Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Ρένος Μιχαλέας: Κομμουνιστής, ανώτερος αξιωματούχος του ΕΛΑΣ και φανατικός κήρυκας του "μακεδονισμού"


Ο Ρένος Μιχαλέας ήταν κομμουνιστής και πολιτικός εκπρόσωπος του ΕΑΜ στην διοίκηση της 9ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ που δρούσε στην δυτική Μακεδονία. Ανέπτυξε ιδιαίτερη δράση κυρίως στο θέμα των σλαβόφωνων αυτονομιστών τους οποίους είχε προσεταιριστεί το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.
Γι'αυτήν του την ανθελληνική δράση έχουμε αναφέρει κάποια στοιχεία εδώ:http://istoriakatoxis.blogspot.gr/2013/03/blog-post_31.html
και εδώ:
http://istoriakatoxis.blogspot.gr/2013/04/31-2013.html

Ο Ρένος Μιχαλέας ήταν δραστήριο στέλεχος του ΚΚΕ από προπολεμικά. Για την δράση του είχε συλληφθεί επί μεταξικής περιόδου, είχε δραπετεύσει και ήταν καταζητούμενος. Η μεταξική ασφάλεια τον θεωρούσε επικίνδυνο κομμουνιστή.
Ιδού το σχετικό αστυνομικό δελτίο:


Ο Μιχαλέας είναι ο δεύτερος εικονιζόμενος με το μαύρο σακάκι.
Πάνω από αυτόν εικονίζεται ο Αθανάσιος Κλάρας, μετέπειτα γνωστός ως Άρης Βελουχιώτης.


Στις 13/11/1944 ο Μιχαλέας έστειλε στην Ομάδα Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ (όπου υπαγόταν η 9η μεραρχία) μία "έκθεση για το ζήτημα των σλαβομακεδόνων". Την έκθεση μπορείτε να την βρείτε εδώ.
Παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα (οι υπογραμίσεις δικές μας) από αυτήν την έκθεσή του, ενδεικτικά των θέσεών του για το μακεδονικό ζήτημα:"Ξέρουμε καλά ότι η κακοδαιμονία των Βαλκανίων αντί να αφήσει τον λαό αυτό να αναπτύξει την ζωή του αδελφικά με άλλους βαλκανικούς λαούς στην δική του εθνική εστία, οι σκοτεινοί οργανωτές του Μεγαλοσερβισμού, Μεγαλοβουλγαρισμού και Μεγαλοελληνισμού τον κομμάτιασαν βάζοντας έτσι μία μόνιμη αφορμή πολέμου και προκαλώντας μια διαμάχη μεταξύ των εγκληματιών του λάθους που επλήρωναν οι τρεις λαοί, πάνω στο θύμα, τον Σλαβομακεδονικό λαό και μία συνεχή προσπάθεια του θύματος να διατηρήσει την εθνική του συνείδηση γιατί ο πόλεμος και η διαμάχη των 3 μεγάλων δεν περιοριζότανε στην κατοχή αλλά και στην ιδεολογική πολιτική διείσδυση του ενός μεγάλο στο άλλου μεγάλου το κομμάτι και στον εκφυλισμό της εθνικής του συνείδησης."


"Είναι γνωστοί οι πόλεμοι και η δράση των τριών κομιτάτων πάνω στο λαό αυτό, όπως είναι γνωστή και η αντίσταση του λαού αυτού σε αυτές τις προσπάθειες."


"Η συγκρότηση του σλαβομακεδονικού λαού μπορεί να αναστηθεί μέσα απ΄τον τάφο μόνο των Μεγαλοσέρβων, Μεγαλοελλήνων και Μεγαλοβουλγάρων. Όποιος απ’τους τρεις αυτούς λαούς αποκτήσει πλάι του ισότιμο τον Σλαβομακεδονικό λαό σημαίνει ότι είναι ελεύθερος από κάθε φασιστική-πλουτοκρατική εξάρτηση. Έτσι η στιγμή της ισοτιμίας του λαού αυτού θα σημάνει και θα σημανθεί απ΄την λευτεριά των τριών λαών που τον μοιράζονται και αυτή η στιγμή είναι και απόδειξη της ελληνικής ελευθερίας, βαθιάς και ριζικής."


"Σήμερα το θέλουμε δεν το θέλουμε στο παγκόσμιο λάμπει κράτος Μακεδονικό, κράτος λαϊκό που για να σταθεί πολλές καρδιές τρυφερές λεβέντικες πάψαν να χτυπάνε στα στήθεια των παλικαριών τους"


"Έτσι, η εθνική ισοτιμία δεν προβάλλει σαν απαίτηση του Σλαβομακεδονικού λαού, αλλά σαν καθήκον του λαϊκού αγώνα μας για την συντριβή της γερμανικής κατάκτησης και των αιτίων της."


"Ήταν καθήκον του αγώνα να τους δώσει εθνική ισοτιμία. Ήταν ο μόνος τρόπος ενίσχυσης του αγώνα. Θα΄ταν προδοσία να μην γίνει γιατί έτσι τους παραδίναμε θύματα της αξονικής επιρροής και τους οπλίζαμε κατά των συμμάχων και του ίδιου του λαού μας."
Δεν χρειάζονται σχόλια από εμάς. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.


Όπως είδαμε στο παραπάνω αστυνομικό δελτίο της μεταξικής περιόδου, ο Μιχαλέας ήταν αθηναίος, και αν κρίνουμε απ΄το επώνυμό του ίσως να ήταν μανιάτικης καταγωγής. Παρά το ότι δεν καταγόταν απ΄την βόρεια Ελλάδα, δεν είχε κανένα πρόβλημα στο να μεταβληθεί σε φανατικό κήρυκα του "μακεδονισμού".
Δεν ήταν ο μόνος. Στο ίδιο μήκος κυμάτος ήταν και ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΕΛΑΣ της Μακεδονίας, ο Θανάσης Μητσόπουλος (πολιτικός εκπρόσωπος του ΕΑΜ στην διοίκηση του 30ου συντάγματος του ΕΛΑΣ) που καταγόταν απ΄την Αρκαδία. Σχετικές θέσεις του για το μακεδονικό είχαμε δει εδώ: http://istoriakatoxis.blogspot.gr/2012/05/blog-post_28.html
Απ'ότι φαίνεται λοιπόν, ο ανθελληνικός φιλο-"μακεδονισμός" των κομμουνιστών δεν περιοριζόταν στους βορειοελλαδίτες συντρόφους αλλά είχε πανελλαδική εμβέλεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια :