουν το τέλος στη ζωή τους όσοι προβαίνουν στο απονενοημένο διάβημα είναι η πτώση, ενώ ακολουθούν ο απαγχονισμός, ο αυτοπυροβολισμός και η δηλητηρίαση.
Οι επίσημες καταγραφές δεν αποτυπώνουν τον ακριβή χώρο αυτοκτονίας μέσα στα νοσοκομεία ενώ, παράλληλα, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τις αυτοκτονίες που πραγματοποιούνται αμέσως μετά το εξιτήριο ή στο κρίσιμο διάστημα των 15 ημερών μετά τη νοσηλεία ή μετά τη γνωμάτευση ότι το άτομο δεν χρήζει νοσηλείας.
Οι αυτοκτονίες εντός νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε παγκόσμια κλίμακα υπολογίζονται σε 1-5% επί των συνολικών αυτοκτονιών, ενώ ένας ψυχιατρικός νοσηλευτής υπολογίζεται πως θα βιώσει μια τέτοια αυτοκτονία κατά μέσο όρο κάθε 2 ½ χρόνια. Επιπλέον, τα άτομα που νοσηλεύονται μετά από απόπειρα διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο να επιχειρήσουν ξανά να βάλουν τέρμα στη ζωή τους, και γι’ αυτό επιβάλλεται, τόσο εντός της νοσηλευτικής μονάδας να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, όσο και μετά το εξιτήριο να διασφαλιστεί η αποτροπή τέτοιων φαινομένων.
To Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας έχει επανειλημμένα προτείνει την υλοποίηση άμεσων παρεμβάσεων τόσο στους νοσοκομειακούς χώρους όσο και αναφορικά με την εξειδίκευση της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών στα νοσοκομεία.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ λειτουργεί από το 2007, τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία με το νούμερο 1018. Η Γραμμή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αστική χρέωση. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :