Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Αβεβαιότητα και δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο


Αβεβαιότητα και δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο
Αγωνία, αναστάτωση και προβληματισμός διακατέχει κόμματα και πολίτες για τις επιπτώσεις από τις αποφάσεις του Eurogroup, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα κατά πόσο η βουλή θα εγκρίνει το νομοσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων που θα τεθεί ενώπιον της σήμερα.
Στις 8.30  το πρωί συνεδρίασε το Υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κύπριο πρόεδρο, σχετικά με την έγκριση του νομοσχεδίου για εφαρμογή των προνοιών του προγράμματος και θα συνεχίσει τις εργασίες του αύριο Δευτέρα στις 8:30 το πρωί.Το νομοσχέδιο με τίτλο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013, προνοεί τέλος 6,75% για καταθέσεις κάτω   των 100 χιλιάδων ευρώ, και τέλος 9,9% για καταθέσεις πάνω από τις 100 χιλιάδες .
Στο μεταξύ,η προγραμματισμένη για τις 11 και μισή ενημέρωση της ολομέλειας της Βουλής από τον Πρόεδρο, αναβλήθηκε για αύριο το πρωί. Για την Δευτέρα το απόγευμα αναβλήθηκε και η έκτακτη συνεδρία της Βουλής -η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα τις 4 το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κατατίθετο προς ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος το σχετικό νομοσχέδιο. Εν τούτοις παραμένει άγνωστο αν, κατά την αυριανή συνεδρίαση της ολομέλειας θα γίνει και η επίμαχη ψηφοφορία.
Οι ισορροπίες στη Βουλή είναι λεπτές καιη ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου κρέμεται από μια λεπτή κλωστή.  Εάν δεν υπάρξουν διαρροές, τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση  , ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ,  διαθέτουν  28 ψήφους, μια λιγότερη απ’ όσες χρειάζεται για να  περάσει το νομοσχέδιο. 
Τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΥΡΩΚΟ  εκτιμάται ότι θα ταχθούν  εναντίον. Την ίδια στάση αναμένεται ότι θα κρατήσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιθανότατα,  θα απευθύνει σήμερα διάγγελμα στο λαό για τις αποφάσεις του Eurogroup. Εχθες,ο Νίκος Αναστασιάδης, υπεραμύνθηκε της απόφασης, υποστηρίζοντας πως βρέθηκε στις Βρυξέλλες προ τετελεσμένων γεγονότων.
Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη των πολιτικών δυνάμεων στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας, όπου τα μηνύματα ήταν αρνητικά από τους αρχηγούς των κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :