Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Ναόμι Κλάιν: «Η Ελλάδα έσωσε το ΔΝΤ από χρεοκοπία»!Η Ναόμι Κλάιν, η 45χρονη Καναδέζα (εβραϊκής καταγωγής) συγγραφέας του παγκοσμίου μπεστ-σέλερ «Το δόγμα του σοκ», είναι η ερευνήτρια που έχει περιγράψει καλύτερα από τον οποιονδήποτε τη μεθοδολογία των διεθνών τοκογλύφων.

Τον ρόλο του ΔΝΤ στη διάλυση ολόκληρων κρατών και τη συνέργεια τοπικών κυβερνήσεων στην εξαθλίωση των ίδιων των λαών τους… Δυστυχώς εδώ και πέντε χρόνια το «δόγμα του σοκ» εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, οδηγώντας τον τόπο μας σε ασφυξία.

Πρόσφατα η Ναόμι Κλάιν έδωσε συνέντευξη στην ελληνική εφημερίδα «Το Βήμα». Στη συνέντευξή της αυτή ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική και «αιχμηρή» για τον ρόλο που παίζουν κατά του λαού μας οι δανειστές-δυνάστες μας. Σε ένα μακάβριο «παιχνίδι» χωρίς τέλος, που οδηγεί στην εθνική κατάθλιψη και τη μαζική αυτοκτονία… Ένα «παιχνίδι» που αν δεν τελειώσει, είναι ικανό να μας συμπαρασύρει όλους στη χειρότερη δυνατή κοινωνική και πολιτική ανωμαλία.

Είπε η κ. Κλάιν μεταξύ άλλων: «Παρακολουθώ από πολύ κοντά την ελληνική κρίση και φυσικά την παρέμβαση της τρόικας (του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας). Αυτό που με εντυπωσίασε, ιδιαίτερα στην αρχή της κρίσης, ήταν ότι οι Έλληνες αντιστάθηκαν στα όσα πήγαιναν να τους επιβληθούν. Όταν μάλιστα και στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαμε την κρίση με τις τράπεζες, επεσήμαινα το γεγονός αυτό σε αμερικανούς συνομιλητές μου. Μετά βέβαια το κλίμα σταδιακά άλλαξε. Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν, άρχισε η «εκπαίδευση». Κατ’ αρχάς, το ΔΝΤ διέγνωσε ότι είστε άρρωστοι, ότι ο χαρακτήρας των Ελλήνων είναι άρρωστος. Και τώρα σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι’ αυτό που είστε. Πρόκειται για μια τακτική κοινωνικής παθολογίας η οποία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα.

Επεκτείνεται και στις υπόλοιπες χώρες του μεσογειακού Νότου». Και συνεχίζει στη συνέντευξή της: «Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008, οι περισσότεροι ανέμεναν ότι το ΔΝΤ θα άλλαζε μυαλά. Περιμέναμε ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο θα υπερίσχυε του αμερικανικού. Τώρα γιατί δεν έγινε κάτι τέτοιο παραμένει άγνωστο. Ίσως οι άνθρωποι του ΔΝΤ να έχουν πέσει όλα αυτά τα χρόνια σε μια ιδεολογική παγίδα.
Μετά και την εμπειρία της Αργεντινής το ΔΝΤ ήταν έτοιμο κυριολεκτικά να χρεοκοπήσει, τόσο ιδεολογικά όσο και χρηματικά. Σε αυτό είχε βοηθήσει και η οικονομική κρίση μετά το 2008. Μην ξεχνάτε ότι το ΔΝΤ είχε αναγκαστεί να πουλήσει ακόμη και χρυσό από τα αποθέματά του. Και βέβαια η εικόνα του στον αναπτυσσόμενο κόσμο ήταν τόσο κακή που οι ηγεσίες των χωρών αυτών δεν ήθελαν να το δουν μπροστά τους. Τώρα όμως το ΔΝΤ βρήκε μια νέα «αγορά»: την Ευρώπη. Κατά έναν περίεργο τρόπο, σώσατε το ΔΝΤ από τη χρεοκοπία»…

Ησαΐας Κωνσταντινίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια :